StoryEditorOCM
Zagorauspomene samo naviru

Putnici su se vozili i na krovu, po putu se moglo svratiti u gostionu... Pronašli smo zadnjeg strojovođu Rere, a na kultnoj pruzi pronašao je i ljubav svog života: I danas mi srce zaigra

Piše Toni Paštar
7. veljače 2022. - 19:23

Klišanin Branko Bralić vjerojatno je jedini još živi strojovođa sinjske Rere, uskotračne željeznice koja je prometovala između Sinja i Splita, a čija je posljednja kompozicija prije početka demontaže pruge napustila alkarski grad 30. rujna 1962. godine.

Iako je ugašena prije 60 godina, Rera je duboko urezana u kolektivno sjećanje žitelja Sinja i cetinskog kraja, ali, uvjerili smo se kroz brojne osobne kontakte i telefonske razgovore u proteklih mjesec dana, Rera je jednako tako u živom sjećanju stanovnika dicmanskog i posebno kliškog područja.

U tim kontaktima i razgovorima otkrili smo da nisu samo Sinjani zainteresirani vratiti Reru, barem u obliku jedne obnovljene parne lokomotive koju bi postavili kod zgrade nekadašnje željezničke postaje.

Tko će prvi?

Istovjetna ideja prisutna je i među kliškim kulturnim entuzijastima, čuvarima povijesne baštine, koji su dosadašnje poteze Sinjana shvatili, moguće, i kao izazov pa se možda upute u utrku tko će prvi...

Rera će opet pozdraviti Sinjane reskim zviždukom! U BiH pronađena lokomotiva iz kultne i opjevane kompozicije, ‘kolegica‘ joj je glumila i u filmu ‘Valter brani Sarajevo‘, Bulj ima planove, mogla bi donositi ozbiljan novac

Uskrsnuće dalmatinske legende: Sinjani vraćaju Reru na tračnice nakon 60 godina, lokomotiva stiže iz udarničkog rudnika, doznajemo detalje velikog projekta

Ne vozi zadnjih 60 godina, ali mnogi Sinjani i Splićani još pamte feratu koja je povezivala dva grada: ‘Toliko je sporo lizla da je jednom čuveni Baćo došao brže od nje‘

Posebno što svi skupa naglašavaju kako bi vraćanje Rere u bilo kojem obliku - najpoželjniji bi bio da se postavi (po) barem nekoliko kilometara tračnica na kojima bi parnjača vukla vagone s putnicima - bio izvanredno vrijedan segment turističke ponude zasnovane na kulturno-povijesnoj baštini kako Sinja, tako i Klisa.

Kako o Reri nije nikada dosta priča, naročito ako su uistinu autentične, nakon saznanja da u Splitu stanuje Branko Bralić kao vjerojatno posljednji živi strojovođa na nekadašnjoj uskotračnoj željeznici Sinj - Split - Sinj, poželjeli smo s njim razgovarati.

Kada nam je rečeno da Branko Bralić ima 88 godina, na dogovoreni susret krenuli smo s ozbiljnom rezervom pitajući se koliko je vitalan. Pokazalo se da je naša dvojba bila bez pokrića.

image
U umirovljeničkim danima Branko izrađuje goblene, poput ovoga s likom Gospe Sinjske
Tom Dubravec/ Cropix

Gospodin Bralić dočekao nas je ispred zgrade u kojoj se nalazi njegov stan u Mosećkoj ulici u Splitu i na prvu se vidjelo da je krajnje vitalan fizički i mentalno. U istom izdanju je i njegova bolja polovica, šest godina mlađa supruga Davorka. Dok smo, idući mu u susret, stavljali medicinsku masku na lice, gospodin Bralić je najprije izustio upit jesmo li cijepljeni. U nastavku je krenula njegova priča...

- Ne mogu tvrditi da sam ja jedini među živim strojovođama koji su vozili parnu lokomotivu na relaciji Split - Sinj - Split. Za druge kolege ne znam jer s njima nisam održavao kontakte pošto su nam se poslovi i općenito životni putevi razišli. Poznato mi je da su mnogi već davno umrli, a ja bih mogao biti jedini jer sam te 1960. godine bio najmlađi među strojovođama - počinje Branko Bralić svoju životnu priču.

