StoryEditorOCM
ZagoraNEKA OTPOČNE TRKA‘

Stipe Jukić otklonio sve dvojbe: Alka će se trčati 9. kolovoza pred punim tribinama

7. lipnja 2020. - 19:02

Zbog pandemije koronavirusa, u cijelom je svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, otkazano nebrojeno planiranih događanja koja bi masovno okupljala ljude. Radi zaštite zdravlja ljudi, sva vlast delegirana je epidemiolozima koji su dobili ovlasti propisivati mjere i određivati ponašanja na područjima pod njihovom ingerencijom.

Zbog netom okončane zabrane skupova u Hrvatskoj i vraćanja u redovno stanje kakvo je bilo prije izbijanja pandemije, ali uz preporuku nastavka održavanja distance, u gradu pod Kamičkom glavno pitanje bilo je hoće li se, kada i, ako hoće, pod kojim uvjetima održati tradicionalna viteška igra Sinjska alka, 305. po redu od utemeljenja daleke 1715. godine.

To pitanje najviše je mučilo članove Viteškog alkarskog društva i alkarske uprave na čelu s predsjednikom dr. Stipom Jukićem, koji su najodgovorniji za njegovanje toga segmenta kulturne baštine kojom se ponose Sinj, alkarski kraj, ali i cijela Hrvatska.

Zbog povoljnog kretanja epidemije koronavirusa, dvojbe oko održavanja ovogodišnje Alke više nema.

– Ovogodišnju 305. Sinjsku alku održat ćemo po prastarim običajima, kako to nalažu pisani propisi Viteškog alkarskog društva i usmena predaja. Alku ćemo održati 9. kolovoza, prema statutarnoj odredbi da se Alka održava prve nedjelje u kolovozu, s tim da se Bara i Čoja moraju održati u istom mjesecu. Otklonili smo sve dvojbe o održavanju ovogodišnje Alke, kojih je bilo osobito u špici epidemije koronavirusa, kada je počelo otkazivanje različitih događanja, pa smo i mi razrađivali različite scenarije o zadržavanju kontinuiteta naše viteške igre – kaže dr. Jukić.

Pripreme kandidata za alkare kopljanike koji se nadmeću za slavodobitnika i pratitelje barjaka u alkarskoj povorci uobičajeno su počinjale u drugoj polovini svibnja. Ove godine pripreme još nisu počele?

– Istina je da je pandemija koronavirusa utjecala na pomicanje uobičajenih hodograma. Svi kandidati za alkare, ili bar većina, redovito treniraju jahanje tijekom cijele godine. Tako je bilo i u špici pandemije. Alkari bi se najavili, došli u štalu, osedlali konja koji je, uvjetno rečeno, "njihov", te pojedinačno ili u skupini odlazili na jahanje na hipodromu, po obližnjem Piketu ili kroz Sinjsko polje. Svaki alkar koji uistinu živi Alku redovito trenira, koliko mu to dopuštaju radne obveze.

Stoga ovogodišnje kašnjenje početka zajedničkih priprema neće imati nikakav utjecaj na utreniranost alkara i njihovih konja. Da skraćene pripreme ne znače propust, uvjerili smo se pri održavanju Svečane Sinjske alke u Vukovaru, za koju su se alkari pripremali dvadesetak dana, a koja je, po općoj ocjeni, bila vrhunski izvedena u svakom pogledu.

Kada će kandidati za 305. Alku na okup?

– Ovih dana obavit ću razgovore s alkarskim vojvodom Boškom Ramljakom i alaj-čaušom Ivicom Filipovićem Grčićem, a potom ću sazvati sjednicu Upravnog odbora VAD-a. Prvo okupljanje i početak zajedničkih priprema kandidata za alkare počet će idućeg tjedna.

Za vrijeme propisanih epidemioloških mjera najveći dio aktivnosti VAD-a bio je u stanju mirovanja?

