StoryEditor
ZagoraPROLOŠKI BUMBAL

Talijanska ‘rapsodija‘ širi se vrgorskim krajem sa zvonika Velike Gospe, doznajemo koliko je država platila obnovu najistočnije crkve u županiji

Piše Mate Primorac
20. siječnja 2021. - 13:22

Prekrasnu župnu crkvu Velike Gospe u Velikom Prologu pokraj Vrgorca, izgrađenu 1896. godine, krase dva nova zvona.

Nabavu opreme u sklopu projekta obnove tog sakralnog objekta smještenog na istočnom rubu Splitsko-dalmatinske županije, vrijednog 180 tisuća kuna, sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja iznosom od 80 posto, dok je preostalih 20 posto platila župa. U iznos je uključena i nova konstrukcija na kojoj su postavljena zvona s opremom (batovi, elektromotori...).

Zvona su blagoslovljena tijekom svete mise na Novu godinu, veće je teško 460 kilograma, a manje 250. Radove je obavila tvrtka "Bumbal" iz Kaštel Kambelovca, a zvona su izrađena u poznatoj talijanskoj ljevaonici "De Poli".

– Dva stara zvona bila su nedovoljne glasnoće i nisu odgovarala svrsi zbog specifične konfiguracije terena i strujanja zraka na Velikom Prologu. Jedno od njih bit će postavljeno na crkvu Kraljice mira u Dusini, a drugo na crkvu Svih svetih u Podprologu, nakon njezine temeljite obnove – kazao je župnik don Dražen Radman, te dodao:

– Crkva u Velikom Prologu je zaštićeno kulturno dobro i jedna je od ljepših u ovom dijelu Dalmatinske zagore. Projekt obnove traje više od 10 godina, a prije dvije godine postavili smo novi oltar i ambon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2021 02:07