StoryEditorOCM
ZagoraSAPUNICA U ZAGORI

‘Slobodna‘ u zaseoku gdje se odvija prava imovinska drama, uključili se i branitelji; Stočar Tomo nam priča kako ga je lokalni tajkun pokušao pregaziti autom: Bili smo u dobre, a onda je počeo igrati grubo...

Piše Marin Prvan
28. siječnja 2022. - 20:17

Dočekao nas je sa zelenom fasciklom u ruci, signalizirajući da parkiramo pokraj suhe drače. Naslonjen na ruzinavu ogradu, iza koje iz prokopanog asfalta niču tri mladice masline, Tomislav Miočević nam je poželio dobro jutro u Kozici pokraj Vrgorca. Na zabačenom raskrižju podno kuće gdje živi sa suprugom, na cesti je narančastom bojom označena sveta zemlja oko koje će se, u narednim mjesecima, sukobljavati mnoštvo pretendenata. 

Velika svega dvadesetak četvornih metara zbijenih u trokut, čestica 2338/3 je ključ u rješavanju imovinsko-pravnih, ali i privatnih barufa u ovom malom krškom zagorskom zaseoku. A ona je u vlasništvu stočara Tomislava za kojeg, da nismo bili upućeni, bismo pomislili da je riječ o vrsnom pravniku. Naoružan snopom dokumenata i spisa, ovaj stari znanac novinskih rubrika, u kojima redovito brani kvadrate u svom posjedu, nas je morao brzo brifirati; prije nego dođe policija, kako on kaže, i ukloni njegovo privatno vlasništvo. 

image
Tom Dubravec/Cropix

'Nalazimo se na mojoj zemlji, preko koje se mora prijeći da bi se stiglo u obližnji zaseok s par kuća. Razlog zašto sam pregradio prolaz je briga za zdravlje i sigurnost moje obitelji. Naime, Mate Jujnović, vlasnik Prometa Makarska, lokalni šerif i tajkun, čija kuća se nalazi niže niz cestu, već godinama svojom samovoljom i nasilnim ponašanjem stvara probleme gdjegod ugazi. Dok smo još bili u dobre, Jujnović nam je obećao sagraditi vrtal i neke zidove, a kako se na to oglušio, posvadili smo se. Nakon toga je počeo igrati grubo, trovao mi je stoku i optužio me da sam mu provalio u kuću, a sve je kulminiralo kada me, dok sam u dvoru, kao i svake godine, pravio božićne jasle - pregazio me autom!', svjedoči Tomislav i pokazuje nam podlijev na lijevoj nozi koji, i mjesec dana nakon, treba ići previjati u ambulantu.

Otad ga, tvrdi Tomislav, ne prestaju maltretirati, a sumnja da su se u igru umješale i državne institucije. Iako je Županijski sud u Dubrovniku donio odluku da Jujnović nema pravo služnosti nad predmetnim putem, on se, po mišljenju Miočevića, udružio s tijelima Grada Vrgorca kako bi se makarskom poduzetniku omogućio prometni pristup njegovoj djedovini. Ali ovaj put mu ta uhodana gruba igra neće proći, poručuje naš sugovornik.

Tek kada smo počeli hvatati konce ove kozičarske igre prijestolja, sa obližnje uzvisine su se počeli spuštati veterani Domovinskog rata, njih sedam-osam. Kažu, trebalo ih je biti i više, ali se neki boje zamjeriti velikim igračima u kraju.

'Došli smo podržati našeg suborca Tomu i poručiti da se hrvatski branitelji nisu borili za kriminal i korupciju kojoj ćemo, nažalost, svjedočiti ovdje danas...', obavještavaju nas prijatelji našeg domaćina u vlaškom Bermudskom trokutu. Tomislav nam je objasnio da je Grad Vrgorac, pred mjesec dana, donio odluku o proglašenju sporne nerazvrstane ceste javnim dobrom, ali kako među navedenim česticama na koje se taj propis odnosi - nema ove na kojoj stojimo.

image
Tomislav i ratni veterani
Tom Dubravec/Cropix

'Organi reda će sada doći raskrčiti prolaz ovim putem - a na nalogu nema oznake 2338/3! Ja sam se na ovu nepravnu naredbu žalio, a oni ne žele čekati odluku suda, nego me se žele silom rješiti. A ovo sve je zakuhao komunalni redar Željko Erceg, koji djeluje kao desna ruka Mate Jujnovića i provodi njegov teror!', iznosi Miočević u maniri iskusnog branitelja. 

