StoryEditor
ZagoraCIRKUS POD KAMIČKOM

Sinjska gradonačelnica štitila ‘svoju‘ direktoricu od nasilnika i prijetnji smrću, pa izgubila ključnu ruku u Vijeću

9. srpnja 2020. - 23:40
Parking prostor kod alkarskog trkališta kojim upravlja gradsko poduzećeVito Perić

Sinj bruji o nasilničkom činu koji se, prema prijavi policiji što ju je podnijela direktorica Marina Cvitković i njezinoj objavi na društvenim mrežama, dogodio u gradskoj tvrtki "Kamičak" koja upravlja parkiralištima.

Kada je Cvitković najavila nasilniku izvanredni otkaz, uslijedili su pritisci poslije kojih se ekspresno sastao Nadzorni odbor (NO) i smijenio direktoricu, a na njezino mjesto postavio zaposlenika koji je tri godine na neplaćenom dopustu. Uslijedila je smjena članova NO-a, a novoimenovani su poništili odluke svojih prethodnika i direktoricu Cvitković vratili na dužnost.

Poslije svega je najzanimljivije je li zbog ovih događaja gradonačelnica Kristina Križanac ostala bez do sada gotovo neupitne potpore u Gradskom vijeću. Povod svemu bila je objava stare-nove čelnice "Kamička", koja je na tu dužnost imenovana u ožujku ove godine, na društvenim mrežama, gdje je napisala:

- Djelatnik "Kamička" u prisutnosti još troje kolega (jedan od njih je član NO-a) 25. lipnja napao me je na krajnje degutantan i primitivan način, uz salvu psovki, pogrdnih naziva i prijetnji smrću, ali i pokušaj fizičkog napada. Šokirana nemilim događajem odmah sam obavijestila policiju, čiji su djelatnici ubrzo stigli u prostorije "Kamička". Nakon očevida su dotičnog priveli u postaju.

Napominjem da je isti djelatnik imao niz ekscesa i sličnih situacija s prethodnim direktorima, zbog čega je u nekoliko navrata bio pred mjerama izvanrednog otkaza. Poslije iskazane namjere da donesem odluku o izvanrednom otkazu, počeli su pritisci i prijetnje mojom smjenom. Najeklatantniji primjer doživjela sam 2. srpnja kada me je gospodin Anđelko Bilandžić, predsjednik sinjskog HDZ-a i potpredsjednik Gradskog vijeća, pozvao na razgovor i stao u zaštitu nasilnog djelatnika, uz prijetnju da od sutra više neću biti direktorica ako navedenom djelatniku uručim otkaz.

"Ujutro nećeš biti direktorica, prije ćeš ti otići nego on, vi lažete i izmišljate, sad znam zašto je on tako postupio", kazao mi je gospodin Bilandžić. Ono što je Bilandžić najavio - ostvarilo se. U prostorije tvrtke došao je Zoran Milan i donio odluku Nadzornog odbora u kojoj stoji da se mene razrješava dužnosti direktora, a na isto mjesto imenuje upravo Milana, inače HDZ-ova gradskog vijećnika.

image
Sinjska gradonačelnica Kristina Križanac
 
Joško Ponoš/Arhiv/HANZA MEDIA

Napominjem da je gospodin Milan već treću godinu na neplaćenom dopustu u našoj tvrtki. Gospodin Milan tri godine nije imao volje raditi u tvrtki, ali je, eto, ekspresno spreman uskočiti u direktorsku fotelju – objavila je Cvitković, dodajući još da kao "članica HDZ-a djeluje već 20 godina i jednostavno ne može razumjeti takve napade od stranačkih kolega".

Aktualna direktorica došla je na dužnost "Kamička" voljom gradonačelnice Križanac koja je u ovoj situaciji smijenila "nadzornike" Nikolu Saratliju i Žarka Delića koje je sama imenovala, a umjesto njih postavila Josipa Mandaca iz Brnaza i Vlatka Bandala iz Splita. Njih dvojica, a predstavljaju većinu u tom tijelu, odmah su poništila odluke svojih prethodnika.

O svemu se očitovala gradonačelnica koja je izjavila:

- Kao gradonačelnica odgovorna sam za poslovanje tvrtke u vlasništvu Grada te je moja ovlast imenovati Nadzorni odbor. U konkretnom slučaju, a prema mojim saznanjima, nezadovoljstvo članova NO "Kamičak" proizišlo je iz činjenice najavljenog postupka direktorice u odnosu na zaposlenika koji je zbog nasilničkog ponašanja priveden u policijsku postaju. Budući da nikakvo nasilničko ponašanje nije u duhu rada i radnih odnosa unutar tvrtke, smatram da Nadzorni odbor nije postupio sukladno zaštiti dužnosti i prava iz radnog odnosa.

Prozvani šef sinjskog HDZ-a Bilandžić naglasio je:

- Možda sam joj i rekao da će otići prije ona nego on, ali to sam rekao znajući da se Nadzorni odbor izjasnio kako će, ako ne dođe do kompromisnog rješenja u vidu blaže kazne ili sličnog, tražiti smjenu direktorice. Samo sam htio pomoći da se nađe kompromisno rješenje, da ako je taj djelatnik stvarno bio vulgaran, da ga se ukori ili suspendira na neko vrijeme, a ne da se ide s otkazom, jer i taj čovjek ima svoju obitelj i bila bi mu ugrožena egzistencija. Tako da ja s tim nemam ništa, a ona me ocrnila.

Događaji oko "Kamička" imat će sigurno odraza na odnose u gradskoj vlasti. Opravdano stajući u zaštitu direktorice, a protiv nasilništva, Križanac je razrješenjem Delića dokinula dosadašnju tanku većinu koja ju je podržavala u Vijeću, jer on bez zadrške kaže kako joj više neće biti podrška.

Ako ustraje, gradonačelnici je ostala potpora 10 od ukupno 21 vijećnika. Pitanje je kako će se prema Križanac ubuduće odnositi osam HDZ-ovaca na čelu s predsjednikom Bilandžićem koji jedini može sazivati sjednicu Gradskog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. veljača 2021 11:05