StoryEditorOCM
ZagoraŠOKIRANA PRIRODA

Povodanj je potopio Dalmaciju, ali kao da ni kap nije pala u Imotskoj krajini, u Crvenom jezeru voda je blizu povijesnog minimuma. A ako izvor Opačac presuši, bit će i žeđi

Piše Braco Ćosić
7. studenog 2022. - 09:08

Dugotrajna suša u Imotskoj krajini ostavlja svakim danom sve već trag u prirodi. Prvenstveno se to vidi i na vodostaju svih 11 prirodnih jezera te akumulacijskom jezeru Ričice.

Kiša koja je pala u prvom dijelu vikenda gotovo da i nije utjecala na poboljšanje hidroloških uvjeta. Vodostaj rijeke Vrljike je iznimno nizak, jedva se drži i glavni njezin izvor Opačac s kojega se opskrbljuje vodom 98 posto stanovništva Imotske krajine.

- Stvarno je ova suša ostavila veliki trag. Vidjeli smo da je Modro jezero počelo presušivati još krajem kolovoza, da bi krajem rujna bilo potpuno suho. Međutim, i vodostaj Crvenog jezera je trenutno samo tri metra viši od dosadašnjeg negativnog rekorda iz 2013. godine, kada je razina vode bila na 234 metra.

Trenutačno je na 237 metara, ali svakim danom pada za 30 do 40 centimetara. Kiša koja je pala proteklih dana samo je nakratko zaustavila taj pad. Jedino je u Prološkom blatu podignula vodostaj za šest centimetara.

U izvorištu Krčevac kod Grubina, u kojemu obitava i čovječja ribica, drastično je opao vodostaj. Prije nekoliko dana smo ronili, snimili čovječju ribicu i baš u nutrini zemlje vidi se kako se voda povukla čak deset metara - kaže Branimir Jukić, speleolog i ronilac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 15:31