StoryEditorOCM
Zagorasami snagatori

Sinj je danas bio centar obaranja ruku, a čudo od djeteta Rino apsolutni je prvak: pogledajte kako su odmjerili snage

Piše Ivana Kapetanović
1. travnja 2023. - 22:35

U Sinju je danas počelo dvodnevno prvenstvo Hrvatske u obaranju ruku kojega je pod pokroviteljstvom Grada Sinja organizirao Aleksandar Jakovac, predsjednik hrvatskog i potpredsjednik europskog saveza za obaranje ruku i član Izvršnog odbora Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Ovo je već šesta godina zaredom da se u Sinju održava prvenstvo Hrvatske u obaranju ruke za osobe s i bez invaliditeta, inače 14. prvenstvo RH od osnutka Saveza.

Ove godine godine nastupa 302 obarača iz 26 hrvatskih klubova, oko 150 ih se natječe u kategoriji za desnu ruku i oko 150 u kategoriji za lijevu ruku.

Natjecanje nije propustio ni gradonačelnik Sinja, Miro Bulj, koji je prvo svima zaželio dobrodošlicu i istaknuo kako je grad Sinj postao prepoznatljiv i što se tiče sporta:

“Osim Gospe sinjske i to što je ovo Gospin grad, i sinjske Alke, sada imamo već šestu godinu zaredom i natjecanje u obaranju ruku. Želim da se ovdje dobro osjećate i vidite koje vrijednosti štuje grad Sinj. To je čudotvorna Gospa sinjska i sinjska Alka.

image

Predsjednik Hrvatskog saveza obaranja ruku Aleksandar Jakovac i gradonačelnik Sinja Miro Bulj

Vladimir Dugandžić/Cropix

Imamo te dvije velike vrijednosti koje ljubomorno čuvamo, a sada imamo i još jednu tradiciju, obaranje ruku i želim zahvaliti 302 natjecatelja, hvala i svima ostalima, velika je to stvar za Sinj, a najveći pljesak zaslužuje Josip Poleš, moj sugrađanin, legenda našeg grada i ovog sporta.

Veliki čovjek prije svega i dobra duša grada Sinja. Ne samo što je bio prvak i osvajao nagrade, nego je veliki čovjek. Hvala Josipe što si donio ovaj sport u Sinj!” rekao je gradonačelnih Bulj, koji je istaknuo da je ponosan jer su dobili još jedan brend, a to je upravo ovo natjecanje.

Bulj je i sam ‘bacija na ruku’ s Aleksandrom Jakovcem, i dobio ga je. Hristo Delidzhakov, svjetski prvak iz Bugarske, nakon Jakovca, također je izgubio u obaranju ruke s Buljem, za potrebe showa rekli bismo.

Aleksandar Jakovac ponosan je na sve: „Iznimno smo zadovoljni jer smo u 14 godina, počevši od nule dosegnuli velik broj sportaša i parasportaša kojih je danas petstotinjak u 26 klubova diljem Hrvatske. Najbolji od njih imaju status vrhunskih sportaša, primaju adekvatne stipendije te imaju i sva prava koja iz toga proizlaze.

image

Rino Mašić

Vladimir Dugandžić/Cropix
image
Vladimir Dugandžić/Cropix
image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Prošla godina donijela je više od stotinu međunarodnih medalja od kojih i pet seniorskih s europskog i svjetskog prvenstva, što smo, ne tako davno, mogli samo sanjati.

Ove godine na prvenstvu nastupaju i hrvatski državljani članovi klubova iz inozemstva, tako da sportaši dolaze iz cijele Europe.

Zaključno, grad Sinj se pokazao kao izvrstan domaćin te je gostoprimstvo Sinjana iznad svih očekivanja“, rekao je Jakovac.

Prvenstvo Hrvatske 2023. danas se održalo za desnu ruku, a sutra se održava za lijevu ruku po sljedećim kategorijama:

  1. Osobe s invaliditetom – sjedeće /  stojeće (M/Ž)
  2. Juniori (18 godina) – 75, +75 kg
  3. Žene – 80 kg
  4. Početnici – 85, 85+ kg (natjecatelji koji nisu nastupili do sada na profesionalnim turnirima)
  5. Seniori - 75 kg, 85 kg, 95 kg, 105  kg i +105 kg
  6. Open desna (8 najboljih iz svih težinskih kategorija)

Predvečer, nakon natjecanja po prvih pet navedenih kategorija, organizatori su pripremili mali šou program – open kategorija. Na pozornicu je izišlo osam pobjednika seniora u obaranju desnom rukom u svim kategorijama koji su se borili za mjesto pobjednika, odnosno - prvaka Hrvatske u svim kategorijama.