Erceg je, navodi stočar, u više navrata prijavljivao da njegovi psi nisu pod nadzorom i da su mu vozila protupisno parkirana, za što su pisane i popratne novčane kazne. Pošto mu je ovaj komunalni redar opetovano ulazio na posjed, među njima se rasplamsao i osobni konflikt, koji je eskalirao i nepoćudnim sms porukama. 'Prijetio mi je. Evo, vidite što mi je slao. Poziva me na obračun u četiri oka, na 'dobar stari način', bez oruđa... Sram ga ima biti, pa mogu mu biti otac...', odmahuje glavom Tomislav. 

Kao da nam nije bilo već dovoljno zamrzlama, u taj moment se začuje kolona vozila iza zavoja. Pristižu tri policijska vozila i kamion Čistoće. Miočevićeva ekipa se slaže u trokut, pozornica je namještena. Pridošlice parkiraju i lijeno izlaze iz automobila. Dogegaju se do veselog raskrižja i pristojno požele dobro jutro. Družina iz mini-maslinika jednako lijepo ozdravi i dočeka ih kraj ruzinave ograde. Ovdje smo, ipak, već svi domaći.

image
Tom Dubravec/Cropix

Pregovori traju, izmenjuje se tužiteljstvo i obrana, a Tomislav vodi glavnu riječ. Kaže, neće dozvoliti uzurpaciju svog terena, bez da mu prvo predoče rješenje o izvlašćivanju, a za što je potrebno učestvovanje geodeta i razbijanje zemljišta na više čestica, uz popratnu izdašnu naknadu. Pomoćnik načelnika vrgoračke policije Drago Vukoslav ga uvjerava da nikome neće biti oduzeta imovina, već da je samo u pitanju osiguravanje sigurnosti za pješake i promet. Vlasnik trokuta ne želi ni čut'. Zahtjeva odluku suda na svoju žalbu i tvrdi da tri maslinice na cesti ne dovode ničiji život u pitanje. 'Moram braniti svoje, kad me već hrvatska policija ne želi zaštititi od Jujnovića i njegovih pajdaša! Ja za ovu štetu koju mi nanosite, neću tužiti ni Grad, ni Čistoću ni policiju, nego osobu koja uklanja moje privatno vlasništvo. Meni je tih ljudi žao, ali ja tu ne mogu ništa...', sliježe ramenima Tomislav.

image
Tom Dubravec/Cropix

Policija nije imala druge opcije nego nazvati komunalni odjel da im dostavi predmetno rješenje, pa smo narednih pola sata proveli u statiranju usred makijaste podbiokovske scenografije. Nakon ove, pomalo dosadne, dramske pauze, papir s daljnim uputama radnje je donio, ni manje ni više, nego prozivani redar Erceg, koji je hladno i službeno izvršio svoju dužnost i nestao iza prijevoja Kozice. 

image
Komunalni redar Željko Erceg donosi nalog
Tom Dubravec/Cropix

Slijedio je veliki finale u kojem će Miočević, doduše bez ovacija, biti iznešen s bine, a scena spuštena. Baš kao što je scenarij i predviđao, policija je vlasniku čestice 2338/3 pročitala naputke iz režije i zamolila ga da djelatnicima Čistoće dozvoli pristup preko narančaste crte kako bi uklonili podignuto željezo i nejaka stabalca. Tomislav je na to spremno odmahnuo glavom, a pomoćnik načelnika još spremnije zamahnuo rukom u znak akcije. Par krupnih Vrgorčana u modrim odorama je nježno ispratio Miočevića s njegovog, kako piše u katastru, pašnjaka, a dečki iz Čistoće su navalili na barikade. Sve je bilo gotovo za par minuta. 

image
Tom Dubravec/Cropix

Nakon što je razbijena prva blokada, a gard se spustio par metara niz ulicu, službe reda i higijene krenule su nadirati dublje niz cestu prema nigdje (i Jujnovićevoj kući). Naime, i na drugom kraju Tomislavovog posjeda je bila podignuta kapija, a i nju je valjalo probiti. Doduše, gazda je za ovu imao manje interesa, jer ga ona ne štiti od novih bliskih susreta s vozilima vlasnika Prometa Makarske i Sinj. 

