StoryEditor
ZagoraKISELO GROŽĐE

Pranić: Vinari u Dalmaciji su na koljenima - turista nema, kušaonice su prazne, a krediti stišću... Teže im je puno nego ugostiteljima

2. srpnja 2020. - 15:18
Ivo Ravlić/Arhiv/HANZA MEDIA

Gradonačelnik Vrgorca i kandidat na listi Stranke s Imenom i Prezimenom u 10. izbornoj jedinici Ante Pranić upozorio je u četvrtak na teško stanje vinogradarstva i vinarstva u Dalmaciji.

Dalmatinski vinari našli su se u lošoj poziciji zbog podbačaja turističke sezone uslijed koronavirusa, jer je u potpunosti stala prodaja i plasman vina. Turista nema, izvoz je stao, kušaonice su prazne, a krediti stišću. Očekuje se dvostruko manja prodaja vina nego lani, kažu vinari iz vrgoračkog vinogorja koji su se požalili Praniću.

Turizam je naša strateška djelatnost, a sudbinu turizma prate i grane poljoprivrede koje su od strateškog značaja za Dalmaciju - vinarstvo i vinogradarstvo. Naši vinari u Dalmaciju, od Konavala, Pelješca, Komarne, preko otoka, sve do Dalmatinske zagore - svi su trenutno na koljenima, upozorio je Pranić koji je sa saborskim zastupnikom Tomislavom Panenićom obišao vrgoračko vinogorje, najveće vinogorje u Hrvatskoj.

U vinarstvu je teža situacija nego u ugostiteljstvu. Ugostitelj može zatvoriti objekat i tako troškove svesti na minimum, ali naši poljoprivrednici nemaju tu opciju, vinograd traži konstantno održavanje i ulaganje, ističe Pranić.

Najavio je da će odmah nakon izbora sjesti za stol s vinarima i hitno tražiti provedbu proaktivnih mjera za njihov spas. Nakon promjene na izborima vinari više neće biti prepušteni sami sebi. Tužno je vidjeti da su zaboravljeni od svih koji su bili na vlasti, za njihove žuljeve, očito, nitko ne mari, rekao je. 

Moramo hitno razviti dugoročne mjere podrške poput reprogramiranja postojećih kredita, osiguravanja obrtnih sredstava za financiranje proizvodnje, smanjenje PDV-a, i dr. Nedjelovanje će nas koštati daleko više od mjera podrške vinarima, kazao je Pranić.

Izdvojeno

16. srpanj 2020 21:22