StoryEditorOCM
ZagoraPUNI SE BANJA

Nebo se smilovalo i spasilo žedne Dalmatince, prekinuta 20-dnevna suša u špinama Zagore. No, neće svi danas dobiti vodu, dio građana morat će čekati spas iz cijevi

Piše Mate Primorac
5. studenog 2022. - 12:46

Obilna kiša koja od jučer pada u Dalmaciji i dijelovim uz granicu s BiH, napunila je izvor Banja pored Vrgorca, s kojeg vodu piju brojna sela u Vrgorskoj krajini. Naime, zbog nezapamćene suše i poremećenih podzemnih tokova, Banja je skoro presušila, u jednom danu razina vode je pala za oko šest metara.

Zbog toga je bez redovne opskrbe pitkom vodom ostalo deset sela u okolici Vrgorca, skoro 20-ak dana. Ljudi su doslovno bili ogorčeni, a svoje nezadovoljstvo svaki dan su pokazivali na društvenim mrežama. No, svakoj agoniji dođe kraj, pa tako i ovaj, a ovdje se doslovno nebo smilovalo.

Tijekom noći sa petka na subotu, razina vode u izvoru porasla je za oko osam metara. Pa, se očekuje puštanje u rad cijelog vodoospkrbnog sustava.

image
Mirko Kovacevic

No, zbog određenih tehničkih problema neće svi odmah dobiti vodu, nego po danima, za danas popodne najavljeno je puštanje u Stiljima, Kašču, Kljenku i Dugim Njivama, dok ta radosna vijest sutra(nedjelja) očekuje Dragljane, Vlaku, Kozicu, dio Zavojana i Rašćane, a ostala naselja s mreže morat će se strpiti do ponedjeljka.

Nadamo se da su iz ove nezapamćene suše svi izvukli pouke, od političara do nadležnih službi u „Komunalnom“, a na kraju i od potrošača. Budućnost će biti još neizvjesnija, ako se odmah ne uhvate posla i počme s povezivanjem izvora, a krajnji potrošači pored javne mreže moraju u rezervi imati i dobru čatrnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 00:06