StoryEditor
Zagorasrce u didovini

Skupina entuzijasta iz Solina, Splita i Kaštela s korijenima iz Zagore osniva udrugu: Podsvilajska mjesta izvući ćemo iz zapećka i zaborava

11. listopada 2020. - 21:17
Skupina entuzijasta osniva Udrugu podsvilajskih sela: Ilija Kokeza, Filip Bočina, Dražen Banjan i Ante TešijaMia Sesartić

Skupina entuzijasta, rodom ili porijeklom, osniva Udrugu podnosvilajskih sela - Ogorja Gornjeg i Donjeg, Radunića, Milešine Velike i Male, Bračevića i Pribuda.

Okupili su se u Solinu, jer većina ih, kaže i živi u Splitu, Solinu i Kaštelima, ali i diljem Lijepe naše, raselilo se sve "trbuhom za kruhom", za boljim životom, kažu tako naši sugovornici Ante Tešija, Ilija Kokeza, Dražen Banjan i Filip Bočina, inicijatori osnivanja spomenute udruge.

Srce vuče u rodni kraj ili na didovinu, zato su svaki slobodan trenutak u svojoj Zagori, a posebno vikendima. Međutim, kako bi se u Ogorju i ostalim selima moglo kvalitetnije živjeti, kako bi se vratilo što više mladih, potrebno je stvoriti pretpostavke, dovesti vodu, bolje puteve, kvalitetnije gospodarske sadržaje jer bez radnih mjesta, kako kažu, nema ništa.

Inicijativa je krenula kada su vidjeli da se na Facebook grupi "Ogorje, Pribude, Bračević, Milešina, Radunić i ostala podsvilajska mista!" okupilo više od 1500 pratitelja koje zanima ova tematika.

– Prije nepune tri godine oformljena je ova stranica, čiji je prvi administrator Goran Muslim. Ljudi se javljaju, pitaju, predlažu, kritiziraju, i ta njihova zainteresiranost nas je i ponukala na osnivanje ovakve udruge – ističe Bočina, aktualni administrator.

– U druženju i razgovorima kroz proteklih pola godine došli smo na ideju da cijelu stvar institucionaliziramo, odnosno osnujemo udrugu – vele naši sugovornici, računajući kako tih pet sela ima oko 1200 stanovnika, a još toliko onih koji povremeno dolaze.

– Nema onoga šta u tom kraju ne fali stanovništvu koje gore živi, a i nama koji dolazimo povremeno kao vikendaši – naglašava Tešija i dodaje:

– Osnovni cilj je pokušati pomoći sami sebi, kad nitko drugi, kao što vidimo, neće. Zato je ovo pokušaj da animiramo ljude koji imaju toliko ljubavi prema svojim mjestima, koji žele odvojiti svoje vrijeme, pa ako treba i sredstva, da stvorimo mogućnosti kako bismo pomogli našem kraju. Ako ne ukazujemo i sami ne tražimo, zaobići će nas, kao i do sada.

image
Nikola Vilić/Cropix

Ovdje nema nikakve politike ni ideologije, ovo je udruga za naše mjesto, naglašava Tešija:

– A onaj tko u startu odmahuje rukom i misli da je ovo utopija, da od ovoga neće biti ništa, neće nas obeshrabriti. Ako nisi napravio prvi korak, nećeš nigdje stići.

Prisnažuje tako i Kokeza, pojašnjavajući daljnje korake.

– Veliki su potencijali našeg kraja, od poljoprivrede, stočarstva, turizma, ali kako ćeš se bilo čime baviti ako nemaš vode, ako u ljetnim mjesecima ne možeš napojiti stoku ili zalijevati nasade – izravno će Kokeza.

– Možemo se podičiti i bogatom prirodnom baštinom – dodaje Banjan o zelenim ljepotama cijeloga podsvilajsko-ogorskog platoa.

– Nije riječ o udruzi koja njeguje običaje, imamo za to brojne KUD-ove, mi želimo učiniti da taj prostor postane proaktivan i da se na njega počne drugačije gledati. Prostor je stavljen u zapećak, ne posvećuje mu se nikakva pažnja, postoje prirodni resursi, ali potpuno su neiskorišteni.

Smatramo da imamo ono najbitnije, a to je ljudski kapital, da stvorimo jaku bazu članova koji će svatko na svoj način dati svoj doprinos razvoju našega kraja i rješavanju problema, a ima ih širom Hrvatske i izvan nje – ističe Kokeza.

– Želimo razvijati suradnju i sa svim razinama vlasti, surađivati s kulturnim udrugama, župama, biskupijama i svim ostalim organizacijama koje djeluju u našem kraju i koji imaju želju i vide potencijal za suradnjom. Slobodno nam se javite – poručuje ova četvorka kazivajući kako će nakon pravnog koraka, osnivanja udruge, krenuti i u konkretne akcije, čišćenja, uređenja, pomaganja potrebitim mještanima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. listopad 2020 21:17