StoryEditor
ZagoraOpasnost kroz Otišić

"Pravo je čudo da nema mrtvih...": vozači upozoravaju na životinje bez nadzora između Sinja i Vrlike, lani je bilo čak 18 bliskih susreta!

Piše Toni Paštar
19. siječnja 2020. - 20:09
Jure Mišković/HANZA MEDIA

Na dionici državne ceste Sinj - Vrlika kroz mjesto Otišić kamion se prošlog ponedjeljka sudario s kravom koja je lutala kolnikom.

Vozač je prošao bez posljedica, životinja je u sudaru ozlijeđena, a na vozilu je zabilježena materijalna šteta. Građani koji intenzivno koriste taj prometni potez svjedoče o gotovo svakodnevnom lutanju stoke.

Budući da je riječ o dijelu ceste koji se nalazi izvan naseljenog mjesta razvijaju se veće brzine, pa je stalno prisutna prijetnja događanja nesreća s najtežim posljedicama. Otišić administrativno pripada Gradu Vrlici i proteže se prostorom između podnožja planine Svilaje i jezera Peruća u dužini od oko 14 kilometara.

Sve do prije nekoliko godina u selu su bila dva velika stada goveda, uglavnom iz sustava “krava – tele” za koje država svake godine vlasnicima osigurava značajne novčane poticaje. Vlasnik jednog stada je domicilna stanovnica Otišića, a drugog, puno većeg, obiteljsko je poljoprivredno gospodarstvo iz Maovica.

Posljednjih nekoliko godina u selo se iz Srbije, gdje su otišli prije Oluje, vratilo više relativno mlađih Otišićana. Budući da su se i oni odlučili baviti stočarstvom, suzili su prostor za ispašu i kretanje stoke.

Zbog toga je uglavnom stoka OPG-a s Maovica potisnuta prema pašnjacima u smjeru državne ceste. Budući da se radi o velikom broju goveda koja je pojedinačno nemoguće nadzirati, a vlasnici nisu onemogućili pristup životinja u cestovni pojas ni električnim pastirima ni na bilo kakav drugi način, pa se pojedine krave, telad i junad vrlo često nađu na samom kolniku.

Glavna državna prometnica duž cijelog Otišića prolazi izvan samog naselja na njoj se razvijaju velike brzine. Pri takvim bi okolnostima sudar automobila sa životinjom, kakav se u ponedjeljak dogodio s teretnjakom, za putnike u osobnom vozilu bio fatalan.

Prava je sreća da se do sada nije događao veći broj sudara vozila i goveda koja lutaju cestom. Takva prijetnja nad korisnicima ove državne prometnice, vozačima, njihovim suputnicima, ali i nad nezaštićenim životinjama stalno visi u zraku.

Tako će biti sve dok se vlasnike životinja ne prisili da imaju potpuni nadzor nad svojom stokom ili dok se cesta na djelotvoran način ne zaštiti od mogućeg pristupa stoke. Od Ministarstva unutarnjih poslova smo zatražili informaciju o posljedicama posljednjeg sudara, ali i podatke koliko su tijekom 2019. zabilježili prijava o životinjama koje su na državnoj cesti kroz Otišić zatečene bez ikakvog nadzora te što su poduzeli.

Iz MUP-a su nam odgovorili da je nedavno ozlijeđenu životinju zbrinuo njezin vlasnik, dodajući da će se protiv njega podnijeti prijava vezana uz prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

– Tijekom 2019. godine na dionici državne ceste između Sinja i Vrlike i susjednim prometnicama zaprimljeno je ukupno 18 dojava o životinjama bez nadzora. Nakon pet od ukupno šest dojava za područje Otišića životinje nisu zatečene na cesti, dok je u jednom slučaju životinja zatečena, ali nije utvrđen njezin vlasnik. “Hrvatskim cestama” kao tvrtki koja upravlja spomenutom prometnicom do sada je upućeno više inicijativnih mjera u cilju rješavanja problema i prevencije nastanka štetnih posljedica – naglasili su iz MUP-a.

Naravno da je iluzorno očekivati kako će problem stoke bez nadzora na tom dijelu važne ceste riješiti policija. Ono što oni mogu i što čine su prijave protiv vlasnika, ali primjetno je da izostaje utjecaj svih drugih koji su pozvani, u prvom redu Ministarstva poljoprivrede.

Nedopustivo je da se državni novac za poticaje uredno isplaćuje vlasnicima koji nad tim govedima nemaju nadzor nego su nebrigom te životinje pretvorili u pokretnu smrtnu opasnost za vozila, njihove vozače i putnike dok prolaze kroz Otišić.

– Pravo je čudo da goveda na cesti kroz Otišić nisu izazvala prometnu nesreću s najtežim posljedicama. To je veliki problem na koji dugo ukazujemo. Uskoro ćemo imati sastanak s čelništvom Policijske postaje Sinj upravo na tu temu. Osim po nerazvrstanim putovima, goveda bez nadzora kreću se i županijskom cestom koja preko Maovica vodi prema Drnišu. Najveći je ipak problem sa stokom na državnoj cesti kroz Otišić gdje se na potezu dugom pet-šest kilometara stoka se na cesti može susresti gotovo svakodnevno. U ovim zimskim mjesecima čak i više nego ljeti. Zbog leda na kolnicima cestari posipaju prometnice solju koja privlači goveda pa je dolaze lizati – kaže Jure Plazonić, vrlički gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 23:56