StoryEditor
Zagora250 tisuća kuna

Poznati sinjski poduzetnik na neobičan način odlučio ‘vratiti dug‘ zajednici: Pomažem svima u Sinju koji su utjecali na moj odgoj i obrazovanje

Piše Toni Paštar
27. ožujka 2020. - 11:47
Ivo Delonga do rata je radio u tadašnjem ‘Jugoinspektu’, a posao u istoj branši nastavio je kroz vlastitu ‘Croatiakontrolu’Boris Kovačev/HANZA MEDIA

Obitelj Ive Delonge, gospodarstvenika sa sinjsko-zagrebačkom adresom, prije nekoliko dana uručila je donacije skupini sinjskih udruga i institucija u vrijednosti oko 250 tisuća kuna.

Tako je dječji vrtić “Bili cvitak” dobio tobogan s tri izlaza, Osnovna škola fra Pavla Vučkovića osam poluprofesionalnih mikroskopa i dvije digitalne kamere, Gimnazija Dinka Šimunovića bogatija je za pametnu ploču i dva digitalna projektora, sinjsko odjeljenje Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači” dobilo je dvije ljuljačke i aluminijsko spremište za igračke, a ispostava županijskog Doma zdravlja četiri “dekubitus kreveta” za potrebe stacionara.

Novčane donacije namijenili su Ogranku Matice hrvatske i Sinjskom pučkom kazalištu. Saznali smo da Delonge pripremaju i posebnu donaciju Svetištu Gospe Sinjske. Budući da je riječ o potporama pozamašne ukupne vrijednosti, upitali smo Ivu Delongu što je njega i njegovu obitelj na to motiviralo.

– Obitelj je podržala moj prijedlog da pomognemo svima u Sinju koji su utjecali na moj odgoj i obrazovanje i prema kojima smo posebno nakloni. Kao, na primjer, prema Centru “Juraj Bonači”. Takve ustanove nije bilo u moje vrijeme, ali u brojnim obiteljima ima djece s posebnim potrebama i svatko tko može takve bi institucije trebao pomoći. Obuhvatili smo i dječji vrtić u kojemu uvijek nedostaje kvalitetne opreme za igru.

Osmoljetku “Fra Pavla Vučkovića”, koja je u doba moje mladosti nosila ime “Jozo Vrdoljak Ćićo” pohađao sam od prvog do osmog razreda, a srednjoškolsko obrazovanje stekao sam u Gimnaziji Dinka Šimunovića. Razmišljao sam i o pomoći za naše rodilište, ali nakon razgovora s prijateljima liječnicima ocijenili smo da je prioritetnije poduprijeti stacionar za koji sam bio i osobno vezan, jer je i moja pokojna majka bila njihov pacijent.

Potpora Matici i Crkvi

Financijske potpore odlučili smo dati Ogranku Matice hrvatske i Pučkom kazalištu. Na donaciju Matici motivirala me organizacija izvanredno uspješnog skupa sjećanja na moje gimnazijske profesore Antu i Anu Župić – kaže naš sugovornik.

Ima podosta Sinjana i Cetinjana koji se, poput vas, mogu smatrati uspješnima i imućnima. Očekujete li da bi ih čin vaše obitelji mogao potaknuti na slične poteze?

– Nikako ne bih želio da se naš potez shvati kao prozivanje drugih. Važno je kod ljudi razviti osjećaj potrebe pomaganja. Stoga bih preporučio svima u Hrvatskoj koji to mogu, a ima ih podosta, da pomognu kako bi nam svima bilo bolje.
Saznali smo da pripremate posebnu donaciju crkvi Gospe Sinjske?

– Crkva je imala značajan utjecaj na moj odgoj. Zato ćemo pripremiti posebnu donaciju Svetištu Gospe Sinjske. Obitelj još nije odlučila što će to konkretno biti. Imamo dvije stvari, a odluku ćemo donijeti poslije konzultacija s liturgičarima i konzervatorima.

image
‘Nabava ovog kreveta je pun pogodak’, kaže Josip Žmire, pacijent iz stacionara Doma zdravlja
Toni Paštar

Predaji “dekubitus kreveta” u stacionaru nazočio je i dr. Marko Rađa, ravnatelj županijskog Doma zdravlja.

– Od srca zahvaljujem gospodinu Delongi i njegovoj obitelji na ovoj odličnoj i vrijednoj donaciji. Ovakvi kreveti su nasušna potreba na stacionaru. Sinjski stacionar službeno ima 12 kreveta, i zahvaljujući upravo ovoj donaciji dijelom mu je obnovljena oprema. Ovakvi bi trebali biti svi kreveti.

Može li se očekivati da će to uskoro i biti?

– Javno obećavam da hoće, i to u dogledno vrijeme. Naša ustanova krenula je u postupak nabave, u okviru čega je obuhvaćen i stacionar u Sinju. Hoćemo li kroz tu nabavu osigurati svih osam još potrebnih kreveta ili ćemo ih osigurati novim donacijama, ne bih mogao reći. Uglavnom će i osam dosadašnjih kreveta biti zamijenjeno ovakvima. Još bih najavio da će do koji dan biti objavljen natječaj za izvedbu radova na obnovi zgrade ovoga stacionara, u prvom redu krova. To je prvi potez i preduvjet unutarnjem uređenju i unošenju nove opreme – kaže ravnatelj dr. Rađa.

Pristigli kreveti odmah su stavljeni u upotrebu. Na jednom od njih ležao je pacijent Josip Žmire:

– Došao sam u stacionar prije dva dana. Smjestili su me na stari krevet. Otkako su me premjestili na ovaj, puno mi je bolje i ugodnije. Krevet je fantastičan. 

Biografija


Ivo Delonga rođen je 1952. godine, a njegova obiteljska kuća je neposredno uz stazu alkarskog trkališta.

S drugim dječacima iz ulice trčao je dječju alku, gledao probe alkara, trčao bos po “pržini” staze i dosanjao da bude član Viteškog alkarskog društva (VAD) i sudionik povorke.

Poslije završene osnovne škole i gimnazije u Sinju otišao je na studij u Zagreb, gdje je diplomirao na Agronomskom fakultetu.

Do raspada bivše države radio je u tvrtki “Jugoinspekt”, koju je napustio 1991. godine, kada je osnovao vlastitu tvrtku “Croatiakontrola”.

Startao je s 12 zaposlenika, a tvrtka danas ima 111 radnika. Iako je radio u Zagrebu, gdje je sa svojom Jadrankom zasnovao obitelj i dobio dvojicu sinova, Ivo Delonga je svaki slobodni trenutak provodio u rodnom gradu. U povorci je sudjelovao 10 godina kao alkarski momak, a 12 godina bio je član Upravnog odbora VAD-a.

#IVO DELONGA#SINJ

Izdvojeno

17. svibanj 2020 22:03