StoryEditor
ZagoraŽrtve 2. svjetskog rata

Spomen na žrtve: u dva dana ubijeno je preko 1.500 stanovnika Cetinske krajine, danas je u Sinju obilježen Dan antifašističke borbe

Piše Toni Paštar
22. lipnja 2022. - 12:46
Na fotografiji: Delegacija Grada Sinja položila je vijenac na Spomen-kosturnicu u parku ĐardinToni Paštar

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen-kosturnici poginulih boraca NOB-a i civilnih žrtava fašističkog terora Sinja tijekom 2. svjetskog rata u parku Đardin i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Sinja i Cetinske krajine ispred zgrade Općine u srijedu je obilježen Dan antifašističke borbe. Vijence su položili delegacija grada Sinja predvođena Denisom Bobetom, zamjenikom gradonačelnika te izaslanstva SAAB-a Sinja i cetinskog kraja i gradske organizacije SDP-a.

Drugi svjetski rat u Cetinskoj krajini bio je užasan po posljedicama. Tijekom četiri ratne godine na prostoru bivše općine Sinj, od koje su nastali današnji gradovi Sinj, Trilj i Vrlika i općine Dicno, Hrvace i Otok, poginulo je više od 4.500 građana što je predstavljalo oko 10 posto stanovništva. Od ukupno poginulih partizanskih boraca s puškom u ruci bilo je oko 1.700. Veliki broj poginuo je u završnim operacijama, a među većim stratištima bila je bitka za Knin. U prvim redovima, pa samim tim i najbrojnije žrtve, bili su svježe mobilizirani koji su prije partizanske najčešće nosili domobransku odoru.

Najveći broj smrtno stradalih u cetinskom kraju tijekom 2. svjetskog rata bili su civili. Na tom prostoru dogodio se i najmasovniji zločin na tlu Hrvatske, ako se isključe koncentracijski logori. Riječ je o zločinu kojega je krajem ožujka 1944. godine izvela po zlu znana SS divizija Prinz Eugen. U svega dva dana u potkamešničkim naseljima Otok, Ruda, Podi, Krivodol, Ljut, Rože i Voštane ubijeno je preko 1.500 nevinih civilnih žrtava, većinom djece, žena i staraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2022 12:47