StoryEditorOCM
ZagoraKOLICA ZA ŽIVOT

Potresna priča stopostotnog ratnog invalida iz Imotske krajine, molbu samozatajnog Petra svojedobno su hladno odbili u Zagrebu, godinama je šutio. Sve dok nisu reagirali suborci

Piše Braco Ćosić
15. prosinca 2022. - 09:12
Pukovnik u Mirko Čondić sa suborcem i domaćinom Petrom Lojićem Bugarićem iz Runovića (lijevo)Braco Ćosić

Nakon pune 21 godine stopostotni ratni vojni invalid Petar Lojić Bugarić iz Runovića kod Imotskog, pripadnik legendarne Treće bojne iz sastava Četvrte gardijske brigade, dobio je električna kolica.

- Još 2001. godine, od tadašnjeg ministarstva koje se skrbilo od braniteljima, zamolio sam pisanim putem da su mi kao 100 postotnom ratnom vojnom invalidu potrebna električna kolica s obzirom na moju situaciju. Dobio sam odgovor od tadašnje tajnice da je riječ o pomagalu u rangu automobila i da puno pitam.

U kojem je rangu bio moj život kada sam krenuo u borbu za oslobađenje moje domovine, pitao sam je, ali odgovor nikada dobio nisam. I od tada više nikoga ništa nisam pitao. No, stanje mi se pogoršalo, bez obje sam noge, a moram u trgovinu, otići kod liječnika, pa su mi stara kolica koje pokrećem rukama postale itekako teška za kretanje.

Onda sam se prije deset dana odlučio obratiti mojoj udruzi veterana Četvrte gardijske brigade. I evo vidite, u samo deset dana ratni suborci donijeli su mi na dar ono što mi život sada znači, a to su električna kolica. Hvala im do neba, od srca, ovo je pravi istinski i ljudski božićni dar - istaknuo je Lojić.

Poklon su donijeli Borislav Lapenda Lav, predsjednik Udruge veterana Četvrte gardijske brigade, te njezini članovi, pukovnik u miru Mirko Čondić koji je i sam stopostotni ratni vojni invalid, te Ranko Braco Lozo i Srećko Župić.

- Doznali smo da je našem Petru to hitno potrebno i odmah smo se dali u akciju. Djeca naših branitelja su organizirali tombole i brzo se uz ostale donacije prikupio iznos za kolica.

Da smo to znali i prije riješili bismo, ali ima naših suboraca poput Petra koji su samozatajni, ne pitaju, ponosni su, a mi upravo takve molimo da nam se jave kako bismo pokušali riješiti njihove probleme. Naša udruga je samo ove godine prikupila oko 1,5 milijuna kuna i podijelila ih potrebitim bojovnicima diljem Hrvatske.

Već do Nove godine bit će riješen i problem s Petrovom kupaonicom i sanitarnim čvorom. Bio sam u Ministarstvu branitelja i to je već riješeno - naglasio je Lapenda.

Dirljiv je to bio predblagdanski susret u Runovićima, stisak ruku i zagrljaji, poneka suza ratnih prijatelja i sjećanje na junačke dane u obrani juga naše domovine, ispunili su atmosferu emocijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 18:45