StoryEditorOCM
Zagoracrorace

Spektakl na završnici utrke u Sinju, Bulj zadovoljno trlja ruke: ‘Povećao se broj noćenja, pokazujemo ljepote svijetu‘

Piše Toni Paštar
26. rujna 2023. - 20:29

Talijan Elia Viviani, pobjednik s olimpijade u Rio de Janeiru i svjetski biciklistički prvak pobjednik je prve etape 8. izdanja međunarodne biciklističke utrke CRO Race koja se u utorak vozila od Primoštena do Sinja. Stazu dugu 181 kilometar Viviani je vozio 4 sata 38 minuta i 29 sekundi. Pobjednika su u odnosu na drugoplasiranog dijelile svega 4 desetinke sekunde. Pobijedio je, reklo bi se, za pola okreta kotača njegova bicikla. Prosječna brzina pobjednika na cijeloj ruti bila je nešto veća od 41 kilometar. Kako se radilo o zahtjevnoj stazi, s puno uspona, pobjednik Viviani, ali i gotovo svi ostali su se iskazali. Kako se radilo o prvoj etapi pobjedniku Vivianiju pripale su i gotovo sve nagrade. Vivianiju je sinjski gradonačelnik Miro Bulj darovao tradicionalnu sinjsku narodnu kapicu i zlatnu medalju u obliku Alke. Kada je kao pobjednik dobio crvenu majicu, u kojoj će voziti drugu etapu ove srijede od Biograda do Novalje, Viviani je otvorio šampanjac. Kako ga kao vodećeg u ukupnom poretku pripala i plava majica Viviani je ponovno slavio sa šampanjcem. Zelenu majicu osvojio je Čeh Mihael Shura koji je najbolje savladavao brdske dionice. Njemu je pripala i srebrna medalja Alke. Bijelu majicu u brončanu medalju Alke dobio je 21-godišnji Danac Thomas Andresen kao najuspješniji mladi vozač. Svečanu binu tijekom uručenja nagrada uljepšale su Sinjske mažoretkinje te po dvojica alkara i alkarskih momaka.

image

trećeplasirani Alexander Kristoff

Vojko Bašić/Cropix
image

Završnica prve etape

Vojko Bašić/Cropix

- Tijekom cijele sezone ostvario sam jako dobre rezultate tako da je ova etapna pobjeda veliko olakšanje. Momčad mi je u završnim kilometrima pripremila savršeni lead-out. Došao sam osvojiti što više etapa, a borit ćemo se i za završnu momčadsku pobjedu – izjavio je pobjednik Viviani.

U utorak u 12,25 sati sa starta u Primoštenu krenulo je 116 od najavljenih oko 150 natjecatelja. Startalo je 18 biciklističkih timova iz Europe, Azije, Amerike i Australije od kojih je 6 iz kategorije WorldTeams. Vozili su rutom Primošten – Šibenik – D58 – Ljubitovica – Prapatnica – Prgomet – Trolokve – Radošić – Lećevica – Broćanac – Konjsko – D56 – Kočinje Brdo – D1 brza cesta rotor Bilice – D8 – ZNG – D410 Poljička cesta – Zagrebačka – Manuška poljana – Domovinskog rata – ZNG – Širina Solin – ŽC6253 stara Kliška cesta – D1 Dicmo – Brnaze – Sinj – Alkarsko trkalište – Vrlička – D1 – Hrvace – Rumin – Bajagić – Obrovac (sinjski) – D1 – rotor Sinj – D1 – Rotor – Alkarsko trkalište – Cilj. Tijekom cijele utrke dogodila se samo jedna manja nezgoda. Kod mosta preko Cetine na Hanu jedan natjecatelj izgubio je kontrolu nad biciklom, pao i oborio još jednog biciklistu. Od pada su dobili samo ogrebotine i s malim gubitkom vremena nastavili su prema Sinju. Cilj u alkarskom gradu, kroz kojega su na prvom ulazu samo prošli i nastavili preko Hrvaca, Rumina, Bajagića, Obrovca i Glavica, bio je kod Spomenika alkaru (Biljega) na alkarskom trkalištu. Dok su vozili kroz grad i sva naselja cetinskog kraja bicikliste je došlo vidjeti i dočekati na tisuće Sinjana i Cetinjana. Bio je to vrhunski biciklistički i sportski spektakl kojim je najzadovoljniji bio gradonačelnik Bulj jer su putem TV-a slike iz Sinja otišle diljem svijeta prikazujući prekrasne krajolike te kulturnu i prirodni baštinu alkarskog grada i cetinskog kraja.

- Kroz ovaj najveći međunarodni spektakl u našem gradu pokazali smo TV gledateljima iz Hrvatske i velikog dijela svijeta kakav potencijal za cikloturizam imaju Sinj i cetinski kraj. Već od prošle godine, kada je u Sinju bio start jedne od etapa ove biciklističke utrke, počeli smo ubirati plodove jer se broj noćenja povećao preko 30 posto – kazao nam je gradonačelnik Miro Bulj.

Sinjsko slavlje se nastavlja na gradskim ulicama, a u večernjim satima na Trgu dr. Franje Tuđmana održan je koncert repera Grše.

image

Završnica prve etape

Vojko Bašić/Cropix
image

Završnica prve etape

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2023 23:54