StoryEditor
ZagoraŠEST TEGLJAČA

‘Stari crijepovi za Banovinu? E, baš takvi trebaju za obnovu oštećenih krovova, u potrazi za njima pretresli smo cijelu Imotsku krajinu‘

7. siječnja 2021. - 14:20

Imoćani ne posustaju u pružanju pomoći potresom stradalih područja Banovine.

Osim što se, prema neslužbenim informacijama, u Petrinji, Glini, Sisku i okolnim mjestima trenutačno nalazi oko 400 Imoćana koji kao volonteri rade na sanaciji šteta, popravcima krovišta i dopremanju donacija, iz Dalmacije se i dalje organizirano upućuje pomoć.

Skupina imotskih poduzetnika, među kojima se ističu autoprijevoznici, organizirala je prikupljanje crijepova za oštećena krovišta kuća na Banovini. Ciljano pišemo prikupljanje, jer se traže "kupe" koje se više ne mogu kupiti na tržištu nego one proizvedene sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, kakve najviše odgovaraju starim krovovima brojnih kuća u Petrinji i oko nje.

- I prije Nove godine odnijeli smo donacije ljudima na Banovini, pa sada već znamo što im je hitno potrebno. Odnijeli smo oko pet tisuća kvadrata najlona za pokrivanje rupa na krovovima, a dostavili smo im i razne namirnice, ali i grijalice.

Posredstvom naše grupe prijatelja i poslovnih partnera, među kojima su Pere Vrljičak, Ante Lapenda, Marko Vujčić, Denis Lapenda, Nikša Perkušić i brojni drugi, organizirali smo se, jer ljudima treba hitno sanirati krovišta da im ne ulazi kiša - kaže naš sugovornik Dragan Bašić.

Prema njegovim riječima, pokrenuli su akciju za prikupljanje upravo spomenutih crijepova i danima su obilazili sela poput Druma, Krivodola, Grubina i okolice. Rezultat njihova truda je 30 tisuća komada "kupa" koje su u šest tegljača uputili na Banovinu.

- Osim mojeg brata Marija i mene, šlepere su dali spomenuti moji prijatelji. Trebalo je tridesetak tisuća komada cigle prebaciti preko ruku, sortirati i staviti u posebne pakete. Toliko su ljudi pohrlili dati taj materijal da su neki otkrivali svoje pomoćne stambene objekte kako bi dali prilog.

Prvu pomoć, pa i ovu donaciju, nosimo u glavnu petrinjsku crkvu. Nismo htjeli biti dio nekih igara oko donacija nego smo vjerovali tamošnjim svećenicima franjevcima.

"Banuli" smo u crkvu koja se upravo sanirala, rekli svećenicima da preko njih hoćemo dati svoju donaciju i pogodili smo. Vrijedni franjevci su pomoć trasirali u prave ruke, pa ćemo i prikupljeni građevinski materijal rasporediti preko njih.

Želim istaknuti odličnu suradnju s imotskim Crvenim križem, Darkom Karinom i Antom Nenadićem, ljudima koji rade 24 sata dnevno prikupljajući i ugovarajući donacije - ističe Bašić.

Spomenutu ekipu zatekli smo u zaselku Šušnjari u Drumu u općini Podbablje, gdje su prikupljeni materijal ukrcavali u kamione. Brojni volonteri obilazili su od kuće do kuće i sortirali crijepove.

- Ljudima treba pomoći, pa i naša obitelj nije dvojila niti trenutka da damo ciglu za naše ljude u Petrinji i okolnim mjestima. Znamo da ljudima treba i svaka čast svima koji su takvu akciju pokrenuli - naglašava Zvonimir Margeta iz Druma.

Uz konvoj od šest tegljača, prema Banovini je otputovao i veliki kontejner koji se nalazio ispred župnog ureda u Drumu. Svećenik ga je rado dao, ali na njemu je trebao izvršiti preinake.

- Dovezli smo ga ispred naših garaža, obnovili ga, stavili nova vrata, prozore i ventilaciju, pa će jedna obitelj imati uredan i siguran privremeni smještaj. Sve troškove pokrila je naša vrijedna ekipa - zaključuje Denis Lapenda iz Krivodola.

item - id = 1069352
related id = 0 -> 1129742
related id = 1 -> 1129537
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 12:44