StoryEditor
ZagoraVELIKI PREOKRET

Sinjski vijećnik: Mnogi nisu dočekali, mnogi su se razboljeli, ali nakon 15 godina borbe Inspektorat je odlučio zatvoriti odlagalište otpada Mojanku!

Piše Diana Barbarić i Toni Paštar
8. listopada 2020. - 12:41
Nezadovoljni stanovnici Cetinske krajine godinama protestiraju zbog MojankeToni Paštar

Nakon više od 15 godina borbe za zatvaranje odlagališta otpada Mojanka, borbe mojih roditelja, borbe moje obitelji, borbe mojih prijatelja i sumještana...,velikog broja oboljelih od malignih bolesti i tužnih ljudskih sudbina, Inspektorat je prije nekoliko dana donio Odluku o zatvaranju odlagališta otpada Mojanka! Nažalost, mnogi koji su se borili nisu ovo dočekali, ali vrijedilo je.

Ustvrdio je to na svom Facebook profili Filip Klarić-Kukuz, sinjski gradski vijećnik (Nezavisna lista dr. Stipislava Jadrijevića).

Notirao je i kako je tek nakon 15 godina borbe za sanaciju deponija Mojanka proveden natječaj za izvođača radova same sanacije i čeka se istek žalbenog roka, a nakon toga, nada se, napokon i početak sanacije.

- Nakon svega što smo prošli i što prolazimo nadam se samo da se netko ne poigrava s nama! - istaknuo je Klarić-Kukuz.

Poslije provedenog inspekcijskog nadzora Državni inspektorat donio je rješenje kojim se zabranjuje deponiranje komunalnog otpada na deponiju Mojanka na Kukuzovcu. Zabrana se neće provesti ako se za deponij Mojanka u roku od 90 dana ishoduje dozvola za gospodarenje otpadom. 

Ovakvim rješenjem ostali su zatečeni u komunalnoj tvrtki "Čistoća Cetinske krajine", koja gospodari deponijom Mojanka.

- Odlukom o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske određeno je da Mojanka nastavlja radom do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Lećevica. Na osnovu iste Odluke prošle godine je zatvoren vrgorački deponij Ajdanovac, a otpad s vrgoračkog područja rješenjem je usmjeren na Mojanku.

Iz ovoga proizlazi da je rješenje Državnog inspektorata u suprotnosti s navedenom Odlukom – kaže Ivana Živaljić, direktorica "Čistoće Cetinske krajine", koja se pita kako to da je deponij Mojanka prošle godine bio prihvatljiv za odlaganje komunalnog otpada gradova Sinj i Trilj i općina Dicmo, Hrvace i Otok te istog takvog otpada s područja Vrgorca, a ove godine više nije prihvatljiv i nalaže se njegovo zatvaranje.

Na ovo pitanje direktorice Živaljić najvjerojatniji odgovor bi bio "Imperij uzvraća udarac". O čemu se radi? Uvodno spomenutom odlukom i rješenjima nadležnih inspekcija i Ministarstva zaštiteb okoliša prošle godine je zatvoren vrgorački Ajdanovac, a smeće iz Vrgorca kamionima je upućeno na deponij Mojanka.

Iako nevoljko, uz neskriveno protivljenje takvoj odluci, u Sinju i "Čistoći Cetinske krajine" pristali su prihvatiti vrgoračko smeće jer bi u protivnom bili izloženi sankcijama. Kamioni s vrgoračkim otpadom u više navrata stizali su pred vrata deponija Mojanka, ali u ograđeni dio deponija nisu uspjeli ući jer im se na ulazu prepriječio saborski zastupnik Miro Bulj i skupina mještana iz susjednih naselja Brnaze, Turjaci, ali i drugih djelova sinjskog kraja.

Redovito su bili nazočni i policijski službenici koji nisu uredovali jer nije remećen javni red i mir, a samoga Bulja štiti zastupnički imunitet. U takvoj konstelaciji Bulj je ustrajao da vrgoračko smeće na Mojanku neće. S tim su se, izgledalo je, pomirili i u Zagrebu pa je vrgoračko smeće prema neslužbenim izvorima ponovno odlagano na Ajdanovac.

A onda je kao grom iz vedrog neba Sinjanima banula inspekcija, utvrdila da Mojanka nema potrebne uvjete za gospodarenje otpadom i naložila zatvaranje deponija bez navođenja gdje bi se trebao odlagati komunalni otpad gradova i općina cetinskog kraja.

- Mojanka je u procesu sanacije po čijem će završetku zadovoljavati uvjete za dobivanje dozvole za gospodarenje otpadom. Naša tvrtka uputila je žalbu na rješenje Državnog inspektorata. Uz žalbu smo podnijeli zahtjev za odgodu izvršenja rješenja o zatvaranju Mojanke argumentirajući da je postupak javne nabave sanacije deponija u tijeku.

Po završetku sanacije odlagalište će imati sve uvjete za ishođenje potrebnih dozvola. Začuđuje da ovo odlagalište radi bez dozvole 54 godine i to se toleriralo, a sada ga hoće zatvoriti – kaže direktorica Živaljić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 10:57