StoryEditorOCM
ZagoraCESTA JE ZATVORENA

Pukla tlačna cijev vodovoda, izlile se stotine kubika, poplavile prizemlja kuća! Pola Dalmatinske zagore ostalo bez vode

Piše Toni Paštar
14. siječnja 2024. - 12:42

U nedjelju poslije 8 sati u Rudi je pukla tlačna cijev magistralnog vodovoda Ruda – Sinj kojim se pitkom vodom opskrbljuju Sinj, najveći dio cetinskog kraja i sva naselja općine Dicmo, Dugopolje i Muć te dio općine Klis. Radi se o azbestno-cementnoj cijevi promjera 600 milimetara.

Na istom cjevovodu na udaljenosti manjoj od stotinu metara posljednji put je došlo do puknuća prije godinu i po dana. U tvrtki "Vodovod i odvodnja Cetinske krajine" koja upravlja vodovodom Ruda odmah su zaustavili crpke i angažirali ekipu montera na popravku koji bi, ako ne dođe do nepredviđenih komplikacija, trebao biti završen tijekom dana.

Zbog puknuća tlačnog cjevovoda došlo je do problema s vodoopskrbom na cijelom području općine Dicmo, a ovisno o napunjenosti vodosprema moguće je očekivati prekide u vodoopskrbi svih naselja grada Trilja i općine Otok, Dugopolja, Muća i Klisa kao i sinjskih naselja Bajagić, Obrovac, Radošić i Lučane.

Radi opskrbe stanovništva pitkom vodom "Vodovod i odvodnja Cetinske krajine" u dogovoru s dobrovoljnim vatrogasnim društvima na teren je uputio pet cisterni i to u Trilju na parkingu ex tvornice Cetinka, u Otoku kod škole, u Dicmu kod zgrade Općine te u Bajagiću i Lučanima kod mjesnih crkava.

image
Luka Kamber

Kako je puknuta cijev položena u trupu ceste za sav promet zatvorena je županijska cesta Otok – Ruda pa se promet prema Rudi odvija obilazno, preko Vratnica.

Proboj vode razrovao je cestu i odnio cijeli njen gornji stroj. Kako se na mjestu puknuća, a prije nego je zaustavljen dotok vode u cjevovod, izlilo stotine kubika vode došlo je do plavljenja prizemlja dijela stambenih i poslovnih objekata pri čemu je nastala značajna materijalna šteta.

Vodovod Ruda – Sinj izgrađen je 1978. godine i već dugo se razgovara o potrebi njegove rekonstrukcije i potpune zamjene dotrajalih azbestno-cementnih cijevi.

image
Luka Kamber

Kako nam je u nedjelju kazao Josip Mioč, direktor "Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine", izgledno je da bi taj zahvat mogao započeti još tijekom ove godine.

- Trebalo bi zamijeniti cijevi na oko 20 kilometara dužine ovoga tlačnog cjevovoda. To bi stajalo oko 2,5 milijuna eura. Već je napravljen projekt i provedena je javna nabava. Iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano je 1,8 milijuna eura.

Sada radimo na tome da osiguramo preostalih 700 tisuća eura i čim to napravimo može se krenuti s rekonstrukcijom. Tih 20-ak kilometara bila bi prva faza, a već radimo tehničke pripreme za nastavak kako bi na cijelom potezu, do posljednjih potrošača Dicma, Dugopolja, Muća i dijela Klisa imali zajamčenu sigurnost u vodoopskrbi – kaže Mioč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 16:18