U finalu su se ponovno našli Rino Mašić i Ivo Križan. Pobijedu je odnio Rino Mašić iz Gospića i dobio zlatnu medalju, 18-godišnjak za kojeg kažu da je čudo od djeteta, inače višestruki državni, europski i svjetski prvak. Ivo Križan iz Dugog Sela osvojio je drugo mjesto, tj. srebrenu medalju, a treće mjesto pripalo je Ivanu Doganu iz Zagreba, tj. bronca. Miro Bulj uručio im je pehare i čestitao.

image

Najboljih osam s prvenstva Hrvatske

Vladimir Dugandžić/Cropix

“302 prijavljena natjecatelja za obje ruke je rekord, do sad je bilo cca 270 prijavljenih. Najvažnije mi je da je to 20 posto više mladih natjecatelja prijavljenih ispod 18 godina, juniorski kadar, koji nam je jako bitan jer je to budućnost svakog sporta pa i našeg i tu smo jako zadovoljni.

Kategorije dijelimo prvo na lijevu i desnu ruku, pa na spol i pa na uzraste: juniori do 18 godina, subjuniori 15 godina, seniori bilo koje godište, osobe s invaliditetom stojeće, i osobe s invaliditetom sjedeće. Nakon toga slijede težinske kategorije po kilaži. Ukupno je 30 kategorija na obje ruke, u svakoj imamo prvaka Hrvatske” objasnio je Jakovac.

“Moram izdvojiti Rina Mašića od 115 kila koji ima samo 18 godina i koji je 2022. i 2023. poharao ne samo Hrvatsku već Europu i svijet, čudo od sportaša, čudo od obarača, čudo od djeteta! Sa 18 godina u našem je sportu malo kome pošlo za rukom da osvoji u seniorskoj kategoriji europsku ili svjetsku titulu prvaka.

On juniorske titule osvaja na svakom natjecanju na kojem se pojavi. Morate trenirati barem jednom dnevno godinama svaki dan bar dva treninga dnevno da bi mogli napraviti iole vrijedniji međunarodni rezultat. Rino je aktualni seniorski europski prvak, viceprvak svjeta, juniorski dvostruki europski i svjetski prvak!”, nahvalio je Aleksandar Rina.

image

Kruno Čović i Marin Gašpar

Vladimir Dugandžić/Cropix
image

Viktorio Sović i Ivan Kopričina

Vladimir Dugandžić/Cropix
image

Martin Lukačić i Danijel Barać

Vladimir Dugandžić/Cropix

“Onda Ivo Križan koji ima broncu sa svjetskog prvenstva, ma imamo vrhunac svjetskog obaranja ruke danas u Sinju. Nama su ovi današnji i prošlogodišnji rezultati toliko nevjerojatni kad vratimo film u 2009. kad smo pokretali ovaj sport iz nule. Da nam je tad netko rekao da ćemo na razini parasporta i sporta osvojiti 2023. oko 60 medalja, rekli bismo da je to nemoguće.

Luka Drokan je također čudo. Luka je naš najbolji parasportaš Hrvatske! Redovno je najbolji parasportaš grada Zagreba što nije jednostavno biti. Njegove titule govore sve: europski, svjetski i hrvatski višestruki prvak i osvajač masu svjetskih kupova. Luka uspijeva sve osvojiti što se može osvojiti u njegovoj kategoriji. on je nevjerojatan. Iza toga stoji 10 godina treninga dva puta na dan, svaki dan. Bez treninga nitko nikad u našem sportu nije napravio nikakav rezultat.” ističe Jakovac.

Malo smo u deficitu sa ženama u našem sportu, a trenutno su najspremnije djevojke iz Križevaca. Jako dobro i kvalitetno rade već godinama.” govori nam Jakovac.

“Zahvalio bih se gradonačelniku Bulju, prvi put imamo čast ugostiti najviše čelnike krovnih institucija, pa je tako s nama cijeli vikend predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić i direktor ureda nacionalnih saveza u Hrvatskom olimpijskom odboru Neven Šavora. Samim dolaskom ovdje iz Zagreba dokazali su da vjeruju u naš sport.” priča nam Jakovac i ističe da rade 10 antidoping testova na ovom prvenstvu.

