StoryEditor
Zagoražupanijski projekt

Raspisan natječaj za Lećevicu vrijedan više od 400 milijuna kuna: krenula utrka za gradnju objekata koji moraju poživjeti sve do 2047. godine

4. veljače 2020. - 17:51
Lokacija u Lećevici na kojoj će se graditi Centar  Mario Todorić/Hanza Media

Nakon puna dva desetljeća od prvih najava realizacije županijskog centra za gospodarenje otpadom kod Lećevice, jučer je objavljen javni natječaj za projektiranje, građenje i opremanje objekata, vrijedan oko 413 milijuna kuna.

Na površini od 25 hektara u blizini sela Kladnjice, u krševitoj udolini zvanoj Šilovića doci, s prosječnom nadmorskom visinom od 475 metara, smjestit će se pogoni za mehaničku i biološku obradu gotovo 160.000 tona otpada godišnje, čime bi se napokon zatvorilo i 15 neodgovarajućih deponija smeća u najvećoj hrvatskoj županiji. Ugovor s izabranim izvođačem i projektantom trebao bi potrajati četiri i pol godine, pri čemu se u dokumentaciji za nadmetanje navodi da bi izgradnja i opremanje potrajali dvije i pol godine, a dodatne dvije godine trajalo bi “razdoblje za prijavu nedostataka”.

Iz europske blagajne osigurano je 71 posto novca za toliko spominjani i najavljivani infrastrukturni projekt čiji je “životni vijek” planiran od 2023. do 2047. godine, a formalni investitor mu je županijska tvrtka “Regionalni centar čistog okoliša”. Prema dostupnim podacima, projektiranje bi, u idealnom raspletu netom otvorenog nadmetanja, trebalo biti okončano u listopadu ove godine nakon čega bi uslijedili i “pravi” radovi na terenu. Znakovit je i podatak iz projektne dokumentacije po kojem će se centar graditi i osuvremenjivati kroz ukupno 14 faza tijekom 25 godina rada.

U svakom slučaju, nakon što se objekti izgrade i opreme, planiran je šestomjesečni pokusni rad, a zatim i dodatnih 30 dana za provedbu tehničkih pregleda i ishodovanje uporabnih dozvola. Sljedeće dvije godine bi trajalo razdoblje obavještavanja o tehničkim nedostacima, odnosno testno razdoblje dugoočekivanoga županijskog Centra za gospodarenje otpadom.

Što se tiče samih potencijalnih izvođača radova, gospodarskih subjekata koji se mogu prijaviti za posao vrijedan oko 55,5 milijuna eura, sve im je navedeno u tri velika dokumenta, na ukupno gotovo 800 stranica. Svi zainteresirani svoje ponude moći će dostaviti na adresu “Regionalnog centra čistog okoliša” do 1. travnja ove godine, a ozbiljnost svojih namjera morat će dokazati uplatom jamčevine od milijun kuna.

Ulaz u Centar bit će smješten u jugoistočnom dijelu lokacije, uz sadašnju županijsku cestu Lećevica-Kladnjice-Vinovo Gornje.

Na toj lokaciji nalazit će se budući prijem otpada i transformatorska stanica.

- U središnjem dijelu zone bit će smještena postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada. Vozila s otpadom koja će pristizati iz svih dijelova županije usmjeravat će se u prijamni prostor postrojenja, dok će se ostaci iz procesa mehaničko-biološke obrade prevoziti u kazete odlagališta koje će se nalaziti na zapadnom dijelu kompleksa. Pristup ostalim građevinama omogućit će se internim prometnicama - navodi se u zahtjevima koji županijska tvrtka kao naručitelj projekta postavlja pred potencijalne projektante i izvođače radova.

Dok se traži izvođač radova na Centru za gospodarenje otpadom kod Lećevice, čeka se i službeno imenovanje novog direktora “Regionalnog centra čistog okoliša”. Dosadašnjoj čelnici Vlatki Lucijanić Justić istekao je mandat sa zadnjim sekundama proteklog siječnja, a još potkraj 2019. raspisan je natječaj za vodeću osobu regionalne kompanije koju svojim potpisom potvrđuje župan Blaženko Boban u svojstvu jedinog člana Skupštine tvrtke. Tko će biti izabran od četiri prijavljena kandidata, znat ćemo uskoro, premda bi prema kuloarima koji već “sve znaju”, to trebao biti mladi HDZ-ovac Ivan Vukorepa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 10:02