Kolege Božić i Grozdanić

- Ja sam rođen 11. srpnja 1934. godine. Bio sam srednji od sedmero djece u mojih pokojnih roditelja Ivana i Ane. Živjeli smo u Kosi, a kuća nam je bila neposredno uz željezničku prugu, moglo bi se reći da nam je prolazila ispod prozora. Otac je radio u cementari, a majka je, uz sve poslove oko djece i u kući, bila i mljekarica. Imali smo krave i ovce pa je nosila mlijeko "na poštu". Zbog činjenice da nam je Rera prolazila uz kuću i svako jutro nas budila, kod mene se razvila želja da jednoga dana ja vozim lokomotivu. Vrijeme je te moje dječje snove učinilo stvarnima - kazuje naš sugovornik i nastavlja:

"Pučku školu završio sam u Klisu, a onda sam nastavio školovanje u Klasičnoj gimnaziji u Splitu. Malu maturu položio sam 1947. godine. Poslije male mature upisao sam se u Školu učenika u privredi za željezničare u Srpskim Moravicama kod Vrbovskog."

- Čim sam završio srednju školu, vratio sam se u Split i dobio posao na željeznici, u ložionici, gdje sam odradio pripravnički staž i stekao praksu na parnim lokomotivama. Slijedi vojni rok od preduge tri godine. Nakon odsluženja vojske vraćam se na stari posao u ložionicu, ali radim i na popravcima lokomotiva, njihovu servisiranju.

image
Branko Bralić i prometnik vlakova Ivan Smoljo na željezničkoj postaji u splitskoj Kopilici
Tom Dubravec/ Cropix

Srce me je vuklo na Reru. Šefovi su mi udovoljili, ali sam najprije morao raditi kao ložač. Istovremeno su mi omogućili doškolovanje, pohađanje škole za strojovođu parne lokomotive u Kastavu kod Rijeke u trajanju od godinu dana. Čim sam položio za strojovođu, dobio sam radni raspored na Reru.

S kolegama Antom Božićem iz Splita i Antom Grozdanićem podrijetlom iz Skradina bio sam zadužen za parnu lokomotivu oznake 83 - 078. Svakoga dana jedan od nas je vozio, a druga dvojica bila su slobodna. Vozili smo, dakle, svako treći dan. Na Reri sam bio sve do njezina ukidanja u rujnu 1962. godine.

image
Branko Bralić i strojovođa Milutin Jukić na uskotračnoj pruzi ispod Klisa 1959.
Bozidar Vukicevic/Cropix

Zavođenje Davorke

- Osim naše, bile su još tri lokomotive tipa 83, a uz njih je bila i jedna parna lokomotiva tipa 176, za koju ne znam tko joj je bio proizvođač. Moram se pohvaliti da sam u Reri upoznao i moju Davorku, s kojom sam se oženio 1958. godine, čim sam završio za strojovođu.

- Hoću li ja kazati kako si me upoznao? Ja sam bila u Splitu i poslijepodne sam se Rerom vraćala kući u Klis. Vagon je bio prazan, bilo je posve malo putnika. Dok sam tako usamljena sjedila, u jednom je trenutku do mene došao meni do tada nepoznati mladić. Bio je u radnoj odjeći, sav uprljan.

Čim je sjeo pored mene, počeo se tiskati. Ja mu kažem bježi od mene, makni se, a on me samo gledao i smijao se. Onda se ja maknem, odem dalje od njega, ali on ne popušta. Čim je opet došao do mene, ponovno se počeo gurati i tiskati se uz mene još više.

Bio je uporan pa je slomio moj otpor. Dogovorili smo se naći, počeli smo se sastajati, postali smo momak i cura, a onda smo se i vjenčali i, evo, Bogu hvala, od tada do danas živimo u ljubavi i slozi - ispričala je Brankova supruga Davorka, također Klišanka, iz roda Uvodića.

image
Stara lokomotiva pronađena je u Banovićima u BiH. Inicijatori projekta njezine obnove i vraćanja na plato pored željezničke postaje u Sinju su poduzetnik Joško Marić i sinjski gradonačelnik Miro Bulj
Vladimir Dugandžić/Cropix

Branko Bralić cijeli je radni vijek proveo na željeznici. Osim Rere, vozio je parnu lokomotivu normalnog kolosijeka na relaciji Split - Knin. Bila je to parnjača tipa 32. Nešto prije nego je prestala prometovati Rera, hrvatskim željezničarima iz SAD-a su stigle dizelske lokomotive tipa 661.

