StoryEditorOCM
Zagoražupa biokovska

Povratnik iz Njemačke uklonio spomen-ploču poginulima u Domovinskom ratu i postavio ploču s imenima žrtava iz NOB-a: ‘Ona je prva bila ovdje!‘

Piše Ivona Ćirak
11. prosinca 2020. - 19:08

Ivica Miloš iz Župe biokovske za jedne je antijunak, za druge junak. Tako to obično biva s glavnim protagonistima u slojevitim pričama. Dignete li jedan sloj, dobijete katkad posve drugi narativ, kao da se radi o potpuno novoj štoriji. Tako je to i s Miloševom pričom.

Miloš, povratnik iz Njemačke, prije malo više od mjesec dana uzbunio je duhove u ovome malom mjestu Imotske krajine kad je preko noći uklonio spomen-ploču podignutu braniteljima poginulima u Domovinskom ratu. Ištemao ju je u tišini noći, izvadio je i položio pokraj spomenika. Skoknuo je do kuće, pripremio žbuku te postavio drugu ploču, zavidao je i fugirao, i u okviru spomenika ujutro je, pred očima zbunjenih mještana, osvanula spomen-ploča podignuta žrtvama poginulima u NOB-u od 1941. do 1945. godine. Na njoj su istaknuta imena 26 mještana, žrtava fašističkog terora, te četiriju boraca poginulih u Drugom svjetskom ratu, a na dnu ploče stoji godina 1964., dok inicijativu u desnom donjem kutu potpisuje Savez boraca NOB-a Župa.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Protiv nepoznatog počinitelja podignuta je prijava, no kako Miloš nije krio da je on taj, policija je njemu pokucala na vrata. No prije nego što nastavimo dalje s pričom, otkrit ćemo taj drugi, stariji sloj koji smo spomenuli na početku. Spomen-ploča koju je postavio Miloš izvorna je ploča koja je bila na Spomeniku poginulima u Drugom svjetskom ratu, a koji je 1964. godine otkrio njegov otac Petar Miloš. Spomenik je podignut s tom svrhom i takav je tu stajao sve do sredine 90-ih godina.

– Kad sam se vratio iz Njemačke, pokušavao sam u više navrata doznati gdje je spomen-ploča, pitao sam i načelnika Zagvozda Miroslava Gaću. Tvrdio je da ne zna. Ploču sam našao ove godine, iza stare škole koja je sad pretvorena u Prezentacijski centar. Ukrcao sam je u auto, odnio doma, očistio je i sredio jer je bila potpuno pocrnjela. Kad sam je stavio na spomenik, e onda je počelo, i policija, i DORH, i lokalni branitelji... A dok sam ja godinama prije istraživao gdje se nalazi izvorna ploča s imenima ubijenih, onda su svi šutjeli – pripovijeda Miloš te nastavlja:

– Rekli su mi da sam nešto učinio, jesam, rekao sam, to sam bio ja. Ali nisam napravio ništa što već nije bilo, samo sam ponovio! Moj je otac ovaj spomenik otkrio, moju tetu su zaklali Talijani i ustaše, a tako je i s potomcima ostalih ubijenih – ogorčen je Miloš dok nam u radionici pokazuje "svoju" ploču, koju on ni doslovno ni metaforički neće promijeniti. Niti vratiti.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Dobro ste pročitali, izvorna spomen-ploča, koju je u bivšoj državi naredio izraditi Savez boraca u Župi, danas je u posjedu Ivice Miloša.

– Policija je kod mene došla u nedjelju navečer i pitali su me gdje je ploča. Rekao sam da sam ja dignuo "novu" ploču iz Domovinskog rata, i nisam je ni razbio ni bacio u smeće, nego sam je stavio iza spomenika. Vratili su se sutradan i rekli da ploče da ipak nema. Međutim, radnici koji rade na bivšoj školi stavili su ploču u kontejner, pa je ipak nađena. Uglavnom, kad sam došao, taman su skidali izvornu ploču i nisu mi je htjeli dati. Ja sam se suprotstavio, i na kraju su mi je ipak dali. Evo je ovdje. A mjesto joj je tamo na spomeniku. Čak mi nije važno ni da bude petokraka, neka je dignu, nije važno, ali neka ostave imena poginulih – govori Miloš.

