StoryEditor
Zagoračetiri faze projekta

Počeli radovi na gradnji vodoopskrbnog sustava za Centar u Lećevici, ulaganje je vrijedno 17 milijuna kuna

30. srpnja 2020. - 16:41
Blaženko Boban, Ante Baran, Tomislav Šuta, Tomislav Prljević i Ante ŠošićViK

Napokon je stigao i bager ispred budućeg, već dva desetljeća očekivanog Centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Lećevici. Dočekani su eto i konkretnih građevinskih radova, a radi se o realizaciji prve dvije faze izgradnje vodoopskrbnog sustava za županijsku "tvornicu smeća" u Kladnjicama, u Šilovića docu.

- Krenula je prva faza gradnje vodoopskrbnog sustava za Centar Lećevica, koja će prolaziti kroz zaseoke Taraši i Barani u duljini od nekih 3000 metara te 800 metara opskrbnog cjevovoda. To je dio projekta gradnje vodoopskrbnog cjevovoda između postojećeg podsustava u naselju Korušce i novog proširenog podsustava Lećevica-Kladnjice, odnosno opskrbe pitkom vodom budućeg zdanja za preradu otpada - kazuje nam Tomislav Šuta, direktor komunalne tvrtke "Vodovod i kanalizacija Split", zadovoljan ovim projektom kojim osim dovođenjem pitke vode za budući Centar, osigurava vodu "iz špina" i za zaseoke Općine Lećevica, čime se ravnomjerno gradi vodovodna mreže i odvodnja diljem Dalmatinske zagore, što će u budućnosti rezultirati o(p)stankom stanovništva u ruralnom dijelu Splitsko-dalmatinske županije.

Svečani početak radova "označio" je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, koji je Lećevicu pohodio u pratnji svog zamjenika Ante Šošića, a domaćin im je osim domicilnog stanovništva bio načelnik Lećevice Ante Baran.

- Vrijednost ugovorenih radova iznosi 5,5 milijuna kuna, a financiraju ih Hrvatske vode u iznosu od 90 posto, te Splitsko-dalmatinska županija u iznosu od 10 posto, dok nam je rok za izvođenje radova deset mjeseci – kazuje nam dalje prvi čovjek ViK-a, pa otkriva i ritam radova:

- Izvođenje gradnje cjelokupnog sustava planirana je u četiri faze od kojih dionica kroz Taraše i Barane predstavlja prve dvije. Mi smo završili projektnu dokumentaciju, ishodili dvije građevinske dozvole za realizaciju treće faze, koju će ViK graditi zajedno sa Županijskom upravom za ceste, dok je četvrta faza u postupku ishođenja dozvole za gradnju. A ukupna procijenjena vrijednost izgradnje cjelokupnog projekta vodoopskrbe iznosi oko 17 milijuna kuna.

image
Sudionici svečanosti u Kladnjicama, u Šilovića docu
ViK

Doznajemo još kako magistralni vodoopskrbni cjevovod predstavlja proširenje vodoopskrbnog sustava koji vodom iz rijeke Rude opskrbljuje podsustav Muća i zapadni dio Klisa. Sve kako bi se osigurala vodoopskrba Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, te naselja uz planirani cjevovod od Kladnjica, Divojevića i drugim zaseoka.

- Prva dionica Taraši u Korušcama, dužine 1384 metra predstavlja spoj između postojećeg cjevovoda u Korušcama i budućeg cjevovoda koji će se graditi u sklopu druge dionice, u županijskoj cesti Ž6098 i Ž6116 u dužini 6461 metar. Treća dionica u mjestu Barani predstavlja odvajanje cjevovoda od županijske ceste Ž6898, u dužini od 1629 metara, pored buduće vodospreme Kladnjica, čijom izgradnjom bi se omogućila vodoopskrba naselja Barani, Parčine, Divojevići, Matasi. Četvrta dionica je nastavak cjevovoda uz županijsku cestu do lokacije Centra za gospodarenjem otpadom u Kladnjicama u dužini 3996 metara. Peta dionica je izgradnja procrpne stanice i vodospreme za opskrbu vodom Centra s pripadajućim tlačnim i gravitacijskim cjevovodima dužine 540 metara – iznio je Šuta i brojke samog projekta, još jednom zahvaljujući generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću te Irini Putici, na pomoći pri projektu, kao i "vikovcima" Tomislavu Prljeviću, Vesni Mašić, Ani Bašić i Ivici Periću, glavnim "polugama" za realizaciju i ove značajne infrastrukturne investicije u Lećevici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. rujan 2020 09:49