StoryEditor
Zagorapod nadzorom pastira

Stočari u očaju, na granici između dvije dalmatinske županije sumnjiva trovanja traju već godinu dana: ‘I ja sam lovac, ali vjerujem da su mi ovce otrovali lovci‘

Piše Mirko Crnčević
12. lipnja 2021. - 21:21
'Policija je tu da rasvijetli sve okolnosti i da počinitelje privede licu pravde', ističe stočar Iz privatnog albuma

Hrvatski stočari, osobito ovčari, muku muče s raznim nedaćama, bilo da je riječ o napadima velikih zvijeri ili o korištenju otrova na pašnjacima.

Najnoviji događaj zbio se na samoj granici Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, jer je na području Sitnog Donjeg – Petkovića otrovano još devet ovaca iz stada obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva Jure Sarajlića. Situacija je uzbunila stanovnike tog dijela Zagore, a rasplet još nije na vidiku jer se ne zna hoće li još koje grlo u međuvremenu uginuti.

– Naše stado broji oko 1100 ovaca, imamo 15 pasa čuvara i 10 lovačkih pasa, a žalosno je da nam ovce truju već godinu dana. Konkretno, do sada smo ostali bez pedesetak grla i još petnaestak pasa, uglavnom hrvatskih ovčara.

Ovce su trovane i susjedima Denisu Praženu i Ivanu Radniću, nakon naših prijava, a pretposljednji slučaj obrađivali su i djelatnici Policijske uprave šibenske, kad je utvrđena utemeljena sumnja da je to učinio jedan naš sumještanin. Iako je posebno izvješće poslano Državnom odvjetništvu u Šibeniku, sada nam je otrovano još devet ovaca – kazao je Jurin sin Mladen, koji je nastavio obiteljsku tradiciju bavljenja stočarstvom.

Ovce su, kako tvrdi naš sugovornik, bile pod nadzorom pastira, a simptomi su treskavica, bijela pjena na ustima i uginuće na putu od pašnjaka ili u staji. Stado, kako je to inače u našim krajevima, nije osigurano, a materijalna šteta procjenjuje se na više od 40 tisuća kuna.

No, tko će to čovjeku nadoknaditi? Policija je obavila svoj dio posla i sada se s nestrpljenjem očekuju rezultati kriminalističke istrage.

– Premda sam i ja lovac, član Lovačke udruge "Šibenik", pretpostavljam da su to učinili naši kolege uporabom sredstava za uništavanje korova, i to radi održavanja i širenja šumskih putova, ali na tom se području nalaze i pašnjaci koje koristimo. No, nećemo ništa prejudicirati, policija je tu da rasvijetli sve okolnosti i da počinitelje privede licu pravde, ponajprije zbog prevencije možebitnih ponavljanja takvih nedjela – s gorčinom u grlu govori Mladen Sarajlić.

Inače, područje na kojem su ovce otrovane pripada lovačkim društvima "Vuk" iz Perkovića i "Ljubeć" iz Primorskog Doca, a sadržaj želuca uginulih ovaca će, kako neslužbeno doznajemo, biti analiziran u Veterinarskom zavodu u Splitu, pa će možda i to u konačnici pridonijeti rasvjetljavanju nemilog događaja u Dalmatinskoj zagori.

item - id = 1105381
related id = 0 -> 1127835
related id = 1 -> 1127736
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 14:48