“Pet natjecatelja za desnu ruku i pet natjecatelja za lijevu ruku testiramo. Veseli smo da u što većem broju se uzimaju uzorci naših sportaša da bi bili čisti i pravi prvaci što mi iznimno cijenimo. Svaki uspjeh naših sportaša koji je testiran zatvara usta bilo kome, mislim da antidoping treba raditi svima i da se nas pita testirali bismo svih kada bi bilo uvjeta, ali stvar je financija. Sve to košta, 10 testova je iznimno puno. Većina najboljih sportaša testira je dva – tri puta godišnje.” zaključuje Jakovac.

image

Pobjednik u društvu naše kolegice

Podsjećamo, sutra je besplatan ulaz za sve u sinjskom gradskom kinu, gdje će se natjecat u obaranju lijeve ruke od 13 sati, a evo popisa današnjih pobjednika, odnosno, prva tri mjesta u svim kategorijama u desnoj ruci:

PRVAK HRVATSKE U SVIM KATEGORIJAMA U DESNOJ RUCI:

RINO MAŠIĆ, KOR ARKTOS

JUNIOR 18 MEN RIGHT 75 kg

1. HADŽIOSMANOVIĆ ROKO, KOR PLAMEN

2. KARLOVIĆ VITO, KOR GLADIJATOR

3. KARAČIĆ RATKO, KOR SPARTANCI

JUNIOR 18 MEN RIGHT 75+ kg

1. MIKULIĆ FRAN, KOR SPARTANCI

2. VLAHOVIČEK ANTONIO, KOR IMPRESS GYM

3. RUSTAN KARLO, KOR PLAMEN

SENIOR MEN RIGHT BEGINNERS 85 kg

1. MAGANJIĆ DANIJEL, KOR GLADIJATOR

2. BRČIĆ KRISTIJAN, KOR SOUTH POWER

3. GRBAC LUKA, KOR ARKTOS

SENIOR MEN RIGHT BEGINNERS 85+ kg

1. PELKO ANDREJ, KOR SHARK

2. RADIĆ ANTE, KOR SPLIT

3. MIHALJEVIĆ STIPE, KOR MUSE

SENIOR MEN RIGHT 75 kg

1. TRIPLAT PETAR, KOR SPARTANCI

2. MUŠIĆ MARKO, KOR SPLIT

3. VUJAKOVIĆ MARKO, KOR SPARTANCI

SENIOR MEN RIGHT 85 kg

1. DOGAN IVAN, KOR SPARTANCI

2. VIŠEVIĆ ANTE, KOR KAŠTELA

3. HORVATOVIĆ ANDREAS, KOR SAMSON

SENIOR MEN RIGHT 95 kg

1. FRANCKI NOVAK JOSIP, KOR GLADIJATOR

2. ČARIĆ IVAN, KOR SPLIT

3. POLJAK RENATO, KOR SPLIT

SENIOR MEN RIGHT 105 kg

1. KRIŽAN IVO, KOR TROJANCI

2. SOVIĆ VIKTORIO, KOR TROJANCI

3. KOPRČINA IVAN, AWK BAVARIAN GRIZZLYS

SENIOR MEN RIGHT 105+ kg

1. MAŠIĆ RINO, KOR ARKTOS

2. POLEŠ JOSIP, KOR SOUTH POWER

3. VRDOLJAK ANTE, KOR SPLIT

SENIOR MEN RIGHT OPEN kg

1. MAŠIĆ RINO, KOR ARKTOS

2. KRIŽAN IVO, KOR TROJANCI

3. DOGAN IVAN, KOR SPARTANCI

DISABLED MEN RIGHT SITTING OPEN kg

1. CVITKOVIĆ DOMAGOJ, KOROI TREŠNJEVKA

2. BROZAN DINO, KOROI ILICA

3. BOGUNOVIĆ BOŽO, KOROI DUBRAVA

DISABLED MEN RIGHT STANDING OPEN kg

1. DROKAN LUKA, KOROI TREŠNJEVKA

2. ANTOLIĆ RUDI, KOROI ILICA

3. BOGUNOVIĆ BOŽO, KOROI DUBRAVA

SENIOR WOMEN RIGHT 80 kg

1. KOGL MIHAELA, KOR TIGAR

2. TROBIĆ BLAŽENKA, KOR TIGAR

3. VUJASINOVIĆ STEVANA, KOR TIGAR

DISABLED WOMEN RIGHT OPEN kg

1. JELENIĆ ANI, KOROI TREŠNJEVKA

2. FIBINGER INES, KOR SHARK

3. BOGUNOVIĆ SABINA, KOROI ILICA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 12:22