StoryEditor
Zagoraintervju ante pranić

On je jedan od najneobičnijih saborskih zastupnika, živi s roditeljima, a sve mu stane u auto: Ako se časno bavite politikom, ne možete se obogatiti

Piše Branko Radonić/Makarska kronika
11. veljače 2020. - 15:07
Ante Pranić: Želimo osnažiti političku i društvenu ulogu mladihBranko Radonić i Duje Klarić/HANZA MEDIA

Saborski zastupnik Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, jedan je od političara bez dlake na jeziku, mladi obrazovani čovjek dječačkog lica, koji imponira čvrstim stavom, ali i otvorenošću prema izbornoj bazi i medijima.

Stalno ste na relaciji Vrgorac - Zagreb, pa nije bilo lako organizirati ovaj razgovor.

- Teško je uskladiti sve obveze, ali nisam osoba koja se žali. Tjedan mi se zapravo sastoji od sedam radnih dana. Pola vremena sam u Vrgorcu, pola u Zagrebu. Lako je sredinom tjedna otići u Zagreb i potom imati radni vikend u Vrgorcu, jer tim s kojim sam stalno u kontaktu radi izvrstan posao i kad ja nisam u gradu. Saborski mandat je omogućio znatne uštede za grad jer sam gradonačelnik koji je bez plaće i ikakvih dodatnih troškova.

Guštam u organizaciji

Na ovu aktualiziranu maniju političara sa skrivenim nekretninama i neprestanim “ziđanjem“, reagirali ste ironičnom objavom kako “na svoju sramotu“ nemate ni kuće ni stana i da još živite s roditeljima. Kako to?

- Da, živim s roditeljima. Zbog brojnih obveza još uvijek se oslanjam na njih kad su u pitanju neki svakodnevni poslovi, poput kuhanja i spremanja. Doduše, kao saborski zastupnik imam pravo i na korištenje državnog stana, no za mene je to više hotelska soba u koju dođem prespavati na kraju radnog dana u Zagrebu. Ako se časno bavite politikom, s plaćom se ne možete obogatiti, niti u nekom kratkom vremenu kupiti nekretninu.

Tijekom priprema za ovaj razgovor u redakciji, kolege ističu kako ste dosta prisutni u medijima sa svojim stavovima i projektima, ali izvan Vrgorca se malo zna o vašem privatnom životu. Tko je Ante Pranić privatno?

- Diplomirani sam inženjer građevine i stvarno volim svoju struku u koju se namjeravam vratiti nakon politike. Mnogi komunalni projekti od javnog interesa koje provodimo u Vrgorcu za mene su mali bijeg iz politike u struku. Znam napraviti kratke pauze u danu pa otići do nekog gradilišta jer me to smiri. Jednostavno guštam u organizaciji i osjećaju stvaranja nečeg novog. Volim i sport, nedostaje mi rekreacija i nogomet s ekipom, no to sve ispašta zbog života u autu na relaciji Vrgorac - Zagreb. Koristim svaku priliku da se sretnem s prijateljima iz srednje škole i s fakulteta - uistinu volim ta druženja.

Novi temelji suradnje

U zadnje vrijeme očito radite na povećavanju vidljivosti sebe i stranke na nacionalnoj razini. Razišli ste se s Mostom i povezali s Akcijom mladih za predstojeće parlamentarne izbore, i to na platformi brige za prava mladih.

- Vrijeme je za promjene, a jedino što razne političke opcije nude su velike priče o tome što ne valja, i još veće priče o tome kako urediti Hrvatsku, ali bez pokrića. Od tih priča nemamo ništa jer su nakon preuzimanja vlasti pokazali da zapravo nemaju kapaciteta, volje ni znanja raditi na transformaciji društva i države. Dolaskom na vlast oni počinju voditi brigu o nekim drugim interesima, a to je vidljivo u povećanju kvadrature nekretnina, koje su se raznim makinacijama našle u njihovu vlasništvu.
Kroz osnivanje Pokreta za mlade zajedno s Akcijom mladih željeli smo političku suradnju postaviti na drugačijim temeljima.

