StoryEditor
Zagorakolumna

SINJ-STUDENTSKI GRAD: Ima li u programu znanja i za ratarstvo ‘iza brda’

Piše Toni Paštar
29. srpnja 2020. - 19:37
Josko Šupić/Hanza media

Rektor Dragan Ljutić prepoznao je u kojem smjeru treba razvijati Sveučilište – kroz dislokaciju studija gdje takav studij ima smisla.

Ovim riječima, podebljanim uspješnim primjerom pokrenutog studija Hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj, bivši rektor Ivan Pavić podržao je inicijativu rektora Ljutića i predsjednika Viteškog alkarskog društva Stipe Jukića da u alkarskom gradu bude sjedište studija Mediteranske poljoprivrede.

Ako ovaj studij zaživi u gradu pod Kamičkom, za što postoje svi potrebni preduvjeti, a realizaciju ideje može zaustaviti samo nepamet čimbenika koji bi nužno trebali biti uključeni, rektor Ljutić sigurno neće stati sa širenjem popisa srednjodalmatinskih sveučilišnih gradova.

Čime u bar jednom segmentu ostvaruje ideju koju više od tri desetljeća bez zadrške razložno promovira professor emeritus Ivo Šimunović o metropolitanskom razvoju Splita, čija bi aglomeracija u tom kontekstu trebala obuhvaćati prostor od Makarske do Trogira, Vrgorca, Imotskog i sjeverno do Vrlike, možda i šire te, naravno, pripadajuće otoke.

S kolikom je ozbiljnošću čelništvo Sveučilišta u Splitu nakanilo izmjestiti sjedište studija Mediteranska poljoprivreda u Sinj, govori sastav u kojemu su stigli na susret sa Sinjanima u Alkarskim dvorima.

Rektor Ljutić sa sobom je doveo najjači sastav, gotovo sve prorektore i druge najbliže suradnike, voditelja studija profesora Lea Gracina, profesora Ivana Pavića, sinjskih korijena, koji je u ulozi voditelja uspostavio i uspješno postavio na noge studij Hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj te profesora Stjepana Jankovića, također sinjskih korijena, koji se dokazao kao voditelj zdravstvenih studija i koji je autor obećavajućeg projekta Zdravstveno obrazovnog edukacijsko rehabilitacijskog centra za kojega su sve dosadašnje evoluacije potvrdile opravdanost i veliki potencijal.

Bio bi to, kaže Janković, kampus II Sveučilišta u Spšlitu, prostirao bi se na već rezerviranih 400 tisuća metara kvadratnih i dodirivao bi rijeku Cetinu.

Sveučilišni studij Mediteranska poljoprivreda je pokrenut i za njega su pribavljene sve potrebne dopusnice.

Da bi se njegovo sjedište izmjestilo iz Splita u Sinj u alkarskom gradu bi trebali osigurati prostorne uvjete i vjerojatno pokriti još neke troškove koji su u odnosu na sveukupno značenje projekta gotovo zanemarivi.

Mada je funkcioniranje sinjske gradske vlasti izloženo stalnim turbulencijama ostaje nada da nitko od odlučujućih neće doći u iskušenje projektu podmetati nogu. Jer bi studij, kako je najavio rektor Ljutić, s adresom u alkarskom gradu trebao početi radom početkom akademske godine, dakle prvih dana mjeseca listopada.

Za sada je, koliko je poznato, zauzeto 20-ak upisnih mjesta. Očekuje ih se još desetak u drugom upisnom krugu. Tako bi startala prva grupa od 30-ak studenata.

Voditelj Gracin kaže da je sa suradnicima posložio trogodišnji studij kroz koji bi polaznici stjecali toliko nedostajuća znanja, a upravo zbog čijeg je nedostatka današnja poljoprivreda na srednjodalmatinskom prostoru, po njegovoj ocjeni, na vrlo niskoj razini.

Upravo zbog te niske razvojne razine dobro bi bilo da je Sinjanima detaljnije prezentiran studijski program. Znajući preferencije voditelja Gracina u programu su sigurno na najvišoj razini zastupljeni vinogradarstvo i vinarstvo, vjerojatno i maslinarstvo, neizbježno je aromatično bilje, povrtlarstvo, ali bez pčele nema ničega.

Zato raduje sve veći broj OPG-ova koji su ozbiljni proizvođači meda i drugih pčelinjih proizvoda, a kojima više od medonosnih biljaka manjka znanja.

Tu je i onaj dio mediteranske poljoprivrede “iza brda” koji dominira na svim kraškim poljima. Radi se o ratarstvu kao nenadomjestivoj podlozi za stočarstvo, od govedarstva preko ovčarstva do kozarstva i mljekarstva, povrtlarstvo na sve većim površinama...

Možda je studijski program obuhvatio sve to i drugo bez čega se ne može govoriti o mediteranskoj poljoprivredi na ovim prostorima, ali to Sinjanima nije prezentirano.

A trebalo bi. Da se zna u kojem se smjeru starta i hoće li mladi poljoprivrednici prepoznati studij Mediteranske poljoprivrede u Sinju kao izvor s kojega će se napajati potrebnim znanjima za primjenu na svojim gospodarstvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 10:34