StoryEditorOCM
Zagoraarambaša za pamćenje

Preminuo Gojko Kolak, legenda Sinjke alke i nogometnog kluba Junak, bio je uzor u svemu

Piše dalmacija sd
17. travnja 2023. - 14:43
Markantan, dinarskog izgleda, visok i kršan, uzvišenog držanja, odlučnog koraka – to je bio arambaša Gojko KolakScreenshot Ferata

Bogata je i velika povijest Sinjske alke. Sama Alka je puno više od alkarskog nadmetanja. Ona je utkana u život svakog Sinjanina, Cetinjanina. Alkarske knjige i libri bilježe puno toga kroz ovih nešto više od tri stoljeća alkarske povijesti.

Brojni su Sinjani i Cetinjani s ponosom obučeni u znamenitu odoru alkarskoga momka gordo koračali ulicama svoga grada i Alkarskim trkalištem. Na njihovom čelu, njihovi predvodnici u raskošnoj glavarskoj nošnji i starinskim bogato ukrašenim trombunom na ramenu u punoj usredotočenosti stupaju na čelu alkarske povorke. Na toj časnoj dužnosti bili su znameniti ljudi roda cetinskoga, bili i ostali legende, piše Ferata.

S ovog svijeta u 93. godini života otišla je jedna takva istinska alkarska legenda i neponovljivi arambaša Gojko Kolak.

Došao je kraj, godine života i teška bolest učinili su svoje. Markantan, dinarskog izgleda, visok i kršan, uzvišenog držanja, odlučnog koraka – to je bio arambaša Kolak. Prvi put alkarskom pržinom koračao je davne 1956. godine, četiri godine poslije postao je zamjenik arambaše, a tu je dužnost obnašao sljedećih devet godina, dok je u isto vrijeme bio alkarski momak čuvenom alajčaušu Antiću Milunu. Iz tog vremena brojni su trofeji kojima se okitio zahvaljujući svome alkaru, uključujući i onu jubilarnu 250. alku 1965. godine kada su dobili poklone od tadašnjeg pokrovitelja, jugoslavenskog čelnika Tita.

stručno priznanje Uefe

Za arambašu alkarskih momaka izabran je 1968. i nakon toga sve do 1986. godine predvodio je alkarsku povorku. Tada odlazi u alkarsku mirovinu. Prema dostupnim alkarskim dokumentima, Kolak je po stažu na dužnosti arambaše drugi u povijesti, odmah iza Firala Delića. Momačku povorku predvodio je dugih 18 godina.

Uz Alku, Gojko Kolak upisuje se u još jedne povijesne knjige drugog sinjskog simbola, a to je Junak. Bio je dugogodišnji istaknuti igrač i trener. Pod njegovim trenerskim vođenjem 1969. sjajna generacija sinjskih plavih postaje amaterski prvak Hrvatske.

Gojko Kolak licencu za nogometnog trenera dobio je 1963., a tih godina i licencu za saveznog nogometnog suca. Uz brojna priznanja svoga grada i Hrvatske za uspjehe u sportu, odnosno nogometu, dobio je i stručno priznanje krovne europske nogometne organizacije Uefe.

image

Gojko Kolak bio je dugogodišnji istaknuti igrač i trener NK Junak, pod njegovim vođenjem 1969. sjajna generacija sinjskih plavih postaje amaterski prvak Hrvatske

Screenshot Ferata

Sinjska alka je ljubav i vrijedna uspomena što neprestano živi kroz sve generacije žitelja alkarskog kraja. To je bila istinska ljubav, kao i ona oko baluna i Junaka, arambaše Kolaka. On je isto tako dao toj Alki i Junaku jednu prepoznatljivost svojom pojavom i dužnosti arambaše, igrača i trenera.

Hvala na svemu, obitelji iskrena sućut, piše Ferata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 18:40