StoryEditorOCM
ZagoraEKIPA S PIKETA

Prvi branitelji hrvatskog neba uzletjeli su u tajnosti s lokacije u Zagori i uporno prkosili nadmoćnijem neprijatelju, je li došlo vrijeme da povijesna istina postane službena?

Piše Toni Paštar
17. listopada 2022. - 15:38
Suborci su odali počast stradalima u najvećoj nesreći Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kada su u Šimcima poginula četvorica pripadnika Samostalnog vodaToni Paštar

U Sinju je obilježena 32. godišnjica osnivanja prve hrvatske zrakoplovne postrojbe, Samostalnog zrakoplovnog voda koji je od travnja 1991. godine ušao u sastav Četvrte brigade Zbora narodne garde.

Svečanost je počela misom zadušnicom kojub je u crkvi Gospe Sinjske predvodio župnik fra Antonio Mravak, za sve poginule pripadnike voda, Četvrte gardijske brigade i sve druge poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Zatim je uslijedilo polaganje vijenaca, najprije kod biste dr. Franje Tuđmana, kod spomenika poginulim braniteljima Sinja i Cetinske krajine, te kod spomenika Slomljeno krilo u gradskom kvartu Šimci gdje se 26. siječnja 1992. dogodila najveća zrakoplovna nesreća branitelja hrvatskog neba kada su u srušenom i potom zapaljenom zrakoplovu AN-2 stradala petorica pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda.

Vijence su položili i zapalili svijeće članovi obitelji poginulih zrakoplovaca s predstavnicima Grada Sinja, izaslanstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Županije splitsko-dalmatinske, članovi voda, veterani Četvrte gardijske brigade i HOS-a. Za vrijeme svečanosti kod Slomljenog krila u svečarskoj formaciji prostor su nadletjela četiri zrakoplova aeroklubova "Sinj" i "Split".

Središnji dio svečanosti održan je kod hangara na aerodromu Piket. Poslije polaganja vijenaca s neba se spustilo pet padobranaca koji su donijeli zastave Hrvatske, Četvrte gardijske brigade i Druge bojne te slavne postrojbe.

Pred okupljenim sudionicima slavlja prigodno su govorili sinjski gradonačelnik Miro Bulj, Damir Gabrić u ime Županije, Ivana Serdarević Bravić kao izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i brigadir u miru Matko Raos, prvi zapovjednik Samostalnog zrakoplovnog voda, koji je podsjetio na osnivanje postrojbe i dio najvažnijih ratnih akcija u kojima su sudjelovali. Izlaganje je zaključio riječima kako se nada da će se jednom HRZ zvati izvornim imenom Hrvatske zračne snage.

Miro Bulj je čestitajući pripadnicima postrojbe kazao da je "na ovome mjestu na današnji dan osnovana prva vojna postrojba za obranu hrvatskog neba. Radi toga ovaj dan mora postati Dan HRZ".

Predsjednik Republike Zoran Milanović lani je donio ukaz kojim je Samostalni zrakoplovni vod odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog, a odličje je primio brigadir Raos. Za sve pripadnike postrojbe napravljen je izvadak s njihovim imenima i sada je uručen nazočnim pripadnicima, te članovima obitelji preminulih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. siječanj 2023 03:31