StoryEditorOCM
ZagoraVATRENI

Poslije Lige nacija Dalić u Sinju: izborniku je u goste stigao gvardijan Svetišta Gospe Sinjske fra Marinko Vukman

Piše Ivan Ugrin
22. ožujka 2023. - 17:32

Hrvatska nogometna reprezentacija u Splitu se priprema za prvu utakmicu novog kvalifikacijskog ciklusa za Euro, koji će se 2024. održati u Njemačkoj. “Vatreni” su favoriti u skupini D, a prolaz na Europsko nogometno prvenstvo nastojat će ostvariti u srazu s Walesom, Armenijom, Turskom i Latvijom.

Upravo s reprezentacijom Walesa u subotu, 25. ožujka, na Poljudu, u 20.45, hrvatska izabrana vrsta otvara ovogodišnje kvalifikacije, nadajući se kako će se nakon odigravanja osam utakmica po skupinama naći među prve dvije ekipe koje će dogodine izravno sudjelovati na najjačem nogometnom natjecanju na Starom kontinentu.

’Izbornik svih izbornika’

Otkako su se u ponedjeljak, 20. ožujka, hrvatski reprezentativci okupili u hotelu “Lav”, u Podstrani pokraj Splita, krenuo je “vatreni tjedan” nadomak grada pod Marjanom, jer su u miljevački prvokategornik pohitili zainteresirani sa svih strana, od sportskih djelatnika preko menadžera do sponzora... Igrači su se sa stručnim stožerom posvetili kako treninzima tako i snimanju marketinških priloga u lobiju hotela, razmiljeli su se po ustanovama, poput splitskog doma “Maestral” za nezbrinutu djecu, izbornik Zlatko Dalić družio se s pripadnicima više splitskih braniteljskih udruga...

image

S kapetanom Lukom Modrićem

Zlatko Dalić/
image

Sinjski gvardijan, Luka Modrić i Josip Jović

Ivan Ugrin/

No jedan posjet posebno je obradovao “izbornika svih izbornika”, koji je ovih dana potpisao još jedan, novi dugogodišnji ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS) o produžetku suradnje do završetka ciklusa, koji uključuje Svjetsko prvenstvo koje će se 2026. održati u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

Zlatko Dalić je na klupu reprezentacije zasjeo u listopadu 2017., naslijedivši Antu Čačića. Uspješno je reprezentaciju proveo kroz dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018., a potom je na tom turniru vodio “vatrene” do najvećeg rezultata hrvatske nogometne vrste u povijesti i osvojene srebrne medalje, gdje su nas u finalu pobijedili svjetski prvaci Francuzi.

Pod Dalićevim vodstvom Hrvatska je prošle godine izborila nastup na završnom turniru Lige nacija, a na Svjetskom prvenstvu u Kataru osvojila još jedno odličje, brončano, pobijedivši Maroko u utakmici za treće mjesto. Dalić je odveo Hrvatsku i na Europsko prvenstvo 2021., gdje su “vatreni” zaustavljeni u osmini finala od Španjolske.

image

Perija bi se slikao, ali...

Ivan Ugrin/
image

Jake snage ‘Vatrenih‘

Ivan Ugrin/

U goste je, dakle, izborniku Daliću i “vatrenima” u “Lav” stigao gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske fra Marinko Vukman, u društvu jednog od najpoznatijih hrvatskih novinara, Josipa Jovića iz Hrvatskog tjednika, i potpisnika ovih redaka.

Bio je to susret koji se dugo pripremao između dvojice starih prijatelja, osobito otkada je fra Marinko lani preuzeo novu službu u Sinju. Prije toga Vukman je godinama pastoralno djelovao u više hrvatskih misija u Njemačkoj i često je s našim ljudima pratio nogometnu reprezentaciju na mnogim natjecanjima, pa njegovo prijateljstvo s Dalićem seže još iz tih vremena.

U razgovoru ugodnom društvo se dotaknulo raznih tema, osobito nezaobilaznih nogometnih, no bilo je riječi i o medijima, vjeri, premještajima biskupa diljem Crkve u Hrvata, Dalićevu nedavnom gostovanju na prvoj korizmenoj tribini u Mariji Bistrici na temu “Promicanje izvrsnosti, zajedništva i domoljublja”, kao i najavljenom sudjelovanju i životnom svjedočenju na “Mladifestu” u Međugorju koncem srpnja ove godine, na koje ga je potaknuo donedavni međugorski župnik fra Marinko Šakota.

image

Ivan Ugrin i Zlatko Dalić

Boško Ugrin/

Sinjski gvardijan iskoristio je priliku da izbornika Zlatka Dalića pozove nakon završnog turnira Lige nacija, koji se polovinom lipnja održava u Nizozemskoj, na druženje s mladima i drugim zainteresiranim vjernicima u Gospino svetište gdje bi se održao susret i tribina pod radnim naslovom “Vjera u balunu”. Dalić je poziv primio sa zadovoljstvom, a o detaljima će javnost biti na vrijeme obaviještena.

Na dar ‘Zauvijek okrunjena’

Fra Marinko ovom je prigodom izborniku darovao monografiju “Zauvijek okrunjena”, objavljenu u povodu jubileja 300. obljetnice slavne obrane Sinja uz Gospin zagovor (1715. – 2015.) i 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716. – 2016.), urednika fra Šimuna Markulina, jubilarni Gospin srebrnjak i jubilarnu Gospinu krunicu. Kapetanu Luki Modriću Vukman je darovao jubilarni Gospin srebrnjak, a nije propustio priliku susresti se i rukovati s Ivanom Perišićem, Mateom Kovačićem, Dominikom Livakovićem, Mariom Mandžukićem...

image

Josip Jović, fra Marinko Vukman i Zlatko Dalić u atriju hotela ‘Lav‘

Ivan Ugrin/
image

Josip Jović, fra Marinko Vukman i Zlatko Dalić u atriju hotela ‘Lav‘ razgovaraju o vjeri i balunu

Ivan Ugrin/

Valja na kraju zaključiti sa “zabrinutom” porukom nakon našeg dugotrajnog druženja u hotelu “Lav”, koju mi je osobno poslao sinjski župnik fra Antonio Mravak: “Neka se ne zaboravi gvardijan vratiti u Sinj” (!). •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 22:18