StoryEditor
ZagoraVELIKI ISKORAK

Sinjani pucaju od ponosa: njihov Sinj za koji dan postaje sveučilišni grad, evo koji je studij iz Splita preselio u Alkarske dvore

18. rujna 2020. - 08:28
Rektor Dragan Ljutić, Filip Klarić-Kukuz i Stipe JukićCropix

Kada je usred ljeta, sredinom srpnja, u Muzeju Sinjske Alke održan radni sastanak na kojem su vodstvo Sveučilišta u Splitu i predstavnici Grada Sinja dogovarali kako bi se mladi splitski studij Mediteranske poljoprivrede preselio u Sinj, rijetki su mislili da će se ideja realizirati već krajem ovoga rujna.

No, splitski je rektor prof. dr. Dragan Ljutić iznenadio i najbliže suradnike kada je "prelomio" da Mediteranska poljoprivreda seli u Sinj već početkom ove akademske godine. Podsjetimo, ovo nije prvi dislocirani studij Splitskog sveučilišta- već je lani rektor u Makarskoj pokrenuo Studij hotelijerstva i gastronomije, što se pokazalo kao pun pogodak. Uvjeren je da će tako biti i u slučaju Sinja. 

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Sinj je relativno blizu, ima odlične resurse, točno onakve kakve trebaju Mediteranskoj poljoprivredi, studiju koji zahtjeva puno prakse. I u svijetu je trend dislokacije studija, a mi smo odlučili da nam upravo Sinj bude sjedište ovoga fakulteta. Pritom bi studenti i dalje dio nastave imali i u Splitu, ali bi terenski radili i u drugim krajevima Dalmatinske zagore i otoka - ističe rektor, uz napomenu da će realizaciji nastave, ne samo na ovom studiju, uvelike pomoći i moderna tehnologija.

Na tom tragu su i izjave voditelja ovog studija doc.dr.sc. Lea Gracina, koji tvrdi da je sinjski kraj vrlo pogodan za realizaciju i teorijske i praktične nastave.

Glavni tajnik Splitskog sveučilišta Filip Klarić-Kukuz, ujedno i sinjski gradski vijećnik, ne skriva ponos što se njegov rodni grad upisuje na listu akademskih gradova.

- Presretan sam što grad u kojem živim sa svojom obitelji i u kojem odgajam djecu, moj Sinj, postaje dio najboljeg sveučilišta u Hrvatskoj i u regiji, a time i dio mreže europskih sveučilišta. Za Sinj je to neprocjenjivo u marketinškom i u gospodarskom smislu. Biti dio akademske zajednice je ogromna reklama za grad koji teži turističkom razvoju, a Sinj ima ogroman neiskorišteni potencijal - ističe Klarić-Kukuz.

Smatra da će to biti i ogromna prilika za razvoj OPG-ova sa sinjskog područja i oplemenjivanje izuzetno plodnog sinjskog polja, te potaknuti i razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Cetinskog kraja, a u skoroj budućnosti i stočarstva.

- Naravno, očekujem i da će to biti veliki poticaj svim mladima da ostanu živjeti u Sinju i Cetinskom kraju jer ima ogromnu perspektivu - uvjeren je glavni tajnik Sveučilišta.

image
Filip Klarić-Kukuz i Stipe Jukić
Privatni Album

Predavanja će se odvijati u prostorijama Alkarskih dvora, u centru Sinja, gdje se nalazi multimedijalna dvorana, a dr. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva, oduševljen je što im useljavaju studenti.

- Nudimo im odličnu opremljenu dvoranu i sigurni smo da će to biti poticaj razvoju našega grada, ali i ljudima iz našeg kraja da se krenu baviti poljoprivredom na jednom višem nivou- komentirao nam je predsjednik VAD-a.

Zahvalna gradonačelnica

Grad Sinj stoji na raspolaganju Sveučilištu u Splitu u pogledu osiguranja prostora za održavanje nastave Sveučilišnog studija Mediteranske poljoprivrede. Vjerujemo da će ovo biti trajna orijentacija razvoja Sveučilišta u Splitu te da će u nekom narednom razdoblju biti moguće otvoriti i neke nove perspektive sveučilišnog obrazovanja.

Kaže to Kristina Križanac, gradonačelnica Sinja, zahvaljujući Splitskom sveučilištu jer je omogućilo sinjskim studentima lakše studiranje koristeći i prirodne resurse Sinjskog polja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 05:19