StoryEditor
ZagoraHLADNI TRAVANJ

Snijeg zabijelio Dalmaciju, najjače napadao u Zagori: u Lokvi Rogoznici pomiješan s burom stvorio probleme na cesti, napadao i u Zagvozdu, Dugopolju...

Piše Marija Vuković
6. travnja 2021. - 20:57
snijeg u Dugopolju i Imotskomčitatelji

Uskrs i produženi vikend smo proveli u kratkim rukavima s gotovo ljetnim temperaturama, a već u utorak vrijeme se potpuno preokrenulo. 

Na dalmatinskom području cijeli dan je umjereno te pretežno oblačno, a ovaj utorak je popraćen i kišom, pljuskovima i grmljavinom. Od sredine dana pa do večeri snijeg je počeo hvatati i dijelove dalmatinske Zagore, a nošen ponajprije burom krenuo je i prema obali. Zabijelio se Šestanovac, snježni pokrivač dobilo je i područje oko Imotskog, a počeo je padati i u Šibeniku te okolnim selima. 

Ovako je padalo u Zagvozdu:

U Lokvi Rogoznici je pomiješan s jakom burom uzrokovao probleme na cesti zbog kojih je morala intervenirati i cestarska ophodarska služba. 

Javljaju nam se i čitatelji iz snijegom prekrivenog Dugopolja:

Napadalo je i do nekoliko centimetara snijega...

U Mravincima i Kučinama, poviše Solina i Podstrane je snažna mećava te puše u ogmornim nanosima za koje nam naši čitatelji kažu da su toliko snažni da se ne može izaći iz kuća. 

image
Mećava u Mravincima
Foto: čitateljica

Snijeg u Dalmaciji zanimljiv je sam po sebi, a posebno čudi ako uzmemo u obzir da smo prije nekoliko dana ušli u travanj. Kada će nam se vratiti lijepo sunčano vrijeme kakvo obožavamo u proljeće, Slobodna Dalmacija je priupitala meteorologinju Teu Blažević.

- U nastavku tjedna, osobito prema njegovom kraju, vraćamo se u kratke rukave po svemu sudeći, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali. Prije toga, pripremimo se na hladna jutra nakon što se razvedri, zbog čega bi moglo biti mraza u unutrašnjosti Dalmacije, ali i ponegdje uz obalu, osobito u četvrtak ujutro. Zaštitite osjetljive biljne vrste!- kazala je dala nadu kako ćemo uskoro ponovno moći uživati u proljetnom suncu. 

Smirenje možemo očekivati već sutra kada najavljuju djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. 

Malo kiše može pasti tijekom noći i jutra na krajnjem jugu, a sredinom dana i poslijepodne u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu mogući su kratkotrajni lokalni pljuskovi kiše i snijega. Vjetar većinom slab, u Podravini umjeren sjeverozapadni. Umjerena i osobito ujutro jaka bura danju će malo oslabiti i prema otvorenom moru okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Ujutro mraz u većini zemlje. Najniža temperatura zraka uglavnom od -8 do -2, na Jadranu od 0 do 5 °C. Najviša većinom između 4 i 9, te od 9 do 12 °C duž obale i na otocima, tvrdi DHMZ

image
Snijeg u Dugopolju
Foto: Iva Plazibat
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 06:53