StoryEditor
Zagoračuda da se dese

Pat-pozicija u Vijeću: HDZ prvi put od 1990. godine bez većine u Imotskom

Piše Braco Ćosić
7. lipnja 2020. - 11:00
Izostanak jednog HDZ-ova lokalnog zastupnika 'poremetio' je rasposred političkih snagaZvonimir Barišin/HANZA MEDIA

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Imotskog dogodila je dosad nezabilježena situacija jer je vladajući HDZ zbog izostanka jednoga svojega vijećnika ostao samo s njih osam.

Ujedinjena oporba imala je isto toliko aduta na raspolaganju, pa je tijekom glasanja o pojedinim točkama dnevnog reda nastala pat-pozicija, jer su i aktualna vlast i opozicija imali po osam ruku u zraku. Nezavisna lista Ivice Kukavice i lokalni zastupnici s liste "Mi za IM" nakon toga su se oglasili priopćenjem iz kojega izdvajamo:

- HDZ na sjednici Vijeća prvi put nije imao većinu. Kao konstruktivna oporba, a vodeći računa o važnosti pojedinih točaka (inspekcija je naložila donošenje odluka koje vladajući godinama propuštaju), odlučili smo da se sjednica održi. Premda smo, kao oporba, predlagali pomoć malim gospodarstvenicima kroz oslobađanje lokalnih davanja do kraja godine zbog pogođenosti koronavirusom, vladajući su naš prijedlog odbili.

Podržali smo donošenje odluke o uspostavljanju prijateljstva s gradom Zadrom. Nismo podržali izvješće o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna jer sve aktivnosti vladajućih nisu dovele do otvaranja ijednog radnog mjesta. Zbog nepoštivanja procedure i Zakona o vatrogastvu, nismo podržali smjenu članova Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe, te smo vladajućima naložili da novu odluku predlože na sljedećoj sjednici, ali da ona bude u skladu sa zakonom.

HDZ kao stranka koja Imotskim vlada od 1990. godine, ovoga puta došla je u ozbiljno iskušenje iako iz tih redova tvrde da njihovih "svih devet vijećnika stoje čvrsto iza svoje stranke".

#HDZ#GRADSKO VIJEĆE#IMOTSKI

Izdvojeno

09. srpanj 2020 14:35