StoryEditor
ZagoraGRAD DOBIO SPOR

Sinjani s leđa skinuli teret od 80 milijuna kn

4. studenog 2020. - 22:33
Skup solidarnsti s četvoricom djelatnika 'Autoprijevoza Sinj' koji su 2011. dobili otkazNikola Vilić/HANZA MEDIA

Tužba "Autoprijevoza Sinj" kojom se od Grada Sinja zahtijevala isplata 23.209.255 kuna s pripadajućim zateznim kamatama (danas više od 80 milijuna kuna) nije bila osnovana.

To je još 17. travnja 2017. godine utvrdio Trgovački sud u Splitu, ali se "Autoprijevoz Sinj" žalio na presudu.

Sada je presuda postala pravomoćna jer je tročlano vijeće Visokoga trgovačkog suda Republike Hrvatske na sjednici od 30. rujna ove godine potvrdilo rješenje suda u Splitu, odbilo žalbu "Autoprijevoza Sinj" i naložilo mu da Gradu Sinju nadoknadi troškove sudskog postupka od 1.881.875 kuna.

Tužba "Autoprijevoza Sinj" godinama je visjela nad Gradom Sinjem kao Damoklov mač jer da je Sinj izgubio spor, što u hrvatskoj sudskoj praksi nije bilo nemoguće očekivati, morao bi "Autoprijevozu Sinj" isplatiti novčani iznos koji je veći od jednogodišnjih izvornih proračunskih prihoda.

Namjera vlasnika "Autoprijevoza Sinj" bila je da od Grada Sinja naplati novac koji je kao vlasnik tvrtke strateškog partnera "Promet" iz Makarske u najvećem dijelu od samog "Autoprijevoza Sinj" već naplatio preko najamnine prastarih autobusa po enormnim cijenama. U problematičnoj pretvorbi, koja je sada potvrđena i presudom Visokoga trgovačkog suda, Grad Sinj ostao je bez vlasništva nad "Autoprijevozom Sinj", da bi novi vlasnik toga istog "Autoprijevoza Sinj" neosnovanim tužbenim zahtjevom, prisnaženim naklonošću političkih moćnika, pokušao doslovno financijski dotući alkarski grad.

Tužbu kojom je zahtijevao naknadu od 28.485.842 kune "Autoprijevoz Sinj" obrazložio je tvrdnjom da je od 1. srpnja 2005. do 30. lipnja 2007. godine pretrpio štetu zato što je Grad Sinj zakasnio ispuniti obveze iz ugovora o restrukturiranju i financijskoj konsolidaciji "Autoprijevoza Sinj" potpisanog 28. veljače 2005. godine između Vlade RH, Grada Sinja i "Prometa" iz Makarske.

U presudi Visokoga trgovačkog suda utvrđeno je da najveći dio obveza koje su proizlazile iz ugovora od 28. veljače 2005. godine strateški partner "Promet" iz Makarske nije ispunio.

Na koji način je, pak, dio tih obveza ispunio, trebali bi iščitati u DORH-u i, eventualno, dopuniti tužbu u kaznenom postupku protiv odgovornih osoba u "Autoprijevozu Sinj", a koji se, smatraju u Sinju, vodi tako da se usmjerava prema zastari.

image
Upravna zgrada poduzeća 'Autoprijevoz Sinj'
VITO PERIĆ/arhiv SD

Ovom presudom Sinjani su sigurno udahnuli punim plućima jer im nad glavom više ne visi prijetnja potpunog financijskog obezglavljenja.

Uz ipak kiseli okus jer na dosuđeni parnički trošak od 1.881.875 kuna vjerojatno mogu zaboraviti. Pravnim i financijskim tramakavanjima "Autoprijevoz Sinj", umjesto ugovorom preuzete obveze restrukturiranja i financijske konsolidacije, postao je tvrtka bez ikakve imovine, osim dugova.

Vlasnik je tvrtku držao na "respiratoru" samo radi spora s Gradom Sinjem, koji je sada konačno izgubljen. Stoga u najkraće vrijeme treba očekivati likvidaciju "Autoprijevoza Sinj".

Nad tom odlukom vjerojatno će se iščuđavati samo svi hrvatski ministri financija od veljače 2005. godine do danas. U trezoru toga ministarstva kao jamstvo da će "Promet" iz Makarske kao odabrani strateški partner ispuniti obveze preuzete ugovorom o restrukturiranju i financijskoj konsolidaciji bile su deponirane njegove bjanko zadužnice na iznos od 17 milijuna kuna.

Svatko u Hrvatskoj tko je htio, uključujući i ministre financija, mogao je znati da "Promet" nije ispunio preuzete obveze. Stoga je trebalo aktivirati bjanko zadužnice i državnom proračunu priskrbiti spomenuti iznos.

Nitko, ni jedan od spomenutog niza ministara, to nije napravio. Postavlja se pitanje da li samo zbog propusta. Ili, možda, nečega drugog, toliko svojstvenog pripadnicima hrvatskih vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 11:00