StoryEditorOCM
ZagoraVidi se učinak

Pogledajte stanje u Imotskoj krajini nakon kiša: oštećene manje prometnice, voda mutna. A ovo je tek šteta vidjeti...

Piše Braco Ćosić
19. siječnja 2023. - 18:59

Obilne kiše što su u proteklih nekoliko dana padale na cijelom području Imotske krajine, svoj vodeni dar podarile su ponajprije u jedanaest prirodnih jezera Imotske krajine, ali i u onom umjetnom, Zelenom jezeru u Ričicama.

I dok se iz sata u sat u tim jezerima podiže vodostaj, rijeka Vrljika dobiva podzemnim tokovima ogromne količine vode. Upravo zbog naglog izbijanja vode, zamutio se i njen glavni izvor Opačac s kojega se pitkom vodom opskrbljuje 98 posto pučanstva Imotske krajine.

image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić

Pa, iako su svi parametri kakvoće vode u dozvoljenim okvirima, iz Vodovoda Imotske krajine koji gospodari vodocrpilištem, uputili su preporuku građanima da ipak prije uporabe vode za piće istu prokuhaju. Odluka koja je donesena u srijedu još uvijek je na snazi, iako se na samom izvorištu stanje stabilizira i mutna voda iz sata u sat sve je bistrija.

No, učinci obilnih kiša najvidljiviji su u Imotskom polju. U južnom dijelu, u općini Runovići, poplavljene su velike površine zasađene vinovom lozom, baš kao i oranice. Rijeka Vrljika u svom krajnjem toku kroz Imotsku krajinu izlila se iz korita i razlila se upravo po brojnim vinogradima kako s hrvatske strane, tako i na dijelu polja susjedne Bosne i Hercegovine.

image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić

Vode ima u vinogradima i oranicama u središnjem dijelu polja, a zbog naglog izbijanja podzemnih voda oštećene su i lokalne poljske prometnice. Neke od njih su neprohodne.

Kako je stanje nakon ovolikih oborina bilo i za očekivati, poljoprivrednici ne očekuju neke veće štete. Šteta je samo vidjeti da je, posebno u općini Runovići, na lozama koje su sada pod vodom, ostalo mnogo neobranog grožđa.

Razlog je znan, nije se obralo jer se nije imalo gdje preraditi, a sve zbog rekordnog uroda...

image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 00:08