StoryEditor
Zagorapozitivni gosti

Stožer očito uzalud upozorava: korona ‘feštala‘ na piru u Hrvacama s više od 300 ljudi, još se ne zna ukupan broj zaraženih

30. srpnja 2020. - 07:54
Mladenci diljem svijeta muku muče s vjenčanjima i brojem uzvanikaAFP/ Ilustracija

Svih 10 novooboljelih od virusa SARS-CoV-2 na sinjskom području kontakti su već ranije oboljelih osoba i svi su se nalazili u samoizolaciji.

Zajedničko im je što su svi vezani za svadbeno slavlje koje je prije 10 dana održano u dvorani u Hrvacama. Ovih 10 novooboljelih nisu, međutim, jedini zaraženi koronavirusom na toj svadbi. I dva novooboljela iz Otoka povezuju se s istim događajem.

Spomenuta svadba bila je izvor zaraze i za dio od 18 novooboljelih koji su na sinjskom području evidentirani tijekom proteklih pet dana. Naši neslužbeni izvori kažu da su svi novooboljeli, povezani sa svadbom, zaraženi od osoba koje su na svadbu pristigle iz udaljenih dijelova Hrvatske.

Na spomenutoj svadbi bio je veliki broj gostiju, spominje se brojka od 200 do 300 uzvanika. Dobar dio njih još je u samoizolaciji ili bi bar trebali biti i neće biti iznenađenje ako se i kod dijela njih utvrdi kontakt s virusom.

Prijetnja Alci

I ovaj slučaj potvrđuje da su bila opravdana upozorenja Stožera civilne zaštite koji su u posljednje vrijeme, uz ostala okupljanja, kao najrizičnija isticali svadbena slavlja. U ovom slučaju očito je da organizatori slavlja nisu proveli sve mjere epidemiološke službe.

Iako se već prošle subote znalo da je ova svadba bila žarište širenja zaraze, toga dana održano je više svadbenih slavlja. Na jednom od njih bilo je oko 300 ili više gostiju, pri ulasku s glavnog sinjskog trka u crkvu nitko nije održavao preporučenu distancu, a samo svadbeno slavlje održano je u istoj dvorani gdje je sedam dana ranije proširena zaraza.

Kakvi će, eventualno, biti koronavirusni efekti s te svadbe znat će se za koji dan. Od u srijedu objavljenih 26 novooboljelih na području Splitsko-dalmatinske županije polovica otpada na cetinski kraj od čega je 10 iz Sinja. S još 18 kroz proteklih pet dana to je velika prijetnja organizatorima 305. Sinjske alke.

Sastanak s Božinovićem

Delegacija Viteškog alkarskog društva i Stožera civilne zaštite grada Sinja u srijedu je imala sastanak s predsjednikom Nacionalnog stožera civilne zaštite​ Davorom Božinovićem i njegovim suradnicima, uključujući primarno epidemiologe.

Razgovaralo se o organizaciji 305. Alke i potrebnim ograničenjima vezanim za gledalište. Prema onome što smo uspjeli saznati, na tribinama će se dogoditi velika redukcija sjedećih mjesta i svi koji budu imali ulaznice bit će registrirani.

Ako se žarište koronavirusa rasplamsano na spomenutoj svadbi nastavi širiti, moguće je očekivati još veće restrikcije pa i održavanje Alke bez gledatelja. Ali, ako bi se do 9. kolovoza širenje koronavirusa među mještanima alkarskoga grada zaustavilo i svelo na minimum epidemiolozi bi, možda, mogli dati privolu za popuštanje restrikcija i nazočnost većeg broja gledatelja 305. Alke na tribinama uz stazu alkarskog trkališta.

Ulaznice za Alku neće biti u slobodnoj prodaji


Ulaznice za 305. Sinjsku alku koja će se održati 9. kolovoza neće biti u slobodnoj prodaji.

Tako je odlučio Upravni odbor Viteškog alkarskog društva. Alkarska uprava je zaključila da će se zbog propisanih epidemioloških mjera uzrokovanih pandemijom Covida 19 ovogodišnju sinjsku vitešku igru morati organizirati u znatno drukčijem obliku nego do sada, a to uključuje i značajno smanjenje broja mjesta na tribinama za gledatelje. Broj gledatelja bit će ograničen na sve tri završne priredbe, na Bari, Čoji i samoj Alci. Kako će se ulaznice distribuirati i za koliki broj gledatelja alkarska uprava odlučit će naknadno, sve u dogovoru s epidemiolozima.

Upravni odbor Viteškog alkarskog društva poziva građane alkarskog kraja i pristigle goste da s punom odgovornošću provode preporučene epidemiološke mjere kako bi se i 305. alkarske svečanosti održale u svečarskom ozračju i kako zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca ne bi postale žarištem širenja virusa

Izdvojeno

30. srpanj 2020 07:56