Odlazak u Knin

- Kako nisam znao voziti dizelku, iz Splita su me uputili na kurs u Knin. Ja sam s Davorkom u Solinu živio kao podstanar, a već smo imali i prvo dijete, sina. Stoga sam objeručke prihvatio ponudu da ćemo, ako se preselimo u Knin, dobiti stan. Preselili smo, ja sam završio polugodišnji kurs, a poslije toga sam kao strojovođa dizelke vozio svuda po prugama bivše države. Najviše prema Zagrebu, Vinkovcima, Beogradu, Brežicama, Zadru, Šibeniku...

Dok se gradila pruga Knin - Zadar, bio sam strojovođa vlaka kojim se gradilište opskrbljivalo svim potrebnim materijalima. U Kninu sam ostao do 1974. godine, a u Split smo se vratili brojniji jer smo u to vrijeme dobili i kćer.

Kao vlakovođa radio sam do 1984. - 1985. godine, ukupno efektivno više od 25 godina. Kako sam u međuvremenu završio za strojarskog tehničara, posljednih pet-šest godina radnog staža proveo sam na službi u Solinu. Prvog dana siječnja 1990. godine otišao sam u mirovinu - ispričao nam je strojovođa Rere Branko Bralić.

I danas mi srce zaigra


Pratio sam što je Slobodna Dalmacija pisala o inicijativi Sinjana da vrate Reru. To je za svaku pohvalu. Unatoč svim svojim manama, uskotračna željeznica Split - Sinj tolikima je otvorila put u život.

I danas sa svojih 88 godina srce mi zaigra kada čujem koliko Rera još živi među mojim Klišanima. Čuo sam za inicijativu da se i u Klisu postavi jedna parna lokomotiva. Bio bih presretan da se to dogodi. Jedino se bojim da to neću upamtiti. Volio bih kad bi me vrijeme demantiralo.

Vagoni prepuni, putnici i na krovu


Rera je bila mješoviti vlak, s putničkim i teretnim vagonima. Putnički vagoni bili su 2. i 3. klase, 1. klase nije bilo. U obje klase, 2. i 3., putnici su sjedili na klupama, a jedina je razlika bila da su oni u 2. klasi imali nešto udobnija sjedala. To je vrijedilo za normalne okolnosti.

Kada je bila gužva, što se znalo često događati, putnici su u svim vagonima bili nabijeni poput srdela, znali su visjeti o prozorima ili se voziti na krovu vagona pa bi pri prolasku kroz tunele morali poleći.

‘Švercerice strepile su...‘


Seljaci iz sinjskog, dicmanskog i kliškog područja, danas bismo ih nazivali OPG-ovci, u putničke vagone unosili su torbe i košare s proizvodima koje su nosili prodati na tržnicu u Splitu. Oni su onaj dio iz pjesme koji kaže: 'Švercerice strepile su da li će (Rera) stići, il' će ostat neprodani jaja i pilići..."

U teretnim vagonima iz Splita prema Sinju prevozili su se razni prehrambeni i industrijski proizvodi, nakon što je počela radom tvornica 'Dalmatinka' najviše pamuk.

U drugom smjeru, iz Sinja prema Splitu, u teretnim vagonima prevozili su se ugljen iz Tušnice kod Livna (koji su do Sinja dovozili kamionima preko Vagnja), pšenica i kukuruz te, dakako, proizvodi 'Dalmatinke' i drugih tadašnjih sinjskih poduzeća.

Moglo se na putu svratiti i u gostionicu


Rera je od Solina do Klisa vozila vrlo sporo. Njezina brzina mnogim je mladićima bila izazov. Oni bi ispod Varoša iskočili iz vagona i pješice bi došli do gostionice na Megdanu. Tu bi popili piće, pričekali Reru da dođe i na stanici Klis ponovno ušli u vagon i nastavili prema Dugopolju, Dicmu i(li) Sinju.

Ugljen iz Splita, voda s Klisa


Sastavni je dio svake parne lokomotive, pa tako i Rere, vagon zvani tender, u kojemu je spremište ugljena i vode za potrebe parnog stroja. U tenderu je ložač, koji po nalogu strojovođe u ložište ubacuje ugljen kako bi se proizvela potrebna količina vodene pare.

Rerin tender mogao je primiti oko jednu tonu ugljena i oko 500 litara vode. Ugljenom smo se opskrbljivali u Splitu, u Kopilici, kvalitetnijim lignitom ili mrkim ugljenom, a rezervoar s vodom punili smo na Klisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 04:01