StoryEditorOCM
Zagoraseka i bea u posebnoj misiji

Ove dvije ljepotice čuvat će imotsko nebo: Modro jezero godinama je pod najezdom predatora, problem su pokušali riješiti petardama i topovima, a onda im je netko došapnuo da je rješenje u prirodi

23. veljače 2022. - 10:44

Ima u Imotskoj krajini jedna stara izreka koja puno govori o ulozi žena, kako u poslu, prosvjeti, zdravstvu, konačno i u onom najvažnijem, u obiteljima. Izreka stara govori ovako: Kad te snađe nevolja i muka, tu je uvik ženska ruka.

Evo, čini se da je ta izreka potvrđena i ovih dana za Imoćane na njihovu modrom biseru, Modrom jezeru, koje oni tituliraju i svojim dnevnim boravkom. Naime, u Imotski su pristigle Seka i Beatrice Bea. Ako ste mislili da su to neke poznate glumice, manekenke ili slično, prevarili ste se. Seka i Bea su dvije Harris jastrebice, koje će ni više ni manje nego čuvati Modro jezero od najezde morskih galebova.

Naime, posljednjih desetak godina imotsko Modro jezero pod pravom je najezdom morskih galebova. Od kraja veljače pa sve do rujna, zapravo dok ima vode u jezeru ti morski predatori ne daju mira ne samo flori i fauni jezera, već i Imoćanima i njihovim brojnim gostima koji ljeti masovno dolaze na kupanje. Galebovi su istrijebili žabe u jezeru, nema više ni zmija bjelouški, poznati modri kos nestao je sa svojim prepoznatljivim cvrkutom, a da o izmetu i perju galebova po stijenama i hridinama jezera i ne govorimo. Pokušali su ih u Imotskom otjerati topovskim udarima, petardama, raznim strašilima, ali ne ide to tako s beštijom, koja se nakon jela po divljim deponijima u Imotskom polju i pobrđu spusti na Modro jezero odmoriti se.

Netko je šapnuo

I onda je netko došapnuo Imoćanima da je pravi lijek za galebove zapravo u prirodi, u njihovoj neposrednoj blizini. Spomenuti su sokolovi i jastrebovi, i to oni dresirani, koji ih brzo rastjeraju i utjeraju im strah u krila. Konačno, prošle godine u Imotski su iz Sokolarskog centra u Šibeniku pristigli poznati sokolari i ljubitelji ptica Emilio Menđušić i Stipe Klisović sa svojom ekipom, i jastrebom kako bi potvrdio svoju učinkovitost.

image
Pogled na 'imotsko more' 200 metara niže
Braco Ćosić

I doista, trebalo je samo nekoliko njegovih zamaha krilima, i to na vidilici Modrog jezera, i već dolje u dubini od oko 200 metara nastala je prava uzbuna velikog jata galebova. Uspaničili su se i izletjeli izvan jezera. Slali su poslije i svoje izvidnice, ali dok god je jastreb bio na rukama svoga sokolara, u blizini Vidilice niti jedan galeb se nije spustio prema vodi. I onda je i Imoćanima sinula ideja.

– Upravo to – veli nam Grgo Nikolić, višegodišnji član LU "Imotska krajina" iz Imotskog i pasionirani ljubitelj ptica.

image
Grgo treba dobro pružiti ruku, jer ima u rasponu krila i metar
Braco Ćosić

– Vidjeli smo svu učinkovitost jastreba u ovoj priči o najezdi galebova, a ubrzo su se na istim valnim dužinama našli Javna ustanova "More i krš" te Grad Imotski. Odlučili su nabaviti dva jastreba, ali i osigurati obuku u radu s njima. Ja i moj sin Slavko, također ljubitelj ptica i prirode, već smo prošli trenersku obuku od mjesec dana u Sokolarskom centru u Dubravi kod Šibenika. Radili smo sa Sekom i Beom i jako smo zadovoljni dosadašnjim učinkom. Istina, naše upoznavanje s ovim predivnim pticama trajat će i dalje. Sada ih trebamo priviknuti na okružje u kojem će njih dvije raditi, a to je okružje našega Modrog jezera. Svaki dan smo tu u njegovoj blizini, upoznajemo Seku i Beu sa svakim dijelom jezera, jer će uostalom tu i ordinirati. I ja i Slavko moramo u ovoj naobrazbi steći puno povjerenje ovih ptica, a one već pomalo prihvaćaju svoju novu nastambu, ali i nas kao njihove prijatelje i dresere. Imali smo i prvo vatreno krštenje s galebovima.

Ajte moji, priko Biokova

Prije neki dan smo opazili desetak galebova koji su u neku ruku došli u izvidnicu na jezero. Vjerujte, nije trebalo nego da Bea i Seka zalepršaju krilima nad ambisom jezera i bijeli morski predatori odlepršali su u tili čas. Dakako, upravo je sada i vrijeme kada ih dolazi sve više i više, pa ćemo trebati pojačati nadzor nad jezerom. Kako je počelo, duboko sam uvjeren da ćemo s Beom i Sekom uspjeti otjerati galebove u njihovo glavno stanište, a to je put preko Biokova, i konačno da se skrase na moru – veli nam Grgo Nikolić.

image
Grgo sa Sekom i Slavko s Beom, Imoćani i njihovo 'tajno oružje'
Braco Ćosić

Seka i Bea imaju znači novo stanište, postale su preko noći prave Imoćanke, omiljene i rado viđene na jezeru. Osim što imponiraju gracioznošću pravih vrhunskih ptica grabljivica, stopile su se s promatračima, no slušaju samo Grgu i Slavka. Uostalom, oni ih hrane, brinu se o njima.

– Ovo je stvarno lijep potez i Grada i JU "More i krš". Kupili su jastrebove, imamo obučene sokolare koji to rade s ljubavlju te mislim da ćemo biti mirni što se tiče galebova, koji su nam stvarali velike probleme. Vidjeli smo prošle godine koliko je jedan jastreb iz Sokolarskog centra izazvao pažnju i brojnih turista, koji su sve to snimali, raspitivali se o načinu rastjerivanja galebova, pa će sigurno naše Seka i Bea biti i dobar dodatak turističkoj ponudi našega grada – ističe Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imota.

Sve u svemu, o dvije nove Imoćanke Seki i​ Bei priča cijeli Imotski. Kad je nevolja i muka, tu je Sekina i Beina ruka, našalili bi se.

image
Jastrebicu treba držati zidarskim rukavicama, inače bi moglo biti problema
Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 19:10