StoryEditor
ZagoraU čast i slavu gospe

Sinjska gradonačelnica Kristina Križanac: Ni ugroza koronavirusa ne može umanjiti ljepotu Alke

Piše Kristina Križanac
7. kolovoza 2020. - 23:34
Božidar Vukičević/Hanza media

U čast i slavu svoje nebeske zaštitnice Čudotvorne Gospe Sinjske, puk Sinja i Cetinske krajine po 305. put održat će viteška nadmetanja za Baru, Čoju i Alku, čuvajući svoje običaje i svoju tradiciju, čojstvo i junaštvo koje su, kroz stoljeća burne prošlosti, tako često iskazivali naši preci, suprotstavljajući se brojnim ugrozama koje su nasrtale na njihovu vjeru i kulturu.

U svim tim iskušenjima, narod ovoga kraja, naš hrvatski puk, uticao se svojoj Nebeskoj majci, molio je za pomoć i ona je uvijek uzvraćala. Našu svetinju, našu Sinjsku alku, neće zaustaviti ni ova najnovija pandemija.

Odvažno, hrabro i razborito, uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske, sačuvat će se sva njezina ljepota, a nepokolebljivi duh predaka koračat će zajedno s momačkom povorkom, prethodnicom alkara kopljanika, uz ponosne zvuke alkarske koračnice u izvedbi Sinjske gradske glazbe i kanonade prangija s tvrđave Grad. Sinjani i Cetinjani i ove će godine otvorena srca dočekati svoje prijatelje i goste koji cijene i štuju ovu svetu tradiciju sinjskog kraja.

Fascinantna prisutnost prošlih vremena koja lebdi nad Sinjem neprocjenjivo je kulturno i duhovno bogatstvo, blago koje će se svim našim gostima u svojoj punini pružiti i u ovim vremenima velikog izazova, uz poštovanje propisanih ograničenja koja nam je ova ugroza nametnula.

Grad Sinj će svojim gostima i uzvanicima, uz već navedeno povijesno, kulturno i duhovno određenje, ponuditi i svoju drugu priču, onu koja iz sadašnjosti gleda u budućnost, koja se zrcali u projektima koji trebaju osigurati bolji život novim generacijama.

Kao što je integrirani projekt obnove kulturne baštine "Sinj u sridu", ukupne vrijednosti 71 milijun kuna, od čega su sredstva EU-a u visini od 58 milijuna kuna, čijom su realizacijom rekonstruirana, obnovljena i revitalizirana nepokretna kulturna dobra (tvrđava Grad, tvrđava Kamičak sa satom, zgrada Palacina, ulice u užem centru grada) i revalorizirana nematerijalna kulturna baština (Sinjska alka) te je izgrađen Interpretacijsko-edukacijski centar "Sinjska alka" sa zatvorenom dvoranom za jahanje.

image
Tom Dubravec/Hanza media

Do sada najveći projekt koji će se realizirati na području grada jest projekt "Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Sinj", procijenjene ukupne vrijednosti 370 milijuna kuna, od čega je 211 milijuna nepovratnih sredstava EU-a, 36 milijuna kuna je iz državnog proračuna i 36 milijuna kuna su sredstva Hrvatskih voda.

Realizacija ovoga projekta, koji nazivamo Aglomeracija Sinj, omogućit će 3054 nova priključka na kanalizacijski sustav za više od 8000 stanovnika, čime će se priključenost na mrežu javne odvodnje povećati sa sadašnjih 45 na čak 83 posto. Sljedeći veliki projekt koji se realizira u gradu Sinju je Veteranski centar Sinj, koji se gradi na prostoru bivše Vojarne Ivaniša Nelipića u samom centru grada, ukupne vrijednosti 46 milijuna kuna.

Ovaj projekt također se financira iz sredstava EU-a, a njime je pokrenuta urbanizacija bivše vojarne, unutar koje se uređuje i glavna prometnica s kompletnom komunalnom infrastrukturom i parkiralištem.

U ovim i brojnim drugim projektima Grad Sinj je prepoznao priliku za postizanje većeg životnog standarda svojih sugrađana, pripremio svu potrebnu dokumentaciju i stvorio uvjete za realizaciju projekata, te sklopio ugovore o sufinanciranju i financiranju projekata iz fondova EU-a do ukupne vrijednosti od gotovo 550 milijuna kuna.

U ime svih građana grada Sinja, ovim putem pozivam ljude dobre volje da posjete naš grad i da zajedno s nama proslave 305. Sinjsku alku i svetkovinu Velike Gospe u najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima, našu Gospu Sinjsku, zaštitnicu našega grada.

Kao gradonačelnica, također ih pozivam da se ponašaju odgovorno, da u slavlju ne zaborave na okolnosti u kojima se ove svečanosti održavaju, i da se pridržavaju svih propisanih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Neka svi naši prijatelji, svi naši gosti, ponesu nezaboravne uspomene i s ovih 305. alkarskih svečanosti, istinski doživljaj sinjske kulture i tradicije, uz obilje Božjeg blagoslova po zagovoru naše nebeske zaštitnice Čudotvorne Gospe Sinjske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 10:24