StoryEditor
Zagorabiznis među bačvama

Projektant nesuđene ploveće dvorane Ante Zloić pred kupnjom je propale ‘Vrgorka-vinarije‘

Piše Mate Primorac
22. veljače 2021. - 12:01
Vinarija obilježava 60. rođendan pogona bez radnika i praznih podrumaMate Primorac

Jedna od gospodarskih perjanica Vrgorske krajine, tvrtka "Vrgorka-vinarija", otišla je u stečaj krajem 2015. godine, a većina od tada zaposlena 63 radnika uzela je svoje knjižice i "preselila" se u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

To je bio težak udarac za lokalno gospodarstvo, koje je danas više-manje ostalo samo na jakoj mesnoj industriji i malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. "Vrgorka-vinarija" osnovana je davne 1958. godine i od tada je bila nositelj vinogradarstva i vinarstva u zaleđu istočnog dijela Splitsko-dalmatinske županije i vrlo bliskog područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Tri godine nakon osnutka poduzeća izgrađena je i vinarija koja je bila centar za otkupljivanje grožđa i proizvodnju stolnih vina. Mnogi Vrgorčani, posebno oni stariji, još uvijek prepričavaju kako su se gradskim ulicama nakon jematve protezale kolone vozila i traktora prema vinariji gdje se otkupljivalo grožđe. Proizvodila su se i dosta dobra vina jer je sirovina bila kvalitetna.

No, prema mišljenju dijela tadašnjih zaposlenika, crni oblaci nadvili su se na tvrtku 1997. godine, kad je "Vrgorka-vinariju" preuzeo šibenski "Vinoplod". Vrgorsko poduzeće imalo je svoj veliki plantažni vinograd u Otrić-Seocima, koji se prostire na više od 250 hektara, kao i potrebnu proizvodnju.

Unatoč tome, dugovi su pritiskali sa svih strana, a radnici mjesecima nisu dobivali plaće, pa je jedini ishod te poslovne priče bilo otvaranje stečaja u prosincu 2015. godine. Imovina tvrtke se u tom postupku prodavala 12 puta, ali tek je sada stigla ponuda, nešto veća od četiri milijuna kuna, za preuzimanje "Vrgorke".

Ponuditelj je zagrebačka tvrtka "3E Turizam", u vlasništvu Ante Zloića, čovjeka s 30-godišnjim poduzetničkim iskustvom iz Hrvatske i Njemačke na području građevinskog inženjeringa, projektiranja, te zastupanja i konzaltinga. Široj javnosti postao je poznat kao arhitekt nesuđenog plovećeg kongresnog centra Periska, broda posebne namjene, planirane dužine 170 metara, projekta čiji je nositelj trebao biti Davor Štern, nekadašnji ministar gospodarstva i bivši direktor Ine.

No, vratimo se "Vrgorka-vinariji", čiji su najveći vjerovnici Ministarstvo financija, s oko 5,6 milijuna kuna potraživanja, zatim "SPV za sanaciju", tvrtka u vlasništvu državne Agencije za sanaciju banaka koja potražuje oko 5,9 milijuna kuna, te nekadašnji radnici s 3,2 milijuna kuna. Djelatnicima je 2016. preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina isplaćeno oko 949 tisuća kuna, a u stečajnom postupku trebali bi dobiti 41 posto novca koji im duguje bivši poslodavac.

Treba istaknuti kako su sudski vještaci imovinu "Vrgorka-vinarije" procijenili na oko 40 milijuna kuna.

– Čekamo ročište na Trgovačkom sudu jer je došlo do promjene u Odboru vjerovnika. Nakon toga ćemo znati puno više, jer stečajni upravitelj provodi odluke vjerovnika – kazala nam je Ivana Sušić, stečajna upraviteljica.

Neslužbeno doznajemo kako Zloić namjerava zaposliti oko 50 radnika na neodređeno vrijeme, dok bi tijekom berbe posao tu pronašlo još 100 sezonaca.

Četiri milijuna kuna ponudio je potencijalni novi vlasnik za imovinu posrnulog poduzeća, procijenjenu na 10 puta veći iznos

50 radnika na neodređeno vrijeme i još 100 sezonaca planira angažirati vlasnik tvrtke '3E Turizam'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 13:16