StoryEditor
ZagoraUVIJEK ISTA PRIČA

Roditelji strepe za djecu nakon urušavanja stropa: Brnaze ‘pucaju’ od djece, a novca za školu nema! No zato se gradi velebna crkva...

28. veljače 2020. - 10:57
Toni Paštar

Urušavanje dijela stropa u hodniku koji vodi do učionica područne škole “Fra Pavla Vučkovića” u Brnazama ponovno je među građanima toga sinjskog naselja, posebno među roditeljima učenika koji pohađaju tu školu, razbuktalo raspravu o potrebi sveubuhvatnih graditeljskih zahvata kojima bi se korisnicima toga školskog objekta zajamčila u prvom redu sigurnost.

Brnaze su prigradsko sinjsko naselje koje unatoč negativnim demografskim kretanjima u okruženju ima oko četiri tisuće stanovnika uz stalni prirodni i mehanički porast.

Tome najviše pogoduje prostorni smještaj Brnaza koje presijecaju državne ceste DC-1 od Sinja prema Splitu i DC – 60 od Brnaza prema Trilju.

Te su ceste istovremeno glavne seoske ulice, a nekada raštrkani zaseoci gustom gradnjom obiteljskih stambenih kuća stvorili su urbaniziranu cjelinu.

Prva pučka škola u Brnazama otvorena je početkom 20. stoljeća u privatnom objektu u zaseoku Malbaša.

Tijekom 2. svjetskog rata škola je izgorjela i nikada nije popravljena.

U takvim okolnostima u poraću je škola otvorena u drugim privatnim objektima, a već početkom 50-ih godina prošlog stoljeća izgrađena je nova školska zgrada nedaleko od raskrižja Sinj - Split - Trilj.

Od izgradnje do danas škola se održavala koliko je to bilo nužno. Posljednji veći zahvat, osim nedavne dogradnje jedne učionice i sanitarnog čvora, dogodio se pretvaranjem dotadašnjih dviju u tri učionice.

Bilo je to prije 40-ak godina. Tada su na strop učionica, koji se stalno urušavao, postavljeni limeni profili koji traju do danas.

Ovo urušavanje koje se dogodilo u srijedu kasno poslijepodne, kada je škola bila zatvorena pa u njoj nije bilo učenika ni njihovih učitelja te se nitko nije zatekao u opasnosti, nije prvo do sada.

Zbog loše stropne konstrukcije i još lošijeg krova koji je davno istrulio i trebao je biti zamijenjen događala su se prokišnjavanja i padanje žbuke.

Gradi se velebna crkva

Djelatnici zaduženi za održavanje školskih objekata svaki put su krpali pa je pravo čudo kako ta stara dotrajala zgrada može ostvarivati svoju funkciju. Roditelji učenika s razlogom strepe za sigurnost svoje djece.

Poslije najnovijeg urušavanja dijela stropa na društvenim mrežama opet se razvila burna rasprava.

Jednima baš ništa ne valja, drugi prozivaju kako se nedaleko u istom naselju gradi velebna crkva, ali ne i škola, dok treći, kojih je najviše, pozivaju da se o svemu argumentirano progovori i o stanju izvijesti osnivača, a to je Splitsko-dalmatinska županija.

U spomenutim raspravama najveći broj građana zalaže se za gradnju školske zgrade, potpuno nove ili kvalitetne rekonstrukcije i dogradnje postojeće, u kojoj će se osigurati prostor da se školu od četverogodišnje pretvori u osmogodišnju.

Osnovna škola Fra Pavla Vučkovića u ovoj školskoj godini ima 585 učenika, od kojih je 90 u područnoj školi u Brnazama, a 36 u područnoj školi u Turjacima.

Centralna škola u Sinju smještena je u dijelu zgrade Franjevačke klasične gimnazije. Ta zgrada oduzeta u vrijeme jugoslavenske komunističke vlasti formalno je vraćena franjevcima još 1994. godine.

Stvarno je vraćena samo polovica, dok su u drugoj nastavile raditi OŠ Fra Pavla Vučkovića i Osnovna glazbena škola.

Od 1994. godine do danas barem desetak puta najavljivala se izgradnja nove zgrade za potrebe učenika OŠ Fra Pavla Vučkovića.

Posljednji put prije 4-5 godina kada je Ministarstvo obrazovanja isfinanciralo više od dva milijuna kuna vrijedan projekt nove školske zgrade.

Osmogodišnje školovanje

Jedini je problem što su se naručitelji projekta ponašali kao pijani milijarderi pa su isprojektirali školsku zgradu procijenjene vrijednosti oko 120 milijuna kuna.

U isto vrijeme školske zgrade sličnog kapaciteta učenika u nedalekom susjedstvu, primjerice Solinu, građene su za tri puta manje novca. Zato se danas sa sigurnosti može ustvrditi da nova zgrada OŠ Fra Pavla Vučkovića po tom projektu sigurno neće biti izgrađena.

image
Nikola Vilić/Hanza Media

Osim što se odgovorni za izgradnju moraju svesti u realne okvire i u Sinju izgraditi novu školsku zgradu primjerenu potrebama i u Brnazama se nameće obveza pretvaranja četverogodišnje u osmogodišnju školu. Tu ideju ne zagovaraju samo roditelji učenika, već se o njoj razgovara u školi Fra Pavla Vučkovića, ali i u Splitsko-dalatinskoj županiji kao osnivaču škole.

- Već dugo se razmišlja o potrebi organizacije osmogodišnjeg školovanja u Brnazama. Ograničenja su samo prostorni uvjeti. Kako će biti nužno ozbiljnije rekonstruirati postojeću školsku zgradu, ja ću se kao ravnatelj zalagati za dogradnju i stvaranje uvjeta za organizaciju nastave od prvog do osmog razreda – kaže Nikola Vučković, ravnatelj OŠ Fra Pavla Vučkovića.

- U više navrata smo u Županiji i s predstavnicima škole razgovarali kako bi bilo poželjno i primjereno potrebama školu u Brnazama pretvoriti u osmogodišnju. U tom ćemo kontekstu brnašku školu obuhvatiti u budućoj mreži osnovnih škola. Paralelno ćemo nastojati osigurati novac za izradu projektne dokumentacije njezine rekonstrukcije i dogradnje – kaže Tomislav Đonlić, županijski pročelnik za prosvjetu.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 18:52