StoryEditor
Zagorakorona ih zavadila

Politički sukob oko svjetovnog dijela proslave sv. Mihovila: triljski gradonačelnik i zamjenik ‘zakačili se‘ zbog sajma

27. rujna 2020. - 16:14
Šipić je za održavanje tradicije u kontroliranim uvjerima, a Bugarin je protiv i za takav stav ima potporu Stožera civilne zaštite Paun Paunović/Cropix

Iako je na stranu građana Trilja koji su iskazali otvoreno nezadovoljstvo odlukom gradskog Stožera civilne zaštite o zabrani održavanja dvodnevnoga mihovilskog sajma stao i gradonačelnik Ivan Šipić, toga događaja ipak neće biti.

Gradonačelnik koji 17. rujna nije nazočio sastanku Stožera na kojemu je donesena odluka da se zbog prijetnje koronavirusa ne održe tradicionalni sadržaji vezani uz Dan grada i blagdan sv. Mihovila, među kojima je s tradicijom duljom od 100 godina i robno-stočni sajam, naknadno je, osluškujući raspoloženje sugrađana, uputio Stožeru prijedlog da se dopusti izlaganje proizvoda tradicijskih obrta i zanata, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i tradicijskog suvenira grotulje, i to bez naplate zakupnine prostora.

Takav stav obrazložen je održavanjem kontinuiteta tradicije i pomaganjem malim lokalnim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode. Šipić je pritom ponudio osobni angažman kako bi se izbjeglo masovno okupljanje ljudi.

Međutim, njegov zamjenik Ivan Bugarin, koji je ujedno i načelnik Stožera, kaže da, unatoč iskazanom nezadovoljstvu građana i gradonačelnikovu zauzimanju, neće mijenjati svoju odluku.

– Stožer je razmotrio sve mogućnosti održavanja sajma i drugih sadržaja uz mihovilske dane. Prevagnula je riječ struke i njihova iskustva. Zdravlje naših građana na prvom je mjestu i zbog toga smo donijeli jedinu moguću odluku – tvrdi Bugarin.

Iz svega se može zaključiti da je koronavirus u Trilju podijelio čelništvo gradske vlasti. Dok gradonačelnik smatra da bi se sajam i njegova tradicija mogli i trebali održati, njegov prvi suradnik o promjeni odluke Stožera ni ne pomišlja, pozivajući se na stav epidemiologa.

Podsjetimo, triljski Stožer civilne zaštite je 17. rujna donio spomenutu odluku vodeći se činjenicom da je tada zabilježeno rekordnih petero oboljelih od koronavirusa na području grada u samo jednom danu. Uz članove Stožera, tom sastanku su nazočili dužupan Luka Brčić, načelnik županijskog Stožera, dr. Željka Karin, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Živaljić, predsjednica Gradskog vijeća Trilja, don Stipe Ljubas, župnik Trilja i dekan Cetinskog dekanata, te Davor Hrgović, ravnatelj Osnovne škole "Trilj". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. studeni 2020 21:53