StoryEditor
ZagoraNASTAVAK TRADICIJE

Poljičani dostavili pomoć stradalima od potresa, pa skočili u rijeku hladnu kao led: Ugovor je jasan, tko odustane od kupanja, mora platiti janje!

5. siječnja 2021. - 14:36

Bez obzira na pandemiju i sve nedaće koje nas ovih dana prate, Zdravko Rodić i Petar Stanić, dvojica hrabrih zimskih kupača iz Trnbusa, već petu godinu zaredom nastavljaju tradiciju novogodišnjeg kupanja u Cetini.

No, ove godine uz malu iznimku. S obzirom na novonastalu situaciju uzrokovanu potresom na Baniji i zbog činjenice da su se Gornja Poljica, kao i cijela Hrvatska, solidarizirala s unesrećenima, prikupljajući pomoć za potresom stradala područja, koja je dostavljena stanovnicima područja Petrinje, Gline i Siska upravo na Novu godinu, zbog subotnjeg nacionalnog dana žalosti kupanje u rijeci "rashlađenoj" na šest stupnjeva bilo je prebačeno za nedjelju.

Iako je brojno stanje "Lakomih avanturista", kako ih je svojedobno nazvao alpinist Stipe Božić, vidjevši ih kako se na opasnim cetinskim brzacima spuštaju na zračnicama kamionskih guma, znatno manje nego prethodnih godina iz već poznatih razloga, ipak se nije odustalo od tradicijskog kupanjca.

- Novu godinu smo proveli na Baniji, dostavljajući potrebnu pomoć. Međutim, nismo odustali od naše tradicije. Istina da nas je bilo znatno manje, što zbog već poznatih razloga, što zbog kiše koja već danima neumorno natapa zamosorska sela.

Ipak, sjetimo se tog ljeta prije pet godina kada je nas desetero potpisalo ugovor o skakanju na prvi dan nove godine u kojem jasno stoji "tko odustane, mora platiti janje" - naglasio je Stanić.

Naš se sugovornik u ovoj godini odrekao besplatne marende, jer zna da je veliko srce u njegovih Trnbušana. Uvijek su spremni za pomoć, pa tako i tijekom aktualne situacije, kada su ujedinjeni sa svim ostalim Gornjopoljičanima ruku umjesto u Cetinu radije pružili prema onima potrebitijima.

item - id = 1068934
related id = 0 -> 1084607
related id = 1 -> 1075029
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 14:14