StoryEditor
Zagoraživot u 21. stoljeću

Pionir seoskog turizma u Velikom Prologu: Dvije godine borim se s HEP-om. Kad se uključe uređaji u tri kuće, napon padne i ne može se peći u štednjaku

8. listopada 2020. - 12:18
Problem je kako objasniti gostima da nema vode, a ispred kuće je - bazenPrivatni album

– Ne mogu to više trpjeti! Dvije godine vodim borbu s HEP-om, pišem e-mailove u Split i Zagreb da mi promijene vod struje do kuće, a s lokalnim "Komunalnim" da mi zamijene vodovodnu cijev. Hoćete li nešto napisati o tome? Poslat ću vam i korespondenciju da vidite sve – tim nam se riječima obratio Ivan Šalinović iz Velikog Prologa pokraj Vrgorca.

On je pionir seoskog turizma u tom selu, prvi je izgradio kuću s bazenom u tome mjestu, odakle puca sjajan pogled na polje Jezero. Niz godina bio je zaposlenik nekadašnje Splitske banke, no nakon odlaska u mirovinu vratio se u rodno selo i prije šest godina posvetio se seoskom turizmu i vinarstvu. Zasad je jedini iznajmljivač u Velikom Prologu.

– Ove godine imao sam turiste dva mjeseca, iako je bilo problema s koronom. Inače, prethodnih godina turisti su četiri mjeseca dolazili u Veliki Prolog sa svih strana. Ja ne tražim ničiju milost, ne molim, samo želim da za ono što plaćam imam i adekvatnu uslugu. Međutim, oni me šikaniraju. Da, slobodno to napišite – šikaniraju me, sve gradske tvrtke, a u tu priču uključila se i pogonska jedinica HEP-a. Slatkorječivi gradonačelnik Pranić obećava pomoć iznajmljivačima, no to je samo priča, barem kod mene – govori Šalinović, te nastavlja nudeći nam argumente za svoju priču.

– Vodovodna cijev pukla mi je 17 puta ispred kuće, znate li što je to? Voda curi na sve strane, a oni to još nisu došli zamijeniti iako mjesecima obećavaju, a svi su upoznati s tim. Redovito im šaljem e-mailove. Kako objasniti gostima da cijev puca 17 puta i da nema vode? U ljetnim mjesecima plaćam račune za struju oko 2100 kuna, a oko 1600 kuna za vodu. A morao sam kupiti agregat da mi gosti ne bi ostali bez struje u kući. Tražio sam da nam stave podzemni kabel u dužini od 200 do 300 metara do kuće, kao u Milošima, kako bi opskrba bila sigurnija, a struja jača. Međutim, od toga nema ništa, a voditelj HEP-ova pogona u Vrgorcu obećao mi je da će to uvrstiti u proračun za ovu godinu.

image
Kuća Ivana Šalinovića, prvog i zasad jedinog iznajmljivača u Velikom Prologu
Privatni album

Šalinović tvrdi da u tri kuće koje su na istom vodu padne napon kad se uključe uređaji i da se u električnom štednjaku ne može ispeći kokoš.

– Vidio sam da je to "borba s vjetrenjačama" pa sam bio prisiljen kupiti agregat. Kažem vam, ne znam zašto me šikaniraju. Ja nisam član ni jedne stranke, nisam bio ni na jednoj listi. Međutim, javno glasam i javno zaokružim svoju opciju, to ne krijem, a možda im to njihovi "šaptači" s biračkih mjesta dojave u stožer pa sam zbog toga u nemilosti. Borbe sam vodio i s "Gradskom čistoćom" da dobijem kontejner za smeće, koji sam na kraju platio, a oni ga stavili 200 metara od kuće – istaknuo je ovaj umirovljenik.

Kontaktirali smo i voditelja HEP-ova pogona u Vrgorcu Tvrtka Jelavića, dipl. ing., no on kaže da u priči nema ništa sporno.

– Načelno smo se sve dogovorili, mislim da tu nema nikakvih problema. Kad se bude kopao kanal za vodu, tada ćemo početi s radovima za struju, a to je zbog dozvola – poručio je Jelavić.

Isto su nam rekli i u "Komunalnom", tvrtki koja se bavi distribucijom vode na području Vrgoračke krajine.

– Osobno nikoga ne šikaniram, svaki put sam se javio na mobitel gospodinu Šalinoviću kad je zvao. Taj profil cijevi nije nam problem, možemo ga naručiti kad želimo i početi s radovima, a najbolje bi bilo u koordinaciji s HEP-om. Razgovarat ću s voditeljem HEP-a i dogovoriti se oko svega – istaknuo je Miljenko Polić, direktor "Komunalnog".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

10. listopad 2020 13:30