Načelnik Zagvozda Miroslav Gaće ističe kako oštro osuđuje čin Ivice Miloša, koji je skinuo spomen-ploču braniteljima. On sam je, na dojavu mještana, pozvao policiju. Pitali smo ga po čijem je nalogu, i kada uopće, zamijenjena izvorna spomen-ploča.

– Za vrijeme mojeg mandata ni jedna ploča u Župi nije skidana niti je stavljana nova, sve do ovog incidenta – veli Gaće. Ploča je zamijenjena dok je na čelu Zagvozda bio pokojni Boženko Dedić, a na čiju inicijativu, sada je teško nedvojbeno utvrditi. Ivica Miloš tvrdi da je to bila inicijativa nekolicine mještana i navodno jednog župnika, no lokalna je uprava ta koja se po zakonu, ako spomenik ne uživa zaštitu konzervatora, skrbi o spomenicima i samo se po njezinu nalogu mogu obavljati preinake. Zanimalo nas je i je li aktualna uprava Zagvozda znala gdje se nalazi stara ploča.

image

 
Ivo Ravlić/Cropix

– Nisam znao gdje je, ali sam znao po svjedočenjima mještana da je sačuvana. Što se tiče spomenika, mi smo na području Zagvozda podignuli dva spomenika poginulima u Domovinskom ratu, ali kako je u Župi već bio spomenik, zaključili smo da ovdje nema potrebe za tim – kazao nam je Gaće, koji je dodao da poziva na razgovor i suradnju.

Za raščišćavanje je i dr. Zdravko Roje, novi predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca, koji je ostao iznenađen pričom te je poručio kako će o svemu izvijestiti ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda. Iznenađen je činjenicom da se optužuje čovjeka koji je vratio izvornu ploču, a riječ je o osobi kojoj su poginule tri osobe u obitelji.

Valja dodati da je trenutno u tijeku revizija spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, tako da je, iako se radi o priči staroj četvrt stoljeća, budući da je toliko prošlo od promjene spomen-ploče, sve ovo itekako aktualno.

Policija: Ploča je skinuta jer se na osnovnoj školi obavljaju građevinski radovi
– Policijski službenici PGP-a Imotski u dva su navrata, i to 24. i 25. listopada, postupali po dojavi da je s osnovne škole u Župi otuđena spomen-ploča. Utvrđeno je da se na navedenoj osnovnoj školi obavljaju građevinski radovi te je zbog toga spomen-ploča skinuta. Također je utvrđeno da ploča nije otuđena ni oštećena. S obzirom na navedeno, nisu utvrđeni elementi kaznenog djela ni prekršaja – stoji u dopisu.

Horvatinčić: Spomenike su prenamjenjivali jer je tako - jeftinije
Brojni su se spomenici preko noći prilagodili novim potrebama, a od ovog slučaja koji navodite ima i gorih. Ti su činovi obično izvođeni tijekom 90-ih, ali rijetko su to bile proceduralne odluke. Jednostavno bi vlastodršcima smetao podsjetnik na bivši režim pa bi se maknulo ono što smeta, a nerijetko bi se spomenici samo prenamijenili u drugi spomenik, jer je to jeftinije – objašnjava Sanja Horvatinčić, poslijedoktorandica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.
– Većina tih spomenika nema zaštitu konzervatora, ali registrirani su u zavodima i zbog toga bi se svejedno bilo koja preinaka trebala prijaviti konzervatorima. Čin čovjeka koji je vratio spomen-ploču nije samo hrabar, nego i demonstracija nezadovoljstva koje ljudi osjećaju zbog činjenice da je povijest izbrisana – zaključuje Horvatinčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 10:50