StoryEditor
Zagorazavjet gospi

Sve je više onih koji na hodočašće u Sinj dolaze - trčeći! Maratonac Jakov Teklić: To je poseban, jedinstven osjećaj

14. kolovoza 2020. - 10:51
Maratonac Jakov Teklić na Gospinu otoku ususret hodočašću Gospi Sinjskoj u majici posebno izrađenoj za ovu prigoduPrivatni album

I ove će godine hodočasnici, svatko sa svojom nakanom, krenuti na zavjet Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Neki već danima prolaze kroz Solin put Sinja s ruksacima na leđima, ali većina će pješice upravo te noći, odnosno ovaj petak, užežin samog blagdana Velike Gospe, da bi u osvit dana stigli u marijansko svetište u Sinju.

Mladost je prošle subote imala priliku ići i na hodočašće od Gospina prasvetišta u Solinu do sinjskog svetišta, koje za njih po tradiciji svaku godinu organizira Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

Tko nije uspio prošle subote, ići će u petak, tako da će do Sinja zajedno hodočastiti razne generacije. Međutim, neće se samo hodati, neki će i trčati, kao što će učiniti Jakov Teklić, solinski maratonac, zajedno sa svojim prijateljima i kolegama.

Premda je zagazio u 70. godinu, ovaj Solinjanin, inače član splitskog Maraton kluba "Marjan", vrlo je aktivan, istrčao je brojne maratone širom svijeta.

Međutim, priraslo mu je srcu i hodočašće od Gospina svetišta u Solinu do svetišta Gospe Sinjske, koje ove godine uz svoje prijatelje maratonce organizira deseti, jubilarni put.

– Kada sam 1978. godine bio u gradu Altöttingu u Bavarskoj, to je glavni grad okruga Altötting u Njemačkoj, prolazio sam mjestom uvečer pa sam vidio rijeku hodočasnika, kao i neke vjernike koji su trčali s likom Majke Božje u rukama – veli Teklić, koji je 38 godina radio kao voditelj gradilišta po Njemačkoj.

– Pomislio sam tada – zašto ne bismo i mi priredili takvo što? Prošlo je od toga vremena, a ja sam pet, šest puta trčao tako do Sinja sam, uz zagovor Majke Božje – govori nam Teklić, dodajući kako su mu se nakon toga počeli pomalo pridruživati prijatelji maratonci, dok se tijekom proteklog desetljeća sve to odvijalo organizirano.

– Trčimo organizirano, u grupama. Svaka grupa ima svoj tempo, koji treba pratiti i radi okrepe na punktovima, jer tu su nam pri ruci uvijek tri, četiri vozila, velike su vrućine, a treba i otrčati 30 kilometara do Sinja. Ljudi su dosad bili prezadovoljni i oduševljeni, jednostavno bi mi na kraju svega rekli da kad se na pet kilometra približe Sinju, uopće ne osjećaju umor, da dođu do gore tako lagano. To je poseban, jedinstven osjećaj – kaže nam maratonac Teklić, idejni začetnik i organizator ovog, kako on kaže, hodočasničkog trčanja u povodu blagdana Velike Gospe, kojemu će se i ove godine, nabraja nam, pridružiti kolege iz Maraton kluba "Marjan", Atletskog kluba "Sinj", Kluba "Cetina Adventure", Atletskog kluba "Imotski", Triatlon kluba "Split" i drugi prijatelji.

– Mogu se pridružiti i rekreativci, ali bolje neka nam se jave za sljedeću godinu, kako bi uz ove epidemiološke mjere zbog koronavirusa, koje treba pratiti, sve bilo dobro organizirano. Imamo dozvolu policije, pridržavat ćemo se mjera, a za svakog sudionika, a bit će ih ove godine pedesetak, napravili smo i majicu s likom Čudotvorne Gospe Sinjske koja je puno toga dobroga napravila za naše krajeve – ponosno ističe Teklić.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 10:52