– Upravni odbor fizički se nije sastao gotovo dva mjeseca, ali smo bili u gotovo svakodnevnom kontaktu preko telefona ili elektroničke pošte, održavali smo telefonske sjednice i donosili potrebne odluke. Muzej Sinjske alke bio je zatvoren za posjetitelje jer se zbog zabrane kretanja nije moglo ni očekivati posjetitelje. U našoj Alkarskoj ergeli aktivnost se odvijala svakodnevno jer konji moraju jesti, piti, zobati, mora im se očistiti, postaviti nova stelja... Uspjeli smo obnoviti dio konjske opreme. Za ovo vrijeme nabavili smo desetak novih sedala i dijelova orme. Moj i telefoni drugih članova alkarske uprave svakodnevno su zvonili. Nazivali su nas prijatelji iz svih dijelova Hrvatske koji su se raspitivali o održavanju ovogodišnje Alke. Među njima je bio veliki broj naših sponzora i donatora koji su već uveli praksu na završnu alkarsku feštu dovoditi svoje poslovne partnere iz zemlje i svijeta. Svima smo govorili kako ćemo nastojati održati Alku u bilo kojim okolnostima, uz izražavanje nade da će pandemija proći i da ćemo održati Alku u uobičajenoj atmosferi, uz pojačane mjere opreza.

image
Predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić
Tom Dubravec/Hanza Media

Rekli ste da su se u špici pandemije razrađivale različite varijante održavanja Alke samo da bi se održao kontinuitet tradicije?

– Najgora bi i jedino nedopustiva bila nikakva Alka, ako je, dakle, ne bismo održali. Zavirili smo u alkarsku povijest i utvrdili da je Alka uredno održana i u vrijeme pandemije španjolske gripe. Zbog toga smo bili jedinstveni u odluci da se Alka mora održati. Pritom smo znali da bi, ako se širenje koronavirusa ne obuzda, u izvedbu morali uvesti restrikcije. Pa smo tako razmatrali održavanje Alke bez publike, podizanje tribina samo za Časni sud i vojvodu, ali ne i za gledatelje, a razmišljalo se i o smanjenju broja sudionika alkarske povorke na statutarni minimum od jedanaest kopljanika. Sve te varijante razrađivali smo ne dovodeći u pitanje ceremonijal i izvedbu koji Alku čine Alkom. Hvala Bogu, kako sada stvari stoje, sve te varijante su otpale i mi se pripremamo za održavanje uobičajene Alke.

S punim gledalištem?

– Naravno. Još ćemo, svakako, imati kontakte sa stožerima Civilne zaštite, kako lokalnim, tako i nacionalnim. Ako se pandemija nastavi gasiti u našem okruženju, Hrvatskoj i Europi, neće biti razloga da i ovogodišnju alkarsku feštu ne održimo u njezinoj punini, a to znači da će alkari i alkarski momci održati još jednu priredbu za pamćenje pred prepunim gledalištem i ljudima načičkanim ulicama našega grada.

Kada se, u tom slučaju, može očekivati prodaja ulaznica za ovogodišnju Alku?

– Uz zemljanu stazu alkarskog trkališta, u srpnju će početi montaža tribina za gledalište kapaciteta 5000 sjedećih mjesta. Kada nam epidemiolozi definitivno potvrde da možemo pripremati održavanje Alke u uobičajenim uvjetima, oglasit ćemo prodaju ulaznica. U prodaju ćemo ih pustiti oko 3500 jer oko 1500 ulaznica moramo izdvojiti za naše sponzore, donatore i goste. Prošle godine ulaznice smo prvi put prodavali preko interneta i doživjeli pozitivno iskustvo. Stoga ćemo i ove godine primijeniti tu praksu. Ovogodišnja Alka trebala bi se održati u mirnijem političkom ozračju jer su krajem prošle godine održani predsjednički, a u srpnju će se održati parlamentarni izbori.

Godinama se već na Alci pojavljuju najistaknutiji državni dužnosnici. Očekujete li ih i 9. kolovoza, na 305. Alci?

– Već je tradicija da se Alka održava pod pokroviteljstvom državnog poglavara. U tom smo kontekstu zamolili novoizabranog predsjednika RH Zorana Milanovića da bude pokrovitelj 305. Sinjske alke, što je on sa zadovoljstvom prihvatio. Izaslanstvo alkarske uprave pozvalo je predsjednika Milanovića da osobno nazoči ovogodišnjoj Alci i dobili smo obećanje da će doći.
Naravno da smo na Alku pozvali i premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića te brojne druge visoke goste i uzvanike iz političkog, javnog, kulturnog i gospodarskog života Hrvatske.

O sastavu ovogodišnjih gostiju najpresudniju ulogu imat će srpanjski izbori. Neovisno o svemu, na dan Alke rado ćemo ih sve ugostiti jer na alkarsku feštu otvorenog srca primamo sve dobronamjernike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 14:05