StoryEditorOCM
Zagorastoj, policija!

Pokušali smo se probiti prema Zagrebu, no od ove točke nema naprijed - dalje je Sibir! Mnogi su zapeli skupa s nama...

27. veljače 2023. - 17:17

Dalmaciju je snašao Sibir! Ledena kiša prelazi u snijeg oko Vrlike, padaline su sve gušće, a takozvana snježna granica nalazi se oko kninskog zaseoka Pađeni.

Svi koji su se uputili u Zagreb starom cestom tamo su se morali okrenuti prema Kistanjama ili vratiti u Knin; čini se da je puno putnika-namjernika upravo to i učinilo, jer su smještajni kapaciteti u Kraljevskom gradu popunjeni kao u danima proslave Oluje!

Nešto drukčija oluja snašla je dalmatinsko zaobalje i kad smo se zaputili prema Kninu sami smo ostali "paf", potpuno zatečeni količinom snijega i gustoćom pahulja koje na fotografijama možda izgledaju idilično - kao i snježni pokrivač - ali su realno zadale puno jada vozačima na cesti, točnije Državnoj cesti D1, na dionici Pađeni - Gračac.

Izvanredni režim

Prvi znak zabrane prometovanja mnogi su vozači ignorirali, no nekih tri kilometra dalje stajala je policija.

Dvojica promrzlih službenika PU Knin branila su prolaz dalje, do Gračaca se nije bilo moguće probiti. U neformalnom razgovoru saznajemo da je to pokušalo tijekom jutra ponedjeljka sedamdesetak egzibiconista, no vraćeni su natrag. I bolje, jer tek u Gračacu je "slijepo crijevo"...

Priroda čak i na toj, običnoj cestovnoj dionici, pod snijegom nalikuje na prizor iz Vilerova goblena. No, umjesto da uživaju u krajobrazu, vozači potiho psuju sebi u bradu. A stižu odasvud, u nadi da će se ipak nekako probiti do Zagreba, Beograda, Frankfurta...

image

Padjeni, 270223.
Drzavna cesta D1 zatvorena je za promet izmedju mjesta Padjeni i Gracaca zbog obilnog snijega koji pada na tom podrucju.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix

- Mi smo iz Korčule, radnici na bravariji. Trebali bi za Zagreb, ne znamo ni sami što ćemo - zbunjeno se u kombiju češkaju po bradi Krunoslav Kašinec i Josip Šoštar. Čekaju glas prijatelja koji je ipak zagrabio put Pađena.

Dok oni razmatraju drugu rutu ili noćenje u Kninu, iz drugog pravca pristiže mercedes terenac s registracijskim oznakama BiH. U njemu Draško i Elza Marelja pokušavaju iz Livna doći u Frankfurt, ali im je zapelo; navikli su oni na snijeg, ali ne i na izvanredni cestovni režim u Hrvatskoj.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Prošli smo četristo kilometara, a nismo se makli s mjesta! Cesta je katastrofa... Pokušat ćemo na Strmicu, pa Grahovo, Bosanski Petrovac i onda ako ulovimo Zagreb, na konju smo! Ma bila bi ovo lijepa avantura da sam s ljubavnicom, ali eto, s ženom sam - smije se Draško za volanom.

Kaže i da je oko Obrovca bilo gadno, popadali dalekovodi. Pomirljivo zaključuje:

- Ništa ovo nije, prirodna je to sila, a prirodu treba poštovat. Korona, e to je zlo. I velika montaža - miga Draško, dok supruga ne diže pogled s knjige. Odlaze, sretno im bilo.

U Beograd po sina i ženu

Automobili stalno nailaze na "čep", vozači očigledno ignoriraju znak zabrane na prvom punktu; ili ga možda ne vide od snijega? Pred policijskim vozilom-blokadom zatekao se u automobilu rent-a-cara čak i belgijski turist, policajka koja je pristigla na zamjenu ljubazno ga na engleskom upućuje na obilazni pravac Strmica. Belgijanac teško lovi kompliciranu riječ, pa mu je ona utipkava u GPS-tražilicu.

Stiže i karavan srpskih registarskih oznaka, Beograd. Vraćaju i njega, solo-drivera.

image

Padjeni, 270223.
Drzavna cesta D1 zatvorena je za promet izmedju mjesta Padjeni i Gracaca zbog obilnog snijega koji pada na tom podrucju.
Na fotografiji: Srdja Milovic iz zuri u Beograd u rodiliste po sina.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix

- Ma žurim po suprugu u Beograd, izlazi iz porodilišta; dobio sam sina! Rodio se prije mjesec dana, bilo je nekih problemčića, ali mali je na mene žilav, iščupo se - kazuje nam Srđa Milović, rođen u Dubrovniku, s adresom u Beogradu.

Bio je, veli nam kroz pahulje koje mu ulijeću kroz prozor, u Zadru poslom. Bavi se građevinom, morao je nešto provjeriti. Sve je dobro, samo još da čim prije pregazi cestu i zagrli familiju...

Zima steže obruč, svi koji prigovaraju Hrvatskim cestama zbog neprohodnosti trebali bi doći na naš teren, jer vidjeli smo svojim očima dvije ralice koje rade - Sizifov posao. Čim prođu, za pet minuta snijeg već nanovo napada, a zavoji prema Gračacu su neugodni, visoki snježni zapusi preopasni...

image
Tom Dubravec/Cropix

Vraćamo se u Knin, gradonačelnik Mario Ćaćić nas telefonski obavještava da nema izvanrednog stanja u gradu, ali su spremni na svaki scenarij. Ipak, ne bi trebalo doći do prenamjene sportske dvorane u konačište, već je to za jednokratnu nevoljicu smještaja sportaša poslužio Studentski centar.

Ipak, hoteli su bukirani, u Tri lovca sve su sobe zauzete, u konačištu "Šime i Joso" ne može više stati ni šibica. Ovaj snježni vikend, kažu nam simpatični djelatnici Lea Ćurko i Antonio Rajič, napekli su se pizza kao u najboljim ljetnim turističkim danima, a specijalitet kuće je pizza naziva "Šime i Joso", napominju.

Eto, svako zlo za neko dobro; tko se nije zbog mećave dočepao metropole, možda je u Kninu otkrio pizzu svog života.

image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 17:27