StoryEditor
ZagoraPROMJENA ‘GRANICE‘

Peticija za prelazak pod Oparine skute: nezadovoljni žitelji Dubrave hoće se izdvojiti iz Omiša i ‘prijeći‘ u Split

27. srpnja 2020. - 20:55
Matko Biljak

Omiški gradski vijećnici ipak će raspravljati te zauzeti stav o željama mještana Dubrave da promijene svoju adresu.

Nakon što su omiški gradski vijećnici na svojoj zadnjoj prošlogodišnjoj sjednici, i prije nego što se o njoj glasovalo, zbog tobože loše pripremljenosti, skinuli točku dnevnog reda o raspisivanju lokalnog referenduma za područje naselja Dubrava i mogućnosti odlučivanja tamošnjih birača žele li se izdvojiti iz sastava grada Omiša i pripojiti Splitu, o toj inicijativi, koju je potpisalo 146 žitelja Dubrave, ponovno će biti riječi na sjednici gradskog parlamenta sazvanoj za sutra, 28. srpnja.

Podsjetimo se da je na prijedlog tamošnjeg Mjesnog odbora još početkom listopada prošle godine pokrenuta inicijativa o mogućnosti razilaženja s njihovim dojučerašnjim administrativnim središtem koju je tada, osim peticije, provedbom usmenog referenduma podržala velika većina i time izrazila želju za prelaskom iz sastava grada na ušću Cetine pod skute onog pod Marjanom.

Kao jedan od osnovnih razloga je istaknuta nemogućnost omiške gradske vlasti da realizira projekte od osnovnih krucijalnih životnih potreba.

U novoj dorađenoj inicijativi žitelja Dubrave, zaprimljenoj još prije pola godine, gradske vijećnike će izvijestiti predsjednik omiškoga Gradskog vijeća Zvonko Močić.

U njoj su istaknute brojne prednosti koje bi uživali kao pojedinci i kao cjelina.

Prvenstveno se to odnosi na prometnu povezanost jer više od devedeset posto tamošnjeg stanovništva gravitira Splitu i trenutačno su veoma dobro povezani autobusnim linijama s njegovim središtem.

Nažalost, takvu privilegiju nemaju s Omišem s kojim nemaju direktnu liniju već moraju proći tri općine da bi došli do svoje.

Također, jedan od problema je i školstvo jer tamošnja djeca od petog do osmog razreda nisu u osnovnoj školi u Čišlima, koju financira Splitsko-dalmatinska županija, već u osnovnoj školi u Žrnovnici, koja je na platnoj listi grada Splita. Iako je u prošlosti bilo inicijativa od roditelja i MO-a Dubrava da se područna škola u mjestu koju pohađaju djeca od 1. do 4. razreda pripoji onoj u Žrnovnici, do tog projekta nije došlo isključivo zato što mještani Dubrave administrativno pripadaju Omišu.

image
Matko Biljak/

O prednostima prelaska pod skute Andre Krstulovića Opare, Dubravce su privukla i zagarantirana, odnosno decentralizirana godišnja sredstva za potrebe mjesta od 150.000 do 200.000 kuna, ovisno o izračunu koeficijenta, kao i mogućnost otvaranja dvaju radnih mjesta na ime tajnika MO-a i komunalnog djelatnika.

Tu je pravo na upis djece u vrtić, veće novčane naknade za novorođenčad, te mogućnost lakšeg uređenja zemljišnih i katastarskih čestica, odnosno prava vlasništva koje od 2008. godine financira Grad Split vlastitim sredstvima i subvencijama iz EU fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 04:41