StoryEditor
Zagoraprazne klupe

Porazna statistika nove školske godine: Brač izgubio jedno, a Cetinska krajina dva odjeljenja prvašića

Piše Ivica Radić, Toni Paštar
9. rujna 2020. - 19:30
Roditelji su dopratili svoje prvašiće u školuIvica Radić

U klupe bračkih osnovnih škola sjelo je 130 prvašića, što je za 16 učenika manje nego lanjske školske godine.

Dakle, Brač je "izgubio" jedno odjeljenje najmlađih učenika. Po broju upisanih prednjači OŠ u Supetru s 34 prvaša, koji su raspoređeni u dva odjeljenja. Poslije Supetra slijedi Bol s 19 učenika upisana u prvi razred, Pučišća sa 16, Postira s 15, Milna s 10 i Selca s devet učenika.

Među područnim osnovnim školama uvjerljivo prvo mjesto drže Nerežišća, u čije je klupe sjelo 13 učenika prvog razreda. Po tom broju nadmašili su čak i centralne škole u Milni i Selcima. Istodobno, u Nerežišćima u ovoj školskoj godini više neće biti kombiniranih razreda već će svako odjeljenje od prvog do četvrtog razreda biti "čisto", odnosno samo za sebe. Ti podaci najbolje svjedoče o pozitivnim demografskim kretanjima u toj bračkoj općini.

Učenike prvih razreda u Supetru je ispred škole dočekala ravnateljica Dubravka Menjak, koja je pozdravila njih i njihove roditelje te je učenicima zaželjela mnogo uspjeha u učenju i vladanju. Najprije su u školske klupe, pridržavajući se svih epidemioloških propisa i mjera, ušli učenici A razreda, a pola sata kasnije učenici B razreda pod vodstvom svojih učiteljica Mirjane Petrov i Sanje Rakele.

Na Braču Osnovna škola u Supetru ne prednjači samo po broju prvašića već i po ukupnom broju učenika. U njezinim klupama sjedi 435 osnovnoškolaca, i po tome je bez premca na Braču, a sigurno bi joj mogle pozavidjeti i pokoje gradske sredine. Po riječima ravnateljice Dubravke Menjak, novu školsku godinu su započeli sa 16 učenika više u odnosu na lanjsku. I tako, dok je Brač „kraći“ za 16 prvaša, za isti taj broj je u Supetru porastao broj osnovaca. Zanimljivo je spomenuti da među njima ima učenika iz Rusije, Bosne i Hercegovine, ali i iz Splita.

Zbog velikog broja učenika, a manjka razreda i kabineta, što je dugogodišnji problem, u Supetru će ova škola biti jedina na otoku u kojoj će se nastava odvijati prema B modelu, dakle, kombinirana nastava u školi s online nastavom. U toj najvećoj bračkoj obrazovnoj ustanovi nastava za učenike od prvog do šestog razreda se odvija u dva odjeljenja dok su sedmaši i osmaši raspoređeni u tri odjeljenja. Uz to postoji razred za djecu s posebnim potrebama, a njega pohađaju četiri učenika, te odgojno-obrazovna skupina s dva učenika.

U klupama supetarske škole, osim učenika s područja grada Supetra sjede i učenici viših razreda iz općina Nerežišća i Sutivana. Nastava se odvija u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, a sve to svjedoči tome da je prijeko potrebno ubrzati izgradnju nove zgrade osnovne škole kako bi se osnovcima omogućilo nesmetano i suvremeno praćenje nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada.

Stanje s kretanjem broja osnovaca u cetinskom kraju, kojih je ukupno 3804, također je daleko od zadovoljavajućeg. Ove školske godine u školske klupe sjeo je svega 401 prvašić, što je za 42 učenika ili cijela dva razredna odjeljenja manje nego prošle školske godine. Do pada broja prvašića došlo je gotovo u svim školama. Svijetle točke su OŠ "Stjepana Radića" u Tijarici i područno odjeljenje OŠ "Trilj" u Čaporicama.

Prošle školske godine u Tijarici i Čaporicama nije bio upisan niti jedan učenik prvog razreda, a ove godine u Tijarici su upisana četiri, a u Čaporicama pet prvašića. Ne vraćajući se na podatke unatrag 40-50 godina, spomenut ćemo da su školske 2004./2005. godine u osnovne škole na području Cetinske krajine bila upisana 742 učenika prvih razreda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 03:23