StoryEditorOCM
Zagorama tko bi se nadao

Šokantna vijest stiže iz Sinja: Bulj vijećnicima prijeti ostavkom, mogući su izbori, a evo i zašto

Piše Toni Paštar
22. svibnja 2023. - 20:37

Ako Gradsko vijeće ne usvoji predložene izmjene i dopune Prostornog plana i GUP-a grada Sinja imat ćemo izvanredne izbore za gradonačelnika. Tim riječima sinjski gradonačelnik Miro Bulj reagirao je na pucanje njegove odnosno Mostove neformalne koalicije s SDP-om čiji je jedini vijećnik Nikola Vučković napuštanjem Gradske vijećnice to isto omogućio HDZ-u pa su vladajući ostali bez kvoruma. Predsjednik Gradskog vijeća Petar Župić (Most) najavio je nastavak prekinute sjednice za srijedu 24. svibnja s početkom u 17 sati. Ako se vijećnici ne okupe u potrebnom broju i ne donesu Prostorni plan i GUP za očekivati je da će Miro Bulj napraviti što je najavio, odnosno da će podnijeti ostavku čime će Sinjani biti pozvani na izvanredne izbore za gradonačelnika jer kako (još) nije protekla polovica mandata dužnost prvog čovjeka grada Sinja neće moći automatizmom preuzeti Buljev zamjenik Denis Bobeta.

Očekivalo se da bi izvanredna tematska sjednica Gradskog vijeća bez većih potresa mogla donijeti Prostorni plan i GUP grada Sinja. Procedura za donošenje izmjena i dopuna tih dokumenata pokrenuta je još 2. listopada 2018. godine. Prije dvije godine, na posljednjoj sjednici prošlog saziva, ti dokumenti sa svim potrebnim suglasnostima našli su se pred vijećnicima, ali su u zadnji trenutak povučeni uz obrazloženje kako bi bilo neprimjereno da se tako važne odluke donose na isteku mandata. Nova gradska vlast na čelu s Mirom Buljem dopunila je planove novim elementima koji su se odnosili na rudokope i bazne stanice. Zbog prepucavanja na relaciji Sinj – Splitsko-dalmatinska županija – Ministarstvo prostornog uređenja na čekanje suglasnosti o usuglašenosti sinjskog Prostornog plana s planovima višeg reda protekle su pune dvije godine.

Sjednica Gradskog vijeća u ponedjeljak poslijepodne počela je pomirljivo. Pročelnica za imovinu i prostorno uređenje Sanja Bešlić i Mario Pezelj, predstavnik izrađivača, uvodno su izvijestili vijećnike da su obavljene sve potrebne radnje i da više nema nikakvih zapreka za donošenje planova.

Važno je naglasiti kako je od 19 vijećnika sjednici nazočilo njih 15. Izostala su trojica vijećnika NL dr. Jadrijevića i Mirjana Babić, vijećnica Domovinskog pokreta. Vladajuća većina bila je kompletna, 10 vijećnika Mosta i jedan vijećnik SDP-a.

Govoreći u ime kluba vijećnika HDZ-a predsjednik Stipe Perić kazao je da su se izmjene i dopune našle pred Gradskim vijećem "s dvije godine zakašnjenja i to zbog krive procjene gradonačelnika i koalicije Most – SDP". Perić je kazao da njihovi vijećnici podržavaju sve što je u korist građana dodajući da je ostao veliki broj tih istih građana koji ne mogu graditi na svojim zemljištima.

Posebno je upitao gradonačelnika Bulja da li je neka od njegovih parcela uvrštena u građevinske.

- Mojih parcela nema. Imam veliki broj parcela koje nisu u građevinskom području i trojicu sinova od kojih su dva punoljetni. Oni, kada bi htjeli, danas nemaju gdje graditi kuću. Ja nisam podnosio zahtjev za izmjenu namjene niti ću to napraviti dok sam gradonačelnik – odgovorio je Bulj.

Frano Boko, predsjednik kluba vijećnika Mosta, kazao je da će oni podržati predložene odluke jer se tim dokumentima omogućava daljnji razvoj Sinja. Posebno je pohvalio što je u građevinsko područje za obiteljske stambene zgrade mladih uključen kompleks od 20 hektara državnog zemljišta na Radošiću.

Vijećnik SDP-a Nikola Vučković usprotivio se predloženoj izmjeni namjene prostora bivše tvornice "Dalmatinke" iz industrijske u poslovnu. Svojevremeno su, kazao je, radnici "Dalmatinke" tražili da se zemljište tvornice prenamjeni jer bi tako dobilo na vrijednosti i oni bi u tom slučaju mogli naplatiti svoja potraživanja. Njima nije udovoljeno, a sada se udovoljava poduzetniku koji je ex "Dalmatinku" kupio. Uz to je 2019. godine Gradsko vijeće donijelo odluku da je protiv proširenja eksploatacijskog polja rudokopa u Glavicama, a sada se to dopušta. Zbog svega toga, kazao je Vučković, "SDP je protiv ovih izmjena i dopuna i ja ću zato napustiti sjednicu". Prije nego je napustio zasjedanje Vučković je kazao da bi novi vlasnik "Dalmatinke" trebao obeštetiti bivše radnike tvornice.

Nakon što je Vučković napustio sjednicu Stipe Perić je u ime kluba HDZ-a zatražio stanku.

- Očito je neslaganje u koaliciji. Mi u HDZ-u ne možemo preuzeti odgovornost. HDZ ne može niti hoće sudjelovati u tomu. Ako se potrudite i udovoljite građanima možemo razgovarati – kazao je Perić i s vijećnicima svoje stranke napustio sjednicu. Ostao je samo vijećnik dr. sc. Frano Vrančić koji je gradonačelniku Bulju i vijećnicima Mosta kazao kako je trebalo uvažiti primjedbe građana. Dok se na jednoj strani pogoduje krupnom kapitalu građane se ostavlja bez mogućnosti da grade obiteljske kuće na vlastitom zemljištu – kazao je Vrančić. Prije nego je i on napustio Gradsku vijećnicu obraćajući se izravno (svom rođaku) Bulju upitao je: Gdje je nestao Che Guevara i zaključio kako je ova gradska vlast lošija od najlošije.

Poslije svega predsjedniku Gradskog vijeća Petru Župiću ostalo je konstatirati da mora prekinuti sjednicu jer nema kvoruma te je najavio nastavak zasjedanja za dva dana. Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 01:54