Fokusirali smo se na nekoliko ključnih prioritetnih tematskih područja koja mogu značajno poboljšati položaj mladih u Hrvatskoj. Ako svakog dana ne izgrađujemo državu u kojoj bi mladi htjeli živjeti, raditi, osnovati obitelj i ostarjeti - onda nam je trud u svim drugim resorima uzaludan. Ako u jako kratkom vremenu mladima ne pokažemo da su nam njihove potrebe na prvom mjestu, doći će u pitanje dugoročna održivost zdravstvenog, mirovinskog i obrazovnog sustava. U našem fokusu brige za potrebe mladih, krije se i vizija društva kojeg želimo izgraditi.

image
Vrgorac je veliki izazov za Pranićev tim

Ovo što govorite je dosta uopćeno. Što NLM i Akcija mladih mogu ponuditi Hrvatskoj, a što još nije viđeno dosad?

- Umjesto velikih priča o tome kakva Hrvatska treba biti, fokusirali smo se na konkretne pomake unutar pojedinih sektora, koji se jednostavno moraju dogoditi, neovisno o tome koliko one koštaju. Oni se moraju dogoditi jer će nas nečinjenje, indolencija i tromost na kraju koštati i još više. Pokret za mlade je nacionalna platforma koja je definirala dugoročne programske prioritete kojima ćemo se baviti u godinama pred nama, nažalost, možda čak i desetljećima. Svjesni smo da nešto što se taloži 30 godina neće preko noći nestati.

Želimo reformu obrazovnog sustava s posebnim naglaskom na reformu predškolskog sustava odgoja i obrazovanja s ciljem da svako dijete ima pravo na vrtić, pod jednakim uvjetima. Reforma tržišta rada mora prestati s podcjenjivanjem mlade radne snage i mora biti izrazito fleksibilna prema potrebama mladih zaposlenih roditelja. Želimo osnažiti političku i društvenu ulogu mladih u našem društvu kroz snižavanje dobne granice za sve izbore na navršenih 16 godina.

Stambena politika mora biti bazirana na stvarnim potrebama mladih osoba i mladih obitelji, umjesto da je skrojena prema kriminalnim očekivanjima stranačkih uhljeba, koji danas bestidno operiraju unutar POS sustava. Energetska tranzicija i održivi razvoj za nas nisu prazne floskule, već jedina opcija dugoročnog djelovanja i razvoja. Sektor sporta i civilni sektor mogu imati iznimno bitnu ulogu za kvalitetu života mladih osoba, ako se temeljne stvari drugačije postave.

Građani odlučuju

U javnosti vas kritiziraju da koristite mandat gradonačelnika Vrgorca kao platformu za svoje daljnje političko napredovanje u nacionalnoj politici. Imate li takve ambicije?

- Vrgorke i Vrgorčani znaju da sam posvećen radu za boljitak toga grada. Nadam se da oni vide i osjećaju promjene koje su se dogodile. To se nije promijenilo mojim preuzimanjem saborske funkcije, a neće ni izlaskom na nacionalnu političku scenu. Ne mislim se nikome ispričavati što neke od dobrih stvari koje radimo u Vrgorcu, o čemu građane obavještavamo putem društvenih mreža, prenesu i neki nacionalni mediji. Mislim da moje kritičare najviše smeta što svojim radom šaljem jednu jasnu i iznimno bitnu poruku - može se! Može se na drugačiji način upravljati gradom, može se na drugačiji način baviti politikom.

Hoćete li se ponovno kandidirati za gradonačelnika Vrgorca 2021. godine?

- Prečesto o politici progovaramo kroz prizmu osobne ambicije. Najbitnije je da Vrgorac ide naprijed. Za to nisam zaslužan samo ja osobno, već cijeli tim mladih i sposobnih ljudi, koji su spremni svakog dana raditi da Vrgorac bude bolji grad. Pred nama je puno posla. Tek trebamo, zajedno s građanima, definirati viziju razvoja grada do 2030. godine i usvojiti krovni strateški dokument. Ako nam građani daju povjerenje, tim koji vodim će ostati na okupu i nastaviti raditi dobre stvari za Vrgorac, neovisno o tome jesam li ja gradonačelnik ili ne.

A što je sa Županijom? I funkcija župana se spominje u kuloarima kao vaša ambicija.

- Iskreno, ne mogu se pomiriti s činjenicom da je ovo najbolje što se tiče rezultata rada naše Županije. U našoj Županiji doći će do promjena 2021. godine ako tako narod odluči. Polako gradimo široku platforma koja želi ponuditi drugačiju viziju razvoja ovog dijela Dalmacije. Svi koji imaju želju, energiju i konkretne prijedloge su dobrodošli. Čast svim drugim županijama, ali Splitsko-dalmatinska županija, uz regionalni centar Split, treba biti lider među dalmatinskim županijama.

Zbog nečinjenja i nedonošenja strateških odluka, nalazimo se iza preostale tri dalmatinske županije po mnogim parametrima, osim u zapošljavanju po županijskim službama. Odluku o kandidaturi za župana nisam donio, ali ponavljam, nije to pitanje moje osobne ambicije, već je to pitanje poslagivanja tima koji može isporučiti promjene i pomake koje građani željno iščekuju. Moja osobna ambicija u toj cijeloj priči je nebitna, meni prvome je ona nebitna.

Strategija do 2030.

Sadašnjeg župana Bobana i HDZ-ovu vlast ponekad pohvalite u određenim projektima, a još češće kritizirate način na koji se vodi Splitsko-dalmatinska županija. Što im najviše zamjerate? Što biste vi radili na njihovu mjestu?

- Jako me žalosti što ova županija ne koristi i ne razvija svoje potencijale - od otoka i obale koji su svjetski poznate destinacije, do neiskorištenog bisera obradivih krških polja u našoj Zagori. Naša županija ima ogroman investicijski potencijal koji je uspavan sporom birokracijom, političkom trgovinom i fokusiranošću na privatne interese koji su u sprezi s politikom. No, najviše im zamjeram način rada županijske birokracije - izostaje priljev europskih bespovratnih sredstava, izostaju investicije privatnog sektora koje jamče otvaranje održivih radnih mjesta. Sve dobro što se dogodi kod nas, dogodi se usprkos županijskoj upravi ili mimo nje, rijetko kada zbog nje.

Trebamo hitno krenuti u izradu strategije do 2030. godine i uključiti sve ključne dionike u proces, uključujući građane. Dosta je bilo da politička trgovina kroji sudbinu ove županije, pustimo struci glavnu riječ, a politički usmjerimo sredstva u ciljeve definirane strategijom, kroz jasna mjerila i kriterije, pri čemu trebamo imati na umu kakav prostor i okoliš ostavljamo budućim generacijama. To vam je cijela mudrost.

Na društvenim mrežama izvještavate o svakom detalju projekata na kojima radite ili planirate raditi na čelu grada Vrgorca. Prošli smo polovicu mandata, što ste završili, na čemu radite ili tek planirate?

- Reorganizirali smo sve službe i upravu. Uveli red i rad iako uvijek može još bolje. Mnoge radne procese smo digitalizirali. Svi moraju shvatiti, od čistačice preko pročelnika do direktora javnih službi, da im se plaće isplaćuju od građana. Svaka se plaća mora radom zaslužiti. Reformiran je kompletan predškolski sustav, obnovili smo vrtić, sagradili novi područni vrtić i novo vrtićko igralište. U Gospodarskoj zoni imamo preko 250 milijuna kuna gospodarskih investicija. Krenuli smo od nule, a sada imamo potpunu popunjenost I. faze zone. Pokrenut je Poduzetnički centar koji pomaže mnogim OPG-ovima, a sudjeluje u prijavi i provedbi gradskih projekata. Dosad su povukli preko 40 milijuna sredstava iz fondova.

Pustili smo u rad sustav pročišćavanja otpadnih voda centra Vrgorca, uveli LED rasvjetu u sva naselja. Treći smo u Hrvatskoj po ulaganju u mnoge projekte u poljoprivredi. Kreiramo vlastitu oznaku kvalitete poljoprivrednih proizvoda, a pokrenut je proces izrade zemljišnih knjiga poljoprivredno najintezivnijeg poljoprivrednog područja. Ishodili smo građevinske dozvole vrijedne preko 70 milijuna kuna, a odnose se na mnoge gradske projekte koji sada čekaju spremno na bespovratna sredstva. Najavili smo projekt gradnje stanova po modelu poticane stanogradnje. Ispred nas je razdoblje realizacije ishođenih građevinskih dozvola. Želimo obnoviti stoljetni gradski park, napraviti turistički centar u obliku kuće pršuta i vina, rekonstruirati rodnu kuću Tina Ujevića.

Sve su to projekti koji bi osigurali sadržaj za daljnji razvoj ruralnog turizma. Čekaju nas izazovi u rješavanju problema s otpadom, a najviše trenutno radimo na procesima vezanim za budući Agrocentar. Predstavili smo i projekt Solar City - vodoopskrba na solarni pogon radi smanjenja ovisnosti cijene vode o električnoj energiji utrošenoj na pumpanje vode na nadmorsku visinu grada. Čekamo određene zakonske izmjene da možemo ići u realizaciju. I, na koncu, upravo smo omogućili besplatan bežični internet na deset javnih lokacija u Vrgorcu.

Lendić i Krstičević

Na koji način građani Vrgorca osjećaju poboljšanje kvalitete života ususret četvrtoj godini vašega mandata?

- To ćete morati pitati moje Vrgorke i Vrgorčane. Ja ne želim govoriti u njihovo ime. Ako ne prije toga, svoj će stav jasno pokazati na idućim lokalnim izborima.

Politička scena Vrgorca se totalno umrtvila. Nestao je i HDZ i SDP, a NLM je vidljiv kroz vas. I sve to nakon vrlo dinamičnih, ponekad i mučnih, političkih borbi u Vrgorcu do 2017. godine. Je li Ante Pranić ostao jedini političar u Vrgorcu?

- Politička scena nije umrtvljena, svi su aktivni na svoj način. Tenzije su smirene, to je dobro za Vrgorac. Što se tiče NLM-a, uvijek smo aktivni s koordinacijama gradskih vijećnika ili mjesnih odbora. Možda sam ja najglasniji s pozicije gradonačelnika, ali nemojmo zaboraviti da je potpredsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije SDP-vac Vedran Lendić, a potpredsjednik Vlade RH Damir Krstičević. Obojica su Vrgorčani.

NLM je osnovao ili planira osnovati više podružnica u Dalmaciji. Na redu je i Makarska koju već dugo najavljujete, ali nikakva imena još nisu izašla u javnost. Čemu tajnovitost, kada ćete izaći s imenima?

- Koliko mi je poznato, ta podružnica je u osnivanju. Natalija Jurjević Anđelić je imenovana za koordinatoricu do osnivanja podružnice. Postoji tim ljudi koji nam se javio i želi se aktivirati. Mi ćemo pomoći koliko možemo. Oni će sami ocijeniti kada je najbolje vrijeme izlaska pred građane.

Glas Makarske u Zagrebu

Javnost ovih dana dosta govori o izmjenama zagrebačkog GUP-a, a vi ste iskoristili priliku i skrenuli pozornost i na izmjene Prostornog plana u Makarskoj koji se izvršava unatoč 2000 prigovora građana, optužujući HDZ i HSLS za političku trgovinu i guranje privatnih interesa.

- S obzirom na to da sam često u Makarskoj, mnogi su mi građani ukazali na probleme Prostornog plana grada Makarske. Zamolili su me da ukažem na probleme u saborskoj raspravi i to sam napravio. Donošenje prostornih planova je stvar Makarske i Makarana i ne mislim se izravno miješati. Dajem maksimalnu podršku građanskoj inicijativi koja se bori za očuvanje zadnjih nedirnutih zelenih površina u Makarskoj. Ista stvar se događa i u drugim sredinama uz obalu. Trajno narušavamo prostor budućih generacija i ne sagledavamo ga kroz održivi razvoj. To me žalosti.

Je li vaša kritika izmjena Prostornog plana u Makarskoj uvod u osnivanje NLM-a Makarska? Koji su to problemi grada pod Biokovom kojima će se posebno baviti lokalni NLM?

- To ćete trebati pitati lokalni NLM kada i ako se osnuje. Svaka podružnica radi zasebno i nitko se ne miješa u unutrašnji rad ili nameće politiku. Tog principa se držimo u startu. Dužnost mi je kao saborskog zastupnika iz Dalmacije ukazivati na probleme.

#ANTE PRANIĆ#VRGORAC

Izdvojeno

09. srpanj 2020 14:45