StoryEditorOCM
ZagoraEPIDEMIJski PROTOKOL

Otkazana procesija sa slikom Gospe Sinjske, franjevci kažu: Želimo izbjeći prozivanje, a i ne daj Bože da budemo žarište zaraze...

12. kolovoza 2020. - 08:37

Dok su u gradu pod Kamičkom sa zadovoljstvom zaklapali jednu stranicu, na kojoj je ostalo zapisano da su unatoč epidemiji koronavirusa uspješno održali kontinuitet alkarskih svečanosti, već su imali otvorenu drugu, vezanu za obilježavanje blagdana Velike Gospe i sinjske nebeske zaštitnice Gospe Sinjske.

I blagdan Velike Gospe promatrat će se iz dva fokusa – organizacije same svetkovine te odvijanja vjerskih obreda koji uključuju hodočašća, susret s Gospinom slikom, ispovijedanje, slavljenje svetih misa... Ovo drugo je, zapravo, smisao pohoda vjernika Gospi Sinjskoj.

U onom prvom dijelu već su se u odnosu na ustaljenu praksu posljednjih desetljeća dogodile velike promjene. Sinjski gvardijan fra Ante Čovo naglasio je kako će slavlje Velike Gospe biti proslavljeno "u nešto drukčijem obliku".

Tako sinjski franjevci od 26. srpnja pa do 16. kolovoza sve svete mise slave u samostanskom dvorištu, a posredstvom videozidova vjernici mogu sudjelovati na misama u prostorima same crkve i klaustra. Za vrijeme svetih misa skraćeno je pjevanje, a zborovi pjevaju iz crkvenog kora.

Najveća promjena

Najveća promjena odnosi se na tradicionalnu središnju procesiju gradom u kojoj se na dan blagdana nosi Gospina slika, a koja je ove godine otkazana. Franjevci kažu da su otkazali procesiju "kako bi izbjegli prozivanje i, ne daj Bože, da budemo žarište zaraze".

Kako bi se smanjilo okupljanje većeg broja vjernika u pojedinim satima, 14. i 15. kolovoza svete mise održavat će se gotovo svakog sata. Na ulazu u klaustar obvezna je dezinfekcija ruku, a preporučuje se i nošenje maski. Hostija se prima samo na ruke, dok se čeka u redu za pričest drži se razmak, a preporučeno je biti s članovima obitelji i izbjegavati druženje s nepoznatim osobama.

Hodočasnici koji pristižu u Sinj i lokalni vjernici uglavnom se pridržavaju svih mjera i preporuka. Tijekom proteklih desetak dana kroz Sinj je već prošla rijeka ljudi, iako i u nekoliko puta manjem broju nego do sada.

Za pretpostaviti je da će zbog opreza i opravdanog straha od virusa i ovogodišnji broj hodočasnika svetištu Gospe Sinjske biti značajno manji. Dosadašnja vjerska okupljanja u crkvi Gospe Sinjske nisu bila žarište zaraze. Ostaje nada da će tako biti i poslije blagdana Velike Gospe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 01:37