StoryEditorOCM
ZagoraUslijed obilnih kiša

Svih 11 jezera Imotske krajine napunjeno praktički do ‘grla‘. Visina vode u Crvenom jezeru prelazi 309 metara

Piše Braco Ćosić
19. siječnja 2021. - 17:34

Obilne kiše što su  u proteklom razdoblju padale na području Imotske krajine gdje je samo tijekom prosinca zabilježeno oko 700 litara kiše na četvornom metru, praktički do "grla" su napunile svih jedanaest prirodnih jezera Imotske krajine, kao i rijeku Vrljiku i akumulacijsko jezero Ričice ili takozvano Zeleno jezero.

Visoki vodostaji bilježe se u Galipovcu, Mamića i Knezovića jezeru, potom Prološkom blatu. U rijeci Vrljici i dalje je visok vodostaj, a točni podaci o visini vodenog stupa dobiveni su u utorak u imotskom Modrom i Crvenom jezeru.

image
Braco Ćosić

U Modrom jezeru je trenutačni vodostaj na 91,5 metru uz tendenciju laganog rasta. Hoće li vodostaj doći na rekordnih 102 metra zabilježenih 2012. godine ovisi o novim oborinama, posebno u susjednoj Bosni i Hercegovini odakle se podzemnim tokovima to jezero i opskrbljuje vodom.

image
Braco Ćosić

No, ono nezapamćeno jest činjenica da je samo u pedeset dana od prvih količina vode iz izvorišta na njegovom dnu, voda Modrog jezera na ovolikoj visini.

image
Braco Ćosić

U utorak je geodetskim napravama uz korištenje već fiksiranih točaka po rubovima jezera  poznati imotski geodet Ante Škeva izmjerio i trenutačnu visinu vode Crvenog jezera. Ona  je u 11 sati iznosila 309 metara. Kako  vodostaji u oba ova jezera i dalje lagano napreduju, za očekivati je i povećavanje ovih brojki.

image
Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 15:39