Sa zvukom udaranja metala o pod je izašala i Tomislavova supruga, koja je upozorila ruševinare da joj 'ni slučajno ne diraju cviće' pa ih ljubazno ponudila kavom i sokom. Ovi su to, jednako kurtoazno odbili i, umjesto napitaka, krenili ulijevati asfalt u kvadrat u trokutu. Bio je to jedan od onih dobro poznatih hrvatskih antiklimaksa, kakav bi svaki domaći film poželio. Doduše, ova će priča zasigurno ponuditi i nastavak. A tko zna, možda već i prva noć nad Biokovom posadi novo imovinsko-pravno sjeme u kozičanski đavolji trokut.

image
Tom Dubravec/Cropix
Za komentar smo pitali i komunalnog redara Željka Ercega, kojeg je Miočević optužio za kolaboraciju s Jujnovićem. Evo što nam je rekao:

 

Gospodin Miočević kaže da ga neopravdano i po nalogu maltretirate....

To nije istina... Njegovo puštanje pasa bez nadzora je protivno odluci o načinu držanja kućnih ljubimaca, za što je kazna 2000 kuna. Gospodina je 5-6 puta upozoren za to, nakon čega su mu napisana dva prekršajna naloga, čije kazne nije podmirio. Nadalje, sporna cesta, koja je napravljena prije 2011. godine, dok je Miočević bio predsjednik mjesnog odbora u Kozici i čiju je izgradnju inicirao, spada u one koje nije dozvoljeno, bez obzira preko čijeg vlasništva prelaze, pregrađivati. Naime, u zakonu je precizno navedeno da se takve prometnice mogu, i bez geodetskog elaborata, uknjižiti kao nerazvrstane, što on protupravno pokušava osporiti.

Vi ste osobno potpisali izvršenje o uklanjanju ograde, maslina i sanacije prekopa, unatoč tome što vas je vlasnik kazneno prijavio i tražio vaše izuzeće iz postupka…

To izuzeće je odbijeno i kriva je informacija da je riječ o kaznenom postupku, a o legitimnosti toga današnjeg postupanja, konačno, izjasniti sud. Ja sam siguran da ovo neće biti posljednji put kada ćemo mi trebati urgirati na istom mjestu zbog ugrožavanja sigurnosti u prometu i da će naš sumještanin nastaviti u istom tonu. No, ono što je svakako važno naglasiti, jest da je 20.12. sud u Metkoviću ovršio gospodina Miočevića s 10.000 kuna zbog neizvršavanja obveza u određenom roku, konkretno uklanjanja prepreka s nerazvrstane ceste. Inače, i prije nego je spustio barikade do raskrižja, blokirao je put desetak metara poviše, kamenjima, vozilima i sl. Osim toga, u tom zaseoku nije samo kuća gospodina Jujnovića, nego tamo vikendicu ima još šest-sedam obitelji, kojima je već neko vrijeme odlazak tamo onemogućen. Osobno sam pokušao nagovoriti zaraćene strane na razgovor, ali nijedan nije bio pretjerano raspoložen za takvo nešto.

Slali ste gospodinu Miočeviću privatne SMS poruke u kojima ste ga pozivali na 'verbalni ili bilo kakav oblik sukoba'…

Da, to je istina i drago mi je da me to pitate. Obavljajući svoj posao komunalno-prometnog redara sam primijetio nepropisno parkirano vozilo i ispod brisača ostavio adekvatnu kaznu. Nakon petnaestak minuta se gospodin Miočević stvorio u našem uredu, bacio mi te papire u lice i rekao mi da mu se mogu napušiti… I ne samo to, nego me po gradu klevetao kao Jujnovićevog plaćenika koji je za svoju poslušnost dobio stan u Makarskoj i 10.000 eura. Nisam htio ovo iznositi u javnost, ali eto, moram odgovoriti na vaše pitanje… Što se mene tiče, ovo je sukob dvoje pojedinaca u koji su, nažalost, uvučeni nedužni pojedinci koje se sad nepotrebno blati. Samo se, zbog svih nas, nadam da će to sve što prije završiti…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. veljača 2023 09:01