StoryEditorOCM
Zagoraveliki projekt

Šestanovački proračun mogla bi zagrijati i naknada od sunčeve energije: ‘Nijemci će ispod vjetroparka na Prpuši graditi i solarnu elektranu‘

Piše Mladen Nejašmić
29. ožujka 2021. - 18:43
'Od naknada koje nam pripadaju od proizvodnje energije, u proračun bismo mogli uprihoditi još milijun i pol kuna', ističe ČikešDuje Klarić/Cropix

Da čovjek ne živi samo od kruha i vode, već i od sunca i vjetra, potvrđuju i u općini Šestanovac.

Ondje je prije pet godina njemačka kompanija "WPD Europe" posredstvom svoje tvrtke "WPD Enersys" sa sjedištem u Dubrovniku izgradila vjetropark snage 38 megavata, u što se utrošilo četrdesetak milijuna eura, a koncem prošle godine na općinsku adresu stiglo je i pismo namjere o mogućem razvoju projekta sunčane elektrane u Katunima, unutar obuhvata već postojeće vjetroelektrane.

Planira se da će novo postrojenje za proizvodnju struje iz obnovljivog izvora imati instaliranu snagu od oko 30 megavata i u mrežu isporučivati više od 50 gigavatsati godišnje. Tako bi se u šestanovačku općinsku "blagajnu", uz postojeću naknadu od jedne lipe po proizvedenom kilovatsatu energije, slilo dodatnih više od pola milijuna kuna, što je oko pet posto ovogodišnjeg proračuna.

– Prostor izgradnje solarne elektrane Katuni, na površini od 58 hektara, nalazi se unutar područja predviđenog za iskorištavanje energije vjetra i podno postojećih vjetroagregata na Prpuši. Investitori namjeravaju maksimalno iskoristiti postojeću infrastrukturu, i pristupne putove, i trafostanicu izgrađenu nekoliko kilometara južno od buduće solarne elektrane. Cijeli projekt trenutno je u fazi procjene je li potrebna studija utjecaja na okoliš – o planovima inozemnih ulagača kaže Pave Čikeš, općinski načelnik.

Prema prostornim planovima županije i općine, na Prpuši je definiran obuhvat od 130 hektara površine namijenjene za razvoj solarnih elektrana. Tako će jedan dio pripasti njemačkim ulagačima, dok je za drugi dio "šestanovačkog sunca" zanimanje prije dvije godine pokazao i domaći investitor, odnosno tvrtka "Aureus navis" iz Ciste Provo.

Kako smo već navodili, planirana je izgradnja solarnih panela priključne snage 9,99 magavata, na površini od 15 hektara na lokalitetu Žeževačka ljut, smještenom sjeveroistočno od općinskog središta. Prema dostupnim informacijama, potencijalni ulagač je pokrenuo propisanu proceduru izrade projektne i druge potrebne dokumentacije.

Međutim, domaća tvrtka "podebljala" je svoje kapacitete, pa tako uz već planiranu elektranu, investitor namjerava graditi još jednu iste snage.

– Uz onu planiranu na Žeževačkoj ljuti, nešto južnije gradit će se još jedna, znači dva puta po gotovo deset megavata. Podosta se odmaknulo u dokumentaciji i došlo do faze ishođenja lokacijske dozvole. Izgradnjom tih triju solarnih elektrana Općina će uprihoditi oko milijun i pol kuna godišnje, što je uz naša skromna proračunska sredstva pravi "generator" budućih infrastrukturnih zahvata u mjestu – ističe načelnik Čikeš i dodaje:

– Velike nade ulažemo i u budući vjetropark na brdu Umovi, proizvodne snage od 125 megavata, koji je ušao u desetogodišnji program "Hrvatske elektroprivrede", a koji bi se trebao graditi na administrativnoj tromeđi Šestanovca, Omiša i Trilja. Sve su to bitni projekti i možda financijski najvrjedniji na našem prostoru tijekom zadnjih sto godina, još od izgradnje hidroelektrane "Kraljevac".

Uz pogone vjetra i sunca, velike napore ulažemo u gradnju i infrastrukturno opremanje gospodarske zone. Interesa ima, tako da uskoro možemo očekivati gradnju servisno-izložbene hale građevinskih strojeva, prostora za proizvodnju PVC stolarije i pogona mobilnih sušara, što bi u konačnici značilo pedeset i više novih radnih mjesta.

40
milijuna eura uloženo je u vjetropark iznad Katuna, ugrađene snage 38 megavata

15
hektara terena na Žeževačkoj ljuti zauzeo bi pogon za proizvodnju struje iz sunčeve energije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 22:50