StoryEditorOCM
Zagorau iščekivanju

Sve je spremno za Alku, atmosfera se u Sinju opasno zahuktava, grad je na nogama, ni kiša im ne može ovaj dan pokvarit‘

Piše DALMACIJA SD
6. kolovoza 2023. - 12:38

Danas se održava 308. Sinjska alka. Za titulu slavodobitnika natjecat će se 17 alkarskih kopljanika. Svečanost počinje u 16.30 sati.

Budnica u jutarnjim satima u Sinju označila je Dan Alke. 

Predsjednik Republike Zoran Milanović pratit će ovogodišnju, 308. Sinjsku alku zajedno s predsjednicom Mađarske Katlin Novák koja će zbog Sinjske alke doći u radni posjet Republici Hrvatskoj. Predsjednik Milanović i predsjednica Novak će posjetiti i Galeriju Sikirica te obići Muzej Sinjske alke. Uz predsjednika će biti supruga Sanja Musić Milanović, a uz predsjednicu Novak njezin suprug István Veres. 

U Sinju će biti i premijer Andrej Plenković s članovima Vlade te predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji će posjetiti i Samostan Čudotvorne Gospe Sinjske. Svi visoki uzvanici prije početka Alke nazočit će vojvodinom prijemu u Alkarskim dvorima. 

Tajnik Viteškog alkarskog društva Ivan Nasić rekao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" da su organizatori alkarskih svečanosti zadovoljni s dosadašnjim razvojem situacije, jedino što im vrijeme ne idu na ruku. Prema prognozama vremena današnja Alka će se ipak održati, ali uvjeti na stazi neće biti idealni.

- I konji i alkari su snažni, tako da vjerujem da će današnja Alka proći dobro, kao što su prošle i Čoja i Bara, poručio je. 

Naglasio je kako se zbog vremenskih uvjeta može intervenirati na uređenje staze. Postoji rezervni pijesak, koji se jučer i postavio na stazu, jer je na stazi bila velika količina blata.

Direktorica Turističke zajednice Sinj Monika Vrgoč kazala je kako su u Sinj došli mnogobrojni gosti, baš zbog Alke. Rezervacije za smještaj su bukirane, ne samo u Sinju, već i u okolnim mjestima, a svi kapaciteti su popunjeni.

Blokadni punktovi

U sklopu provedbi mjera i radnji vezanih uz osiguranje 308. Sinjske Alke, od 7 sati pa dok za to bude postojala potreba, organizator će u suradnji s policijom ograničiti kretanje vozila i biti će uspostavljeni blokadni punktovi u slijedećim ulicama:

– Matića ulica (Ulazak u Grad ispod Gradske uprave)

– Glavička ulica

– Ulica Kneza Branimira (nasuprot Pinjura prema Vili Tripalo)

– Put pazara

– Ulica 126. brigade HV

– Luka prema Alkarskom trkalištu

– Put Ruduše prema vrhu Alkarskog trkališta

– Put Petrovca prema prema Kvartirima

– Ulica Andrije Kačića Miošića.

Prolaz će biti omogućen samo vozilima stanara u ovim ulicama.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske pozivaju posjetitelje na poštivanje uputa i pravila organizatora, te upozorenja i naredbi policijskih službenika u prometu.

A iz tvrtke Kamičak d.o.o. obavještavaju da će specijalnim vozilom, odnosno ‘pauk službom’, uklanjati sva vozila koja budu nepropisno parkirana, te budu ometala navedene dionice i da će ista biti odložena na parkiralištu ispred vojarne 126. Brigade HV – a u Sinju. 

Pogledajte atmosferu u gradu pred početak natjecanja.

Jeste li ovo znali?

- Naziv alka dolazi od turske riječi halqa, što znači prsten ili obruč, a odnosi se na detalj podloge stremena na sedlu zaplijenjenog konja jednog turskog paše.

- Neki od naziva alkarskih sudionika jesu: harambaša, alkarski momak, alkarski vojvoda i alajčauš.

- Do 1820. godine Alka se trčala na pokladni utorak.

- Kroz povijest su postojale slične viteške igre u Zadru, Makarskoj i Imotskom.

- Najvećim brojem titula slavodobitnika ovjenčao se Nikola Cerinić, čak dvanaest puta, što je najviše u povijesti, a tri puta Alku je osvajao s tri pogotka u sridu.

- Najveći broj nastupa na Alci ima Ante Grabovac Ivanov, koji ju je trčao čak 45 puta, a četiri puta je bio i slavodobitnik.

- Alka se kroz svoju povijest četiri puta trčala izvan Sinja - u Splitu, Beogradu, Zagrebu i Vukovaru.

- Alkari i alkarski momci bili su jedini pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi koja je 28. svibnja 1991. sudjelovala na svečanoj smotri Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu.

Za 300. obljetnicu Sinjske alke u gradu su se svečano otvorili obnovljeni Alkarski dvori.

Prije same Alke održavaju se još dvije trke - Bara i Čoja. No, kako bi se odlučilo tko na njima može sudjelovati, barem dva tjedna prije glavne trke održavaju se ‘prove‘.

- Bara je prva na rasporedu i održava se dva dana prije Alke. Zatim slijedi Čoja, a treći dan viteških svečanosti slijedi središnja manifestacija - Alka. Sve tri trke održavaju se po istim pravilima, ali samo se na Alci koriste svečane alkarske odore – pojašnjeno je na Putovnici.net.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 11:15