StoryEditorOCM
Zagorakonačno - razvoj

Prva velika investicija u Šestanovcu u zadnjih tridesetak godina: zagrebačka tvrtka ulaže milijune, direktor objašnjava o čemu se radi

Piše Mladen Nejašmić
17. studenog 2022. - 11:38

Sedamnaest milijuna kuna vrijedna je investicija zagrebačke tvrtke INOVAPRO d.o.o., koja će do konca ljeta iduće godine početi s proizvodnjom mobilnih sušara u Gospodarskoj zoni u Šestanovcu.

Prva je to kapitalnija investicija u zadnjih tridesetak godina u toj zabiokovskoj općini, a samim time i početak nekakvog gospodarskog razvoja nakon desetljeća stagnacije.

U proizvodnoj hali na dvije etaže površine tisuću četvornih metara svoj kruh će zarađivati 15-ak djelatnika, a konačna brojka ovisit će o opsegu posla.

- Trenutno smo u fazi izgradnje temeljne betonske konstrukcije i ako sve bude po planu, već iduće godine možemo početi s proizvodnjom - obznanio je Ante Čikotić, direktor tvrtke INOVAPRO d.o.o., dobru vijest za žitelje šestanovačke općine.

image

U poslovnoj zoni u Šestanovcu odvijaju se radovi na izgradnji tvornice INOVAPRO d.o.o. 

Duje Klarić/Cropix

- Proizvodna hala u sklopu gospodarske zone jednim dijelom, točnije u iznosu od 6,4 milijuna kuna sufinancira se iz fondova EU-a ili iz instrumenata Pomoći za oporavak za koheziju i europska područja “REACT-EU”. Projekt predstavlja osnivanje nove poslovne jedinice u Šestanovcu, koja će proizvoditi kontejnerske kondenzacijske sušare, a što će biti popraćeno zelenim digitalnim i održivim unaprjeđenjem i inoviranjem poslovanja i njegove organizacije. Također ulaganjem u mobilno sušenje voća, povrća i drveta omogućuje korisniku razvoj novih kompetencija, proizvodnju, izvoz, te stvaranje novih radnih mjesta. Za sada je u planu proizvodnja komornih sušara od dvanaest do četrnaest metara, ovisno o potrebi i potražnji - informirao nas je Čikotić, najavljujući na istoj površini i dodatne projekte vezane za obnovljive izvore energije.

Šestanovac su odabrali, kaže, zbog svog strateškog položaja, blizine autoceste, a i dostupnosti radne snage, jer se objekt nalazi na tromeđi između Omiša, Makarske i Imotskog.

Međutim, za sve to trebalo je odraditi pripremne radove, a oni su pola ukupnog posla. Kako bi privukli i druge investitore, općina Šestanovac je u fazi izgradnje kompletne komunalne infrastrukture u poslovnoj zoni. Već je “probijeno” šesto pedeset metara potrebnih cesta vrijednosti 6,5 milijuna kuna, a nastavlja se i dalje.

- Uz pomoć županije izgradili smo pristupne prometnice, a s HEP-om smo potpisali ugovor o gradnji 400-kilovatne trafostanice, vrijedne pola milijuna kuna. Organiziranjem svih potrebnih infrastrukturnih sadržaja Šestanovac postaje ozbiljno mjesto za investicije s obzirom na svoj geostrateški položaj - izjavio je Martin Merčep, načelnik općine Šestanovac.

image

Načelnik općine Martin Merčep

Duje Klarić/Cropix

Manje se u Šestanovcu brinu oko svog položaja nego oko jeftine radne snage s obzirom na njihovu dostupnost i brojku veću od 70 tisuća radnika iz trećih zemalja, koji su samo lani “bolji život” pronašli u Lijepoj našoj